Nicușor Dan a fost surprins, cel puțin o dată, când participa la activități de campanie cu o mașină ce aparține de Primăria Capitalei. Legea le interzice candidaților să se folosească de resursele instituțiilor publice în timpul campaniei electorale.
Digi24.ro a primit pe adresa de mail mai multe poze din care reiese că Nicușor Dan a participat la evenimente dedicate campaniei electorale folosind o mașină ce aparține de Primăria Municipiului București.
Este vorba de un Dacia Duster negru, cu numărul de înmatriculare B-89-RYD. Din următoarele poze reiese că din această mașină a urcat Nicușor Dan după un interviu acordat la B1TV, pe 11 aprilie:
Persoana care a trimis pozele pe adresa de mail a mai indicat că l-a văzut pe Nicușor Dan coborând din aceeași mașină înaintea unei dezbateri organizate de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului, pe 9 aprilie.
Menționăm că Digi24.ro a cerut un punct de vedere echipei de campanie a lui Nicușor Dan, dar și Primăriei Municipiului București. Până la ora publicării acestui articol nu am primit răspunsuri.
Reprezentanții echipei de campanie a lui Nicușor Dan au subliniat că ar trebui să așteptăm răspunsul Primăriei. Atașăm întrebările trimise Primăriei Capitalei:
1) Mașina Dacia Duster cu numărul de înmatriculare – B 89 RYD – aparține de Primăria Capitalei?
2) Cine este beneficiarul mașinii cu numărul de înmatriculare – B 89 RYD? (ce angajat al Primăriei Capitalei beneficiază de ea?)
3) Mașina a fost folosită pentru deplasarea primarului general către dezbaterea de la Antena 3, din 9 aprilie 2025?
4) Mașina a fost folosită pentru deplasarea primarului general către un interviu la B1 TV, pe 11 aprilie 2025?
5) Cum explicați faptul că o mașină aparținând Primăriei Capitalei a fost folosită de Primarul General în scop personal, mai precis pentru activități ce țin de campania electorală?
Legea le interzice candidaților/partidelor politice să se folosească de resursele „financiare, umane și tehnice aparținând instituțiilor publice (…) pentru sprijinirea activității sau a campaniei electorale” (Articolul 10 din Legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale).
Același lucru reiese și din Ghidul privind finanțarea campaniei: „Este interzisă finanțarea în orice mod a campaniei electorale de către o autoritate publică, instituție publică (…)”.
Editor : M.G.