Cadavrul unei balene cu înotătoare, specie pe cale de dispariție, care a eșuat lângă un traseu de coastă din cel mai mare oraș din Alaska, a atras zeci de curioși în timp ce biologii caută răspunsuri cu privire la cauzele morții uriașului mamifer marin, scrie The Guardian.
Cadavrul găsit în weekend lângă Anchorage are o lungime de 14,3 metri și se crede că este al unei femele. Barbara Mahoney, un biolog din cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) a SUA, care a examinat balena, a declarat pentru Anchorage Daily News că balena avea probabil între unu și trei ani.
Balenele cu înotătoare sunt a doua specie de balene ca mărime, iar la maturitate pot ajunge până la 25,9 metri în lungime și pot cântări între 40 și 80 de tone. Loviturile navelor, încurcăturile în plasele de pescuit, zgomotul subacvatic și efectele crizei climatice se numără printre amenințările cu care se confruntă balenele acestei specii.
Mandy Keogh, coordonator al operațiunilor privind eșuarea mamiferelor marine la NOAA, a declarat că, în general, balenele cu înotătoare nu au fost văzute atât de aproape de Anchorage și că este posibil ca valurile mari recente să le fi împins mai departe în Knik Arm, o cale navigabilă din Golful Alaska.
Oamenii au străbătut câmpiile noroioase pentru a vedea balena, pe care biologii și personalul de la serviciile de patologie veterinară din Alaska au legat-o duminică la țărm pentru a putea recolta probe de la animal. Dar, chiar și după analizarea probelor, poate fi dificil să se stabilească cauza morții din cauza descompunerii sau a lipsei rănilor evidente, a spus Keogh.
Daisy Grandlinard s-a numărat printre părinții care au însoțit un grup de copii pentru a vedea balena luni. Când s-au apropiat, au simțit mirosul, a spus ea.
„A fost foarte interesant pentru copii să o poată pipăi, să atingă burta pentru că avea urme pe ea, aproape ca o sanie. Și doar să vadă mărimea ei, a fost destul de interesant”, a spus ea. „Studiasem deja balenele cu câteva săptămâni în urmă, așa că a fost distractiv să vedem una reală și să spunem: «Oh, așa arată balenele în viața reală» și «Unde este gaura pe unde respiră?» .”
Biologii sperau să își finalizeze activitatea marți, să dezlege carcasa „și să lase mareea să o împingă sau să o miște”, a spus Mahoney. „Orice ar face sau nu ar face, nu știm”.
Editor : B.E.