Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat miercuri că în cazul comunităţilor vulnerabile în care se ard deşeuri nu este suficientă o plângere penală, ci sunt necesare „soluţii serioase”, inclusiv măsuri de reintegrare, transmite Agerpres.
„Eu cred că, cel puţin în legătură cu ceea ce se întâmplă în vecinătatea Bucureştiului, la Sinteşti, mai exact, unde am participat la vreo două acţiuni de combatere a acelui fenomen, cred că nu e suficientă plângerea penală şi nu e suficient dosarul penal. De altfel, Garda de Mediu a făcut un alt lucru nemaiauzit sau nemaiîntâmplat în România, a făcut plângere penală pentru toată comunitatea. Cu alte cuvinte, nu mai conta dacă are sau nu deşeuri în propria ogradă, era «beneficiarul» unei astfel de plângeri penale. Nu mă mir că nu s-a mai întâmplat nimic cu acea plângere penală, însă eu cred în soluţii serioase”, a declarat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria.
El a pledat pentru reintegrarea comunităţilor vulnerabile şi o bună coordonare a instituţiilor statului român, menţionând că în acele comunităţi nu se întâlnesc doar probleme de mediu, ci şi de crimă organizată sau de exploatare de minori.
„Cred în reintegrarea acelor comunităţi vulnerabile. Cred într-o bună coordonare a instituţiilor statului român, pentru că acolo nu e doar o problemă de mediu, e o problemă de crimă organizată, e o problemă de exploatare de minori, e o problemă de evaziune fiscală şi probabil aş mai putea înşira alte fapte extrem de grave ce nu au nevoie de noi prevederi în Codul penal. Cred că sunt arhisuficiente cele existente. Însă, în calitate de ministru al Mediului, orice înăsprire a pedepselor în legătură cu poluarea aerului, apei sau a solului nu poate decât să mă bucure”, a transmis Fechet.
Potrivit ministrului, fenomenul arderilor ilegale se întâlneşte nu doar în jurul Bucureştiului, ci „în multe alte locuri” din ţară.
„Nu doar în jurul Bucureştiului, ci în multe alte locuri din România, fie că ne referim la judeţul Dolj, fie că ne referim la judeţul Giurgiu, fie la judeţul Călăraşi şi în multe judeţe, nici nu aş exemplifica, există în continuare acest fenomen al arderilor ilegale. Am încercat şi în trecut cu plângeri penale, cu dosare penale. Nu am cunoştinţă de vreun astfel de proces penal care să se fi finalizat cu o eventuală condamnare”, a precizat Mircea Fechet.
Editor : A.C.