Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer consideră că este „profund inuman” ca iniţiative în sprijinul pacienţilor oncologici „să fie blocate ani de zile” de Primăria Capitalei. Organizaţia deplânge, într-o postare pe Facebook, întârzierea gravă a emiterii autorizaţiei de construire pentru un nou corp de clădire în Bucureşti, destinat pacienţilor oncologici. Comunicatul semnat de preşedintele federaţiei, Cezar Irimia, a fost dat după ce primarul general Nicuşor Dan a fost acuzat de Crin Antonescu şi de fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rogobete (PSD) că a amânat ani de zile semnarea autorizaţiei respective, lucru pe care l-a făcut recent sub presiunea campaniei electorale. Internauţii au comentat, la postarea federaţiei, că rezolvarea problemelor bolnavilor de cancer nu stă în noul corp, ci în „nepunerea în practică a programului” pentru aceştia şi în furnizarea medicamentelor necesare. „Vorbiţi de tratament gratuit pentru bolnavii de cancer indiferent unde se fac. Nu este adevărat. Tratamentul strict este gratuit, dar la privat plăteşti internarea şi numai acolo sunt medicamente, nu la stat”, este unul dintre comentarii.
„Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer deplânge întârzierea gravă a emiterii autorizaţiei de construire pentru un nou corp de clădire în Bucureşti, destinat pacienţilor oncologici. E regretabil că astfel de proiecte în folosul bolnavilor de cancer ajung să fie aprobate de autorităţi doar sub presiunea intensă a opiniei publice, în perioadă de campanie electorală. Este profund inuman ca iniţiative în sprijinul pacienţilor oncologici să fie blocate ani de zile de Primăria Capitalei, din pricini birocratice, care pun vieţile oamenilor pe plan secund. Nu este, din păcate, singurul caz în care administraţii locale sau instituţii centrale neglijează nevoile urgente ale pacienţilor din România, refuzându-le în fapt şansele la viaţă”, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei, postat pe Facebook.
În acest context, federaţia salută „orice iniţiativă publică sau privată care dă o şansă în plus bolnavilor de cancer”.
„Notăm că, indiferent dacă pacienţii oncologici se tratează la un spital de stat sau la un spital privat, cea mai mare parte a costurilor de tratament este suportată de către stat. Este deci în interesul României să aibă mai multe instituţii spitaliceşti de tratament şi mai multe paturi pentru pacienţii oncologici”, menţionează preşedintele federaţiei, Cezar Irimia, în comunicatul de presă citat.
Aceeaşi sursă menţionează că membrii federaţiei îşi doresc, de asemenea, ca România „să facă mai mult, la nivel local şi central, pentru pacienţii români” – mai ales pentru cei afectaţi de maladii grave.
„Sperăm că această situaţie din Capitală va fi un semnal de mobilizare la nivel naţional pentru cauza bolnavilor de cancer, pentru investiţii mai rapide în vederea salvării de vieţi – atât prin prevenţie, cât şi prin tratament”, încheie Cezar Irimia.
Reacţiile uor internaţi nu au întârziat să apară, unii dintre aceştia amintind probleme grave cu care se confruntă bolnavii de cancer.
„În noul corp stă rezolvarea problemelor bolnavilor de cancer? Nu în nepunerea în practică a programului pentru aceşti bolnavi? Nu în lipsa medicamentelor pentru ei? Vorbiţi de tratament gratuit pentru bolnavii de cancer indiferent unde se fac. Nu este adevărat. Tratamentul strict este gratuit, dar la privat plăteşti internarea şi numai acolo sunt medicamente, nu la stat. Cine nu are bani moare. Ce este mai grav este că ştiţi toate aceste lucruri, dar faceţi o campanie murdară de dezinformare. (…) Ştiu dintr-o tristă experienţă proprie. Si mai sunt încă multe de spus despre cum sunt trataţi bolnavii de cancer şi nu numai”, comentează un internaut la postarea Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.
Altul afirmă că nu ştia despre existenţa asociaţiei sau a preşedintelui acesteia.
„Habar nu aveam despre existenţa dumneavoastră. Suntem pacienţi oncologici şi eu şi soţul. Doar noi, cei bolnavi, ştim prin ce încringăriş trece un pacient oncologic. Chiar nu cred că toate problemele s-ar rezolva dacă Sanador ar mai construi un corp (n.red. – de clădire).
Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rogobete, deputat PSD, a prezentat, într-o postare pe Facebook, o autorizaţie de construire pentru extinderea unei clădiri a clinicii Sanador, pe strada Sevastopol din Capitală, unde ar urma să funcţioneze un spital de oncologie pentru copii, afirmând că primarul Capitalei, Nicuşor Dan, candidat independent la Preşedinţie, a amânat ani de zile semnarea documentului şi sugerând că a semnat sub presiunea campaniei electorale.
Şi candidatul coaliţiei PSD-PNL-UDMR la Preşedinţie Crin Antonescu l-a atacat pe Nicuşor Dan pe acelaşi subiect. ”Tot ce trebuie să constat e că trebuie să facem campanie electorală în fiecare lună pentru că din motive electorale aţi semnat azi, ceea ce de doi ani nu semnaţi, două zile au fost suficiente”, a spus Antonescu. ”Asta nu înseamnă că un privat care are medici foarte buni trebuie să construiască nelegal acolo unde construieşte”, a explicat edilul.
Într-o postare pe Facebook, Nicuşor Dan a răspuns acuzaţiilor că ar fi întârziat semnarea autorizaţiei pentru un spital oncologic privat pentru copii, spunând că este incalificabil să foloseşti românii bolnavi de cancer ca temă electorală şi că discuţia juridică despre legalitatea cererii de construire e complexă.
”Este incalificabil să foloseşti românii bolnavi de cancer ca temă electorală în alegerile prezidenţiale. Dacă vorbim obiectiv de sistemul de sănătate: s-au pierdut 750 de milioane de euro din PNRR pentru construcţia de spitale, NU s-a construit nici măcar un singur spital nou în ultimele 3 decenii în România, de multe ori bolnavii sunt puşi să-şi cumpere singuri medicamentele la care au dreptul gratuit, de multe ori eşti trimis să-ţi faci investigaţiile în sistemul privat”, a scris Nicuşor Dan pe Facebolok.
Primarul Capitalei a mai afirmat că le-a transmis celor de la Clinica Sanador, încă de când au solicitat, că nu este locaţia potrivită, şi că speră să găsească locaţia rezonabilă pentru construirea noului corp.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.