Pe lângă fobii, precum claustrofobia, frica de întuneric sau de insecte, specialiștii trag un semnal de alarmă care vizează elevii. Vorbim despre fobia școlară care se manifestă prin simptome asemănătoare anxietății, iar, de cele mai multe ori, apar în momentul în care elevii se pregătesc pentru școală. Este o boală care necesită tratament de specialitate și colaborare între părinți, profesori și psihologi. De altfel, pentru cei care se confruntă cu astfel de probleme, instituțiile de învățământ le asigură elevilor predare la domiciliu.

Anxietate, dureri de burtă, nod în gât, plâns – sunt doar câteva dintre aspectele la care părinții trebuie să fie atenți pentru că pot descrie fobia de școală.

Svetlana Milencovici, director Centrul județean de resurse și asistență educațională Arad: De regulă, apar probleme care țin de alimentație, copilul are diaree, copilul vomită sau refuză să se alimenteze, apare un plâns în orice moment al zilei, în mod special, atunci când trebuie să meargă la școală. Își limiteaza, într-adevar, interacțiunile sociale. Cu foarte mare greutate intră în activități care implică și alți copii.

De multe ori, părinții au tendința de a pune reacțiile copiilor pe seama unor capricii. Dar fobia de școală nu trebuie deloc ignorată întrucât consecințele sunt foarte grave.

Svetlana Milencovici, director Centrul județean de resurse și asistență educațională Arad: Prima dată părintele, la fel ca și dascălul, suspiciază copilul de chiulangită cronică, nu vrea copilul să meargă la școală pentru că nu vrea, dar nu e așa, suferința, fobia școlară sau refuzul școlar e o suferință reală și accentuată și copiii aceștia chiar nu se simt bine.

Fobia se poate manifesta la copii începând din clasa pregătitoare, până spre finalul liceului. La Arad, de exemplu, sunt școli care se confruntă cu astfel de cazuri.

Marius Gondor, inspector școlar general ISJ Arad: În acest moment știu că avem 16 elevi care sunt diagnosticați cu fobie școlară și care sunt supuși unui tratament sau învățămantului la domiciliu. Din acești 16, trei sunt cu recomandare de învățământ la domiciliu.

Specialiștii spun că una dintre cauze este tehnologia. Dar și pandemia de Covid a lăsat urme adânci.

Ana Gavrilă, consilier școlar: Este îngrijorător, una dintre cauzele care explică acest lucru este și interacțiunea copiilor cu mediul online, faptul că petrec foarte mult timp în fața telefonului, joaca, jocuri online și așa mai departe.

Diana Trifa, medic neuropsihiatru: Fobia școlară este un fenomen în creștere. Față de anii trecuți avem un număr foarte mare de cazuri, factorii sunt multipli. Este un fenomen îngrijorător. Deci ar trebui tras un semnal de alarmă.

Fobia școlară poate fi depășită cu ajutorul părinților și profesorilor. Și, obligatoriu, trebuie apelat la un specialist pentru ca problema să fie depistată din timp și tratată corespunzător.

Editor : A.P.

Share.
Exit mobile version