Dominic Fritz a declarat, marți seară la Digi24, că nu trebuie crescută Taxa pe Valoare Adăugată pentru a rezolva problemele economice ale României. Președintele interimar al USR a propus taxarea inversă ca mecanism de colectare a TVA.
„Eu cred că, în primul rând, trebuie să ne asumăm în mod serios o reformă, cum spune președintele Dan fundamentală a statului, prin care reducem din cheltuieli acolo unde statul a devenit supraponderal și, în al doilea rând, când vorbim de exemplu de TVA, pentru că asta este cel mai ușor să creștem TVA și îți vin câteva miliarde la buget. Înainte să creștem TVA haideți să vorbim cu putem să colectăm această treime de TVA care, momentan, nu este colectată. Asta înseamnă că există câteva business-uri care sunt cinstite și contribuie la buget și o treime care nu sunt cinstite. De ce să mărim acum pentru cei care sunt cinstiți și mai mult povara, în loc să îi căutăm pe ăștia o treime?”, a afirmat Dominic Fritz, marți seară la Digi24, întrebat despre avertismentul lui Tanczos Barna privind execuția bugetară din primele patru luni ale anului.
„Există soluții, există propuneri tehnice”, a continuat liderul interimar al USR.
„O idee de exemplu este să percepem TVA la sfârșitul lanțului. Acum fiecare business care vinde mai departe unui alt business o parte de produs final plătește TVA și primește înapoi din partea statului acest TVA. E foarte, foarte complicat. Pierdem bani cu acest mecanism și am putea de exemplu să facem această taxare inversă pe partea de TVA. Deci există soluții și noi trebuie să insistăm să nu intrăm acum într-o panică, ci să discutăm soluțiile reale care sunt pe masă. Și după ce trecem prin toate măsurile care pot fi luate, abia la sfârșit putem discuta dacă e nevoie și de alte măsuri”, a completat Fritz.
Citește și: Kelemen Hunor se declară „convins” că viitorul guvern va fi majoritar, cu PSD. „România nu e pregătită pentru impozitarea progresivă”
Întrebat dacă introducerea impozitului progresiv, idee propusă de Sorin Grindeanu este un subiect de discuție în înțelegerea de coaliție, Dominic Fritz a spus că o complicare a sistemului de impozitare în România este „calea greșită”.
„Fiecare poate să pună pe masă ideile pe care le consideră valide pentru România. Eu cred că nici măcar nu este o discuție ideologică, în acest moment, în care știm că avem mari probleme la ANAF în colectarea taxelor și impozitelor, avem evaziune fiscală în stil mare. În acest moment eu cred că să complicăm sistemul de impozitare în România este calea greșită. Noi, dimpotrivă, trebuie să simplificăm și trebuie să luăm în serios legile existente și să ne ducem după cei care acum fentează legea”, a conchis Dominic Fritz.
Tanczos Barna a avertizat că România va putea atinge țintele de deficit asumat numai prin reducerea cheltuielilor, crearea unui stat mai suplu și măsuri ferme. „Execuția bugetară din primele patru luni ale anului arată că asigurarea surselor de venituri pentru menținerea ritmului investițional și plata salariilor și pensiilor majorate anul trecut reprezintă o provocare uriașă”, mai atrage atenția ministrul de Finanțe.
Președintele Nicușor Dan a chemat, miercuri la Cotroceni, partidele la consultări informale legate de situația economică și politică a țării, precum și în vederea formării viitorului Guvern.
Editor : A.P.