Digi24 a lansat o nouă campanie, „Fii salvator”, un proiect de televiziune unic în România, care țintește o problemă acută a societății românești – lipsa cunoștințelor de acordare a primului ajutor. Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog, ne învață cum acordăm primul ajutor în caz de criză de astm.
Cum recunoaștem o criză de astm?
„Pacientul cu astm respiră foarte greu. Vorbește în cuvinte, iar respirația lui șuieră. De foarte multe ori, tușește sec și este epuizat de efortul respirator. În acel moment, noi trebuie să ne uităm la culoarea buzelor lui, să ne uităm dacă buzele se mențin roz. Dacă nu se mențin roz, trebuie să acționăm cât mai rapid. Este foarte important, dacă avem la îndemână un pulsoximetru, să-l așezăm pe deget. Ulterior, vom folosi spray-ul medicație inhalatorie de urgență.
Pentru asta, fiind acasă sau într-un loc public, putem improviza utilizând o sticlă, care este tăiată, atașăm spray-ul la sticlă, administrăm două pufuri, și rugăm să inhaleze. Această operațiune poate fi repetată de patru ori într-o oră, iar dacă, după primele două operațiuni, la 5 minute repetate, pacientul nu-și revine, sunăm la 112. În situația în care suntem într-un loc în care nu avem la dispoziție nici spray, nici pulsoximetru, iar pacientul respiră greu, îl poziționăm într-o poziție de trepied, adică în șezut, cu brațele sprijinite, astfel încât să folosească musculatura care-i permite să utilizeze plămânul la o capacitate mai mare și sunăm la 112″, explică dr. Beatrice Mahler.
Cum folosim inhalatorul
– Tăiați o sticlă de plastic
– Atașați sprayul la sticlă
– Administrați pacientului două pufuri
– Repetați operațiunea de cel mult 4 ori/oră
Editor : B. G.