Ministerul Mediului caută surse de finanţare la nivel guvernamental cu scopul de a atrage o investiţie în România pentru procesarea sticlei, în condiţiile în care industria sticlei este una cu valoarea adăugată mare, care presupune investiţii şi costuri de operare foarte mari, a anunţat, miercuri, ministrul de resort, Mircea Fechet, la un eveniment de specialitate, transmite Agerpres.

„În ceea ce priveşte sticla, din păcate, astăzi o cărăm în Polonia sau Ungaria, mare parte din ea – şi din acest motiv am avut o discuţie cu ministrul Economiei, domnul ministru Oprea – şi am ajuns la o înţelegere cu domnia sa, în sensul în care pe modelul Nokian din judeţul Bihor, respectiv un ajutor de stat dedicat foarte bine ţintit, pe un anumit sector, să identificăm o sursă de finanţare la nivel guvernamental pentru a putea să punem pe masă o sumă de bani suficientă cât să atragem o foarte mare investiţie în România pentru procesarea sticlei”, a menţionat ministrul Mediului, la „Conferinţa ZF ESG 2024. Care sunt pilonii ce stau la baza investiţiilor sustenabile şi cum construim afaceri durabile?”.

Fechet a subliniat că industria sticlei este una cu valoarea adăugată mare, care presupune investiţii şi costuri de operare foarte mari, iar acest lucru nu poate fi decât benefic.

„Avantajul în această situaţie este legat de faptul că sticla e un material foarte greu şi costurile de transport al acesteia în alte ţări sau la distanţe foarte mari influenţează mult randamentul sau eficienţa unei afaceri.

Sunt convins că anul acesta vom reuşi să avansăm pe acest subiect, la fel cum sunt convins că un subiect atât de important va fi de interes, indiferent cine va fi ministrul Mediului sau ministrul Economiei în luna ianuarie a anului viitor – şi cred că asta ar închide această buclă a circularităţii despre care vorbim atât de des”, a adăugat ministrul.

În opinia sa, astfel de măsuri reprezintă un lucru bun nu doar pentru mediu, dar vor avea un impact economic şi financiar de care ne putem bucura fiecare dintre noi.

„În ceea ce priveşte sutele de mii de tone de material reciclabil din Sistemul de Garanţie-Returnare, dacă vom avea această mare capacitate de procesare a sticlei, am putea spune că suntem cu adevărat sustenabili, pentru că fiecare sticlă aproape din cele 7 miliarde puse pe piaţă în România, în fiecare an, ar putea să aibă un procent mai mare sau mai mic de material reciclabil”, a mai spus Fechet.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version