Șapte persoane sunt suspectate în cazul furtului de artefacte românești de la Muzeul Drents din Olanda, însă Coiful de la Coțofenești și brățările dacice rămân dispărute. Presa olandeză, citată de News.ro, prezintă detalii din anchetă cu doar câteva zile înainte ca instanța să decidă dacă suspecții aflați în arest vor rămâne în detenție.
Presa olandeză a publicat detalii despre cei șapte suspecți arestați în cazul furtului artefactelor românești de la Muzeul Drents din Assen. Expoziția jefuită, intitulată „Dacia – Imperiul de aur și argint”, includea piese de patrimoniu inestimabile, printre care Coiful de la Coțofenești și trei brățări de aur din perioada dacică.
După spargerea muzeului de la sfârșitul lunii ianuarie, ancheta s-a concentrat rapid asupra unui grup de persoane din Olanda de Nord, în special din localitatea Heerhugowaard. Potrivit postului RTV Drenthe, trei dintre cei șapte suspecți au fost eliberați, dar rămân sub urmărire penală. Patru sunt în continuare în arest preventiv.
Două nume au fost deja făcute publice de poliție în luna ianuarie: Douglas Chesley și Bernhard Zeeman. Identitatea celorlalți suspecți nu a fost dezvăluită.
Instanța urmează să decidă în data de 9 mai, în cadrul unei ședințe publice la Assen, dacă arestul preventiv al celor patru va fi prelungit. Parchetul va prezenta cu această ocazie și informații actualizate privind stadiul anchetei.
Cazul a stârnit un val de reacții în România și în mediul internațional, fiind considerat unul dintre cele mai grave furturi de artă din ultimii ani. Potrivit autorităților, investigația a inclus ponturi primite de la public, înregistrări video de la un magazin de bricolaj din Assen, dar și analize ale datelor telefonice și ale autovehiculelor implicate.
Deși mai multe persoane au fost reținute, obiectele de artă românești furate nu au fost încă recuperate. Piesele fac parte din tezaurul istoric al României și sunt considerate comori de patrimoniu național.
Editor : Ș.A.