La o săptămână de proteste violente în Georgia, mai mulți participanți din cadrul manifestațiilor proeuropene au povestit despre modul în care au fost bătuți de forțele de ordine în timpul demonstrațiilor. CNN a vorbit cu câțiva dintre cei care au avut parte de acte de violență în timpul protestelor, iar mărturiile sunt șocante.
În Georgia sunt demostrații de o săptămână, iar forțele de ordine au aplicat de mai multe ori violență asupra protestatarilor care contestă decizia controversată a guvernului de a amâna cererea de aderare la Uniunea Europeană.
În fosta republică sovietică au mai fost proteste înainte, dar mulți spun că acestea sunt mai mari și mai violente. Mulți georgieni simt că sunt pe punctul de a reveni la regula partidului unic din care au scăpat cu o generație în urmă și spun că vor protesta atâta timp cât va fi nevoie.
CNN a vorbit cu 10 protestatari, inclusiv cinci jurnalişti şi un politician din opoziţie, care au spus că au fost bătuţi de forţele speciale: bărbaţi mascaţi, neidentificabili. Ei au avut răni, de la tăieturi și vânătăi până la oase rupte, în urma cărora unii au fost internați în spital.
Publicația a cerut Ministerului Afacerilor Interne al țării să comenteze despre presupusa brutalitate a forțelor mascate, dar nu a primit un răspuns.
Tensiunile în țară au crescut după alegerile disputate din luna octombrie. Partidul de guvernământ Visul Georgian, care are deja de 12 ani mandat, a revendicat victoria, dar observatorii spun că votul nu a fost nici liber, nici corect. Parlamentul European a cerut o reluare.
„Cui slujiți, Georgiei sau Rusiei?”
Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a anunțat pe 28 noiembrie că guvernul său va suspenda discuțiile de aderare la UE, la care aproximativ 80% dintre georgieni susțin aderarea. Partidul său Vis Georgian a făcut din aderarea la bloc un angajament constituțional. În câteva ore, mii de oameni au ajuns la parlamentul din capitala Tbilisi, pentru a cere guvernului să-și onoreze promisiunile.
Aleksandre Keshelashvili, jurnalist pentru publicația locală Publika.ge, a declarat pentru CNN că a sosit la protest la începutul serii.
El a privit cum Salome Zourabișvili, președinta Georgiei, aflată într-o confruntare cu propriul ei guvern, avea în fața ei un zid de polițiști care loveau în scuturile lor și se întrebau: „Cui slujiți, Georgiei sau Rusiei?”.
Ulterior, poliția a fost întărită de zeci de mascați. Deși au mai fost prezenți la proteste, numărul lor a fost mult mai mare în această săptămână, au spus demonstranții. Spre deosebire de polițiștii obișnuiți, acești bărbați nu poartă uniforme care să arate departamentul și gradul lor. „Nu au semne identificabile”, a spus Keshelashvili.
Unii dintre ei l-au confruntat pe Keshelashvili în timp ce el stătea lângă parlament cu alți jurnaliști. Brusc, a spus el, l-au tras din grup și au început să-l bată.
„Am strigat: ‘Sunt jurnalist’ ”, a spus Keshelashvili, adăugând că a încercat să explice că doar își făcea treaba. Apoi, a fost aruncat în ceea ce el a descris drept „un coridor de bătaie”: aproximativ o duzină de bărbați l-au lovit cu pumnul, apoi cu piciorul când a căzut la podea. A spus că și-a pierdut cunoștința.
Când s-a trezit, ambele camere i-au fost furate. „Nu suntem o publicație media foarte mare. Nu avem mulți bani să cumpărăm aceste lucruri”, a spus el.
După ce a fost luat în arest, Keshelashvili a spus că ar fi petrecut o noapte într-o celulă, dacă nu l-ar fi văzut un medic și care a spus că are nevoie de o intervenție chirurgicală urgentă. Nasul îi fusese rupt în mai multe locuri.
„Nu-mi amintesc nimic”
Guram Rogava, un prezentator la Formula TV, transmitea în direct în afara parlamentului, raportând despre violențele forțelor de ordine. După ce a terminat transmisiunea, Rogava a început să se îndrepte spre un trotuar. Când s-a întors, a fost văzut un bărbat mascat alergând în spatele lui și lovindu-i ceafa.
Rogava s-a prăbușit. „Nu-mi amintesc nimic”, a spus el. Doar urmărind un videoclip cu incidentul a aflat ce i s-a întâmplat.
El a fost văzut cu sângele curgându-i pe față în timp ce colegii săi încercau să-l ajute. Mai târziu a aflat că avea o vertebră cervicală de la gât fracturată. Medicul lui a spus că dacă osul se mișcă mai mult, „mi-aș putea pierde controlul asupra mâinilor și picioarelor”.
