Digi24 a lansat o nouă campanie, „Fii salvator”, un proiect de televiziune unic în România, care țintește o problemă acută a societății românești – lipsa cunoștințelor de acordare a primului ajutor. Dr. Ștefan Busnatu, medic primar cardiolog, ne învață cum să folosim defibrilatorul.
„Îl scoatem din lăcașul în care este depozitat, cu încredere, și îl pornim. Pentru că el este automatizat și ne va indica toate lucrurile pe care trebuie să le facem pe mai departe”, ne explică dr. Ștefan Busnatu.
Porniți defibrilatorul, sunați la 112, apoi verificați dacă pacientul răspunde și respiră.
Cum folosim defibrilatorul
– Aplicați electrozii pe pieptul gol
– Unul dintre electrozi sub clavicula dreaptă
– Celălalt electrod sub axila stângă
– Îndepărtați-vă de pacient
– Apăsați butonul „șoc”
„Ce trebue să avem în vedere e că șocul ăsta electric poate restabili tulburarea de ritm pe care o are inima care conduce la căderea pacientului”, spune dr. Ștefan Busnatu.
După apăsarea butonului „șoc”, continuați masajul cardiac: 100-120 de compresii/minut, cu adâncime de 5 cm. Faceți de 30 de secunde de compresii, urmate de două ventilații, totul în 5 cicluri.
„După 5 cicluri, aparatul va face o nouă analiză. E important să avem în vedere că dacă șocul este eficient și va începe inima să bată normal, persoana respectivă s-ar putea trezi și atunci ne oprim din manevrele de resuscitare”, precizează dr. Busnatu.
Editor : B. G.