Romsilva va fi reorganizată, de la structura centrală şi până jos, chiar dacă asta îi îngrijorează pe cei care îşi vor pierde beneficiile, a spus miercuri ministrul Mediului, Mircea Fechet, după întâlnirea pe care a avut-o cu sindicaliştii din silvicultură.

„Am cerut sindicaliştilor să vină şi pădurari, să-i aducă la aceste discuţii nu doar pe cei care stau în birouri, dar mai ales pe cei care lucrează în pădure în fiecare zi. Impresia mea este că şi acei pădurari şi reprezentanţii sindicatelor au înţeles că aşa nu mai putem continua. Respect dreptul la protest al fiecărui român. Cred foarte mult şi în această formă de a-ţi face vocea auzită, însă îmi doresc foarte mult ca toţi colegii mei pădurari să nu se lase manipulaţi, să nu se lase intimidaţi, să nu se lase aduşi cu arcanul la Bucureşti la protest de dragul protestului. Cred foarte mult într-un dialog civilizat cu aceştia. Reorganizarea Romsilva este valabilă. Romsilva va fi reorganizată, de la structura centrală şi până jos, chiar dacă asta îi îngrijorează foarte tare pe cei care îşi vor pierde beneficiile”, a spus Fechet, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului, inechităţile din cadrul Romsilva vor fi eliminate odată cu propunerile de modificare a statutului personalului silvic, precum şi a Hotărârii de Guvern prin care este organizată Regia.

„Am anunţat structurile sindicale că urmează să propun o modificare a statutului personal silvic, o modificare a Hotărârii de Guvern prin care este organizată Regia Naţională a Pădurilor prin care să eliminăm toate aceste inechităţi. Să ne asigurăm că nimeni nu mai pleacă acasă cu 100.000 de euro la pensionare. Voi solicita eliminarea acelui articol pur şi simplu. Să ne asigurăm că una dintre condiţiile pentru care vom avea o Direcţie silvică, cu director, cu şofer, cu tot ce presupune activitatea de director, va fi cel puţin legată de suprafaţa de pădure administrată şi va fi cel puţin legată de eficienţa şi de managementul bun al acelei Direcţii silvice”, a spus Fechet.

„Le-am explicat colegilor că demersul pe care îl fac este unul pentru pădure, pentru silvicultură, pentru sectorul silvic şi nu doar pentru cei 14.000 de angajaţi ai Regiei. Mă gândesc că şi la cei peste 100.000 de angajaţi care activează în industria prelucrătoare, la fabricile de mobilă, la alte tipuri de fabrici care sunt direct conectate la modul în care administrăm, astăzi, fondul forestier naţional. Eu cred că au înţeles. Cel puţin asta e impresia pe care mi-au lăsat-o mie. Mi-au dat dreptate”, a adăugat el.

Membrii Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva” au protestat, miercuri, între orele 10:00 – 13:00, în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, nemulţumiţi de campania de presă iniţiată de către ministrul Mediului la adresa Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva.

În paralel, sindicatele din silvicultură au organizat la locurile de muncă o grevă de avertisment, fără întreruperea activităţii, „în semn de protest faţă de campania de denigrare susţinută de Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor împotriva Romsilva şi a celor 14.000 de salariaţi ai săi, aflaţi în slujba pădurilor României”.

Una dintre revendicările sindicatelor se referă la stoparea de către ministrul Mediului, Mircea Fechet, a acţiunilor de „defăimare şi umilire” a personalului silvic, care „afectează grav autoritatea personalului silvic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi alimentează dezbinarea socială, cu consecinţe imprevizibile”.

De asemenea, se solicită depolitizarea structurilor silvice de administrare a pădurilor şi profesionalizarea acestora, exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea guvernanţei corporative şi înlocuirea acesteia cu un management forestier durabil al pădurilor (conform Rezoluţiei H1/1993 a Conferinţei de la Helsinki privind protecţia pădurilor în Europa), precum şi consultarea sindicatelor, în calitate de parteneri sociali, la elaborarea actelor normative cu impact asupra activităţii Romsilva.

În acelaşi timp, Federaţia „Silva” cere intervenţia ministrului Mediului pentru plata compensaţiilor restante prevăzute de Codul silvic aferente cheltuielilor privind creşterea şi ameliorarea cailor de rasă, pentru administrarea ariilor naturale protejate şi pentru paza pădurilor private, sumele totale în plată fiind de peste 150 de milioane de lei.

Totodată, se doreşte eliminarea procentelor de lemn fasonat din Codul silvic, modificarea legislaţiei în materie de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice şi simplificarea actualelor proceduri birocratice şi plata contribuţiilor suplimentare la bugetul de asigurări sociale în cazul locurilor de muncă din sectorul silvic încadrate în condiţii speciale.

Editor : M.B.

Share.
Exit mobile version