Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Ministrul Bogdan Ivan: Angajamentul pentru transformarea digitală a statului este ferm, indiferent de contextul politic

mai 10, 2025

Poliţia din oraşul turc Lice arde 20 de tone de canabis în centrul oraşului şi provoacă locuitorilor halucinaţii timp de mai multe zile

mai 10, 2025

Vladimir Putin şi Nicolas Maduro au semnat un acord strategic. Ce prevede parteneriatul între Rusia și Venezuela

mai 10, 2025

Romanian Business Leaders: Viitorul României este într-o Europă unită, liberă și prosperă. Nu vom tolera niciun pas înapoi

mai 10, 2025

Emmanuel Macron pecetluieşte cu Donald Tusk o alianţă francezo-poloneză împotriva Rusiei. ”Vreau să subliniez că, atunci când Rusia a decis acest război de agresiune împotriva Ucrainei, în februarie 2022, am putut, în cinci zile, să desfăşurăm trupe în România”

mai 10, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Furtuni, inundații și căldură extremă: Orașele cu milioane de locuitori din SUA care ar putea deveni nelocuibile în următoarele decenii
Lumea

Furtuni, inundații și căldură extremă: Orașele cu milioane de locuitori din SUA care ar putea deveni nelocuibile în următoarele decenii

By Sala de Presăfebruarie 11, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Statele Unite s-au confruntat de mult timp cu condiții de vreme extremă, dar efectele tot mai pronunțate ale schimbărilor climatice au împins deja unele regiuni până aproape de punctul în care vor deveni imposibil de locuit. De la căldurile insuportabile din sud-vestul țării și până la țărmurile amenințate de creșterea nivelului oceanelor și furtuni violente, provocările sunt complexe, înfricoșătoare și interconectate, scrie The Independent.

Masada Siegel, care lucrează pentru Agenția Federală pentru Gestionarea Situaților de Urgență (FEMA), a văzut cu ochii ei cum orașul ei natal, Pheonix, din statul Arizona, s-a transformat într-un mediu ostil. Vara trecută, Pheonix a avut 113 zile consecutive cu temperaturi de peste 37 de grade Celsius – un nou record – în timp ce temperatura medie a fost de 36 de grade.

„Vara, la 46 de grade, nu stai întins lângă piscină. Ești în piscină, înăuntru ori la umbră. Și, la un moment dat, chiar și piscina devine atât de fierbinte că te simți ca și când ai fi într-o supă”, a spus Siegel.

Lipsa precipitațiilor și creșterea temperaturilor au schimbat chiar și ciclul anotimpurilor. „Am un lămâi care înflorește în ianuarie. Nu ar trebui să înflorească decât primăvara.”

Schimbările nu sunt doar o simplă inconveniență: ele afectează calitatea vieții și sănătatea mintală. „În Arizona, oamenii sunt depresivi vara, la fel ca oamenii din New York care suferă de tulburare afectivă sezonieră iarna”, a spus Siegel.

Pheonix nu este singurul oraș din sud-vestul țării care se confruntă cu călduri extreme și lipsa apei. Las Vegas și Los Angeles sunt și ele afectate de secarea Râului Colorado – o sursă vitală de apă pentru milioane de oameni din regiune – din cauza temperaturilor, a folosirii excesive și a lipsei zăpezii în Munții Stâncoși.

Dacă nu se iau măsuri drastice în privința gestionării rezervelor de apă și a protejării mediului, aceste orașe ar putea avea de înfruntat condiții nesustenabile în deceniile următoare.

„Dacă permitem acestor dezastre la scară largă să se producă, costurile vor fi mult mai mari decât cele asociate cu reducerea emisiilor [de carbon] și, în timp, cu limitarea dezastrelor și cauzelor acestor dezastre”, a spus și Mikhail Chester, expert în adaptarea la climă și inginerie sustenabilă de la Universitatea de Stat din Arizona. „Costurile sunt astronomice.”

Unele părți din New York și New Jersey ar putea deveni imposibil de locuit

Orașele mari și vechi, precum New York, sunt încă și mai vulnerabile decât orașele mai noi ca Pheonix. New York-ul are o infrastructură care „nu a fost proiectată în niciun fel pentru extremele din prezent” și este prea dezvoltat urbanistic pentru ca această problemă să mai poată fi rezolvată.

Spre exemplu, liniile de electricitate în Pheonix sunt îngropate, în timp ce la New York ele stau suspendate în aer, fiind mai vulnerabile în fața vântului puternic și a furtunilor violente.

În următorii 20 de ani, unele părți din New York și New Jersey ar putea deveni nelocuibile numai din cauza costurilor și a stresului de a reconstrui infrastructura parțial distrusă de inundații, pe care populația locală s-ar putea să nu mai fie dispusă să le suporte.

Această situație s-ar putea întâlni și în multe alte părți din Statele Unite, în special pe coasta de est, acolo unde infrastructura este cea mai veche. Manhattan s-ar putea scufunda complet sub apă până în anul 2300, în timp ce mai multe orașe din Florida, inclusiv întreaga zonă Everglades, ar putea avea și ele aceeași soartă, dar mult mai devreme: în 2050.

Soluții neașteptate contra inundațiilor: mai puține diguri, mai multe parcuri

Și s-ar putea ca soluția să vină din cele mai neașteptate inițiative care demonstrează că ar fi mai bine să ne adaptăm la vremea extremă, nu să luptăm împotriva ei.

La New York, oficialii plănuiesc construcția unei dune de nisip întărită pe peninsula Rockaway și a unui dig de 119 miliarde de dolari pentru protejarea Manhattanului.

În Scotsdale, Arizona, oficialii au discutat despre construirea unei structuri similare pentru a redirecționa apa cât mai departe de oraș în timpul sezonului ploios, în urmă