Digi24 a lansat o nouă campanie, „Fii salvator”, un proiect de televiziune unic în România, care țintește o problemă acută a societății românești – lipsa cunoștințelor de acordare a primului ajutor. Dr. Radu Țincu, medic primar ATI toxicologie, ne învață cum acordăm primul ajutor în caz de intoxicație cu ciuperci.
„Intoxicația cu ciuperci produce, inițial, o etapă digestivă. Persoana are grețuri și vărsături, după care apare, din păcate, o fază de acalmie, în care pare că totul s-a rezolvat. Și urmează a treia fază, cea de hepato-toxicitate și toxicitate renală, când lucrurile devin mult mai complicate.
Ce trebuie să facem? În primul rând, să nu cumpărăm ciuperci de pe marginea drumului, pentru că nimeni nu ne garantează că ele sunt comestibile. O singură ciupercă într-o grămadă de ciuperci poate fi suficientă pentru a produce decesul unei persoane.
Dacă suntem în etapa digestivă, cu greață și vărsături, este bine să nu le oprim, să nu administrăm antivomitive și antidiareice, pentru că organismul încearcă să scape de toxinele respective și, dacă facem acest lucru, nu facem decât să creștem absorbția acestor toxine.
Dacă suntem în faza hepatică și renală, din păcate, acasă nu mai putem face nimic, trebuie să ajungem la spital, pentru tratament de specialitate. Sunăm imediat la 112.
Este important să mai spunem că toxinele nu sunt distruse nici prin fierbere, nici prin oricare altă metodă, circulă tot felul de mituri, să pui obiecte de argint care să anihileze toxinele. Ele nu dispar sub nicio formă”, explică dr. Radu Țincu.
Cum acționăm în cazul intoxicației cu ciuperci
– Încercați să induceți vărsăturile
– Nu administrați antivomitive
– Nu administrați antidiareice
Editor : B. G.