Explozia de la Cernobîl a declanșat unul dintre cele mai mari dezastre nucleare din istorie. Pentru a înțelege mai bine acest eveniment, poți urmări câteva dintre cele mai renumite filme și documentare dedicate tragediei.
Filmele și documentarele despre dezastrul de la Cernobîl reușesc să redea atmosfera tensionată, haosul și tragedia din jurul evenimentului. Iată și câteva recomandări de producții pe care le poți viziona.
Accidentul de la Cernobîl din 1986
Accidentul nuclear produs la centrala atomică de la Cernobîl este considerat de Organizația Națiunilor Unite drept “cel mai mare dezastru ecologic din istoria omenirii.” În noaptea de 26 aprilie 1986, la ora 01:23, reactorul numărul 4 a explodat, distrugând complet clădirea în care era amplasat. Explozia a eliberat în atmosferă cantități uriașe de radiații sub formă de radioizotopi gazoși, poluând radioactiv zona înconjurătoare și afectând grav sănătatea angajaților centralei, dar și a populației civile.
Filme și documentare despre tragedia de la Cernobîl
Cernobyl/Cernobîl, serial
Serialul ecranizează povestea uneia dintre cele mai mari catastrofe create de om din istorie, dezastrul de la Cernobîl din 26 aprilie 1986. Este filmul care aduce în prim plan curajul oamenilor, bărbați și femei deopotrivă, care s-au sacrificat pentru a salva lumea de la un dezastru de proporții, precum și acțiunile fără precedent de curățire a zonei contaminate.
Cernobyl Diaries/Jurnalul Terorii
Este filmul care prezintă povestea unui grup de cinci tineri care se aventurează să meargă în orașul contaminat Pripyat, în căutare de senzații tari. Însă, odată ajunși în clădirile fantomă, protagoniștii descoperă că nu sunt singuri în oraș, iar excursia lor se transformă într-un coșmar.
Clouds of Chernobyl/ Anul pierdut 1986
Filmul se bazează pe o întâmplare reală și descrie lupta unei mame de a păstra cea de-a treia sarcin. Ea se confruntă cu presiuni din partea familiei, dar simte pe pielea ei și acțiunile pe care explozia de la Cernobîl le-a provocat. De asemenea, o altă problemă care îi face decizia mai grea este și decretul cu numărul 770 dat de Nicolae Ceaușescu împotriva avortului. Producția cinematografică evidențiază și măsurile luate în România în perioada de criză.
The Babushkas of Chernobyl
Filmul descrie povestea de viață a femeilor care au ales să se întoarcă la Cernobîl după accidentul nuclear. Babushkas, în traducere “bunicuțe” în ucraineană, aleg să se întoarcă și să locuiască în singurul loc pe care îl consideră acasă.
Editor : C.S.