Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca colaborează cu specialiști din Belgia, Germania și Polonia într-un proiect internațional dedicat dezvoltării florii-soarelui, informează instituția de învățământ superior într-o postare pe site-ul său. Nu este vorba despre o plantă oarecare, ci proiectul se concentrează pe obținerea unor unei plante de floarea-soarelui cu rădăcini mai dezvoltate și mai rezistente la condiții de secetă, cu scopul de a îmbunătăți producția agricolă într-un climat tot mai neprielnic.

O echipă formată din cercetători și studenți de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în colaborare cu specialiști din Belgia, Germania și Polonia, a încheiat cu succes proiectul prin care au fost obținute la floarea-soarelui rădăcini mai dezvoltate și mai tolerante la secetă.

Inițiatorii și coordonatorii proiectului au fost cercetătorii din Belgia, iar din echipa universității din Cluj au făcut parte și studenți de la Biotehnologii Agricole (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii), care au învǎțat despre etapele tehnologiei folosite, iar doi dintre ei au optat pentru aprofundarea studiilor și realizarea tezelor de licențǎ pe aceastǎ temǎ.

Studiu în premieră în România

Coordonatorul proiectului din partea USAMV, cercetătorul științific Adriana Aurori, a explicat că, deși cultura floarei-soarelui este dificil de gestionat la nivel de laborator, echipa a optimizat o metodă existentă dezvoltată în Statele Unite, ducând la rezultate remarcabile. Rădăcinile modificate au demonstrat o capacitate de creștere de două-trei ori mai bună decât cele normale, fiind perfect funcționale și susținând o dezvoltare sănătoasă a plantei.

Studiul a fost realizat în premieră în România și a atras interesul studenților, care au avut ocazia să învețe despre tehnologiile utilizate, doi dintre aceștia optând să își dezvolte tezele de licență pe această temă. Proiectul face parte din inițiativa ERA-NET SusCrop, având ca obiectiv îmbunătățirea producției sustenabile prin inovații în tehnologiile de ameliorare a plantelor.

Echipa de cercetători subliniază că este esențială continuarea muncii pentru integrarea noilor caracteristici genetice în semințe, cu scopul de a crea plante mai adaptate la secetă.

Specialiștii din cadrul proiectului atrag atenția asupra faptului că, din cauza modificǎrilor climatice, activitatea fermierilor a devenit una cu un foarte mare grad de risc. Cultura de floarea-soarelui din România a fost calamitatǎ pe suprafețe foarte mari în ultimii trei ani, iar fondurile de despǎgubire nu suplinesc veniturile aduse de o culturǎ prosperǎ, ci vin doar sǎ acopere pierderile. Irigarea sistematicǎ pe perioadele de secetǎ ar putea sǎ fie o soluție viabilǎ, însǎ aceasta este costisitoare și greu de implementat. Accesul la hibrizi de floarea-soarelui cu toleranțǎ la secetǎ ar putea, de asemenea, sǎ reducǎ pierderile din culturǎ dar, obținerea acestora nu este facilǎ, fondul genetic al florii-soarelui fiind destul de redus. 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Share.
Exit mobile version