Președinta Georgiei a spus că jurnaliştii au fost vizaţi în mod deliberat. Mai mulți reporteri au declarat pentru că s-au confruntat cu cele mai grave violențe în primele două nopți și că forțele guvernamentale au dat înapoi ușor apoi.
Aka Zarkua, jurnalist la RealPolitika, a declarat că faptul că reporterii au fost lăsați în mare parte singuri duminică seara a sugerat că „atunci când băteau jurnaliştii, a fost un edict clar al şefei poliţiei. A fost motivat politic”.
„M-au lovit pe tot corpul”
Unii au spus că jurnaliştii ar fi putut fi vizaţi pentru a preveni documentarea dovezilor privind brutalitatea poliţiei. Mariam Nikuradze, un reporter la OC Media, a spus că forțele speciale devin „furioase” când văd acțiunile lor fiind filmate.
Dar chiar dacă sunt strânse dovezi, ea a spus că acestea contează destul de puțin în sistemul juridic al Georgiei. „În ultimii ani, am avut atât de multe încercări. Instanțele sunt așa de părtinitoare încât indiferent de tipul de dovezi pe care le prezinți acolo, ele iau doar decizii politice”, a declarat Nikuradze pentru CNN.
Condițiile din arest sunt sumbre. Asociația Tinerilor Avocați din Georgia a declarat că majoritatea persoanelor arestate luni au fost „bătute brutal, atât în timpul, cât și după arestarea lor”.
Un bărbat a mărturisit că a fost bătut în timp ce era dus cu o dubă de poliție în arest. Înainte, fusese înconjurat de zeci de bărbați mascați pe o alee de lângă parlament. „M-au lovit pe tot corpul și, la un moment dat, cineva s-a ridicat pe mine cu ambele picioare și a sărit”. Maxilarul i-a fost rupt în două locuri, lăsându-l în imposibilitatea de a vorbi.
Odată ajunse în instanță, cazurile par să fie grăbite. Shota Murtskhvaladze, care lucrează în educație, a declarat că în cazul său a avut loc o audiere în noaptea de duminică. El a cerut să amâne procesul, astfel încât să poată colecta videoclipuri din magazinele din apropierea locului unde a fost atacat de forțele speciale, suferind o rănire ușoară la față. Cererea i-a fost respinsă. I s-a permis să aducă un singur martor, în ciuda faptului că mai mulți dintre prietenii săi au văzut incidentul. El a spus că a fost amendat cu 3.000 de lari (aproximativ 1.000 de dolari) pentru că nu a respectat ordinul poliției de a se dispersa.
„Bărbați în negru”
„Nu au numere de identificare, ceea ce este contrar oricărei reguli internaționale”, a declarat președinta Georgiei despre forțele de ordine.
Elene Khoshtaria, unul dintre liderii partidului de opoziție Coaliția pentru Schimbare, a spus că aceste forțe includ „bărbați uriași, special antrenați, care arată mai mult ca luptători decât ca polițiști”.
Cu puțin timp înainte de a fi agresat, Rogava o intervievase pe Elene la televizor, în direct. Ea însăși fusese ulterior atacată de mai multe ori de forțele speciale. Aceasta a spus că „în mod clar” știau cine este, spunându-i: „Elene, pleacă, oprește-te, du-te dracului” în timp ce o apucau de păr și o trăgeau mai departe. Într-o ciocnire ulterioară ea a căzut la pământ și și-a fracturat mâna.
Miercuri, co-liderul opoziţiei Nika Gvaramia a fost reţinut de poliţie după ce a fost bătut până a ajuns în stare de inconştienţă de către ofiţerii din capitala Tbilisi, a declarat partidul său. El reprezintă partidul Droa, partidul pe care l-a fondat Elene.
Elene a mai adăugat că violențele forțelor de ordine sunt un semn al slăbiciunii regimului. Spre deosebire de statele autocratice cu drepturi depline, cum ar fi Belarus, ea a spus că partidul Visul Georgian nu are suficientă poliție dispusă să provoace violență împotriva civililor, așa că se bazează în schimb pe câteva sute de mascați.
Cu protestele care provoacă furie în fiecare noapte de o săptămână, Elene a declarat că mișcarea de opoziție se află într-o luptă de rezistență cu guvernul și agenții săi. „Sunt epuizați”, a spus ea despre guvern. „S-au gândit că în fața parlamentului va fi o mulțime mică de oameni. Ceea ce au primit în schimb este că întregul Tbilisi a ieșit, și, de asemenea, oameni din alte regiuni”.
Editor : C.S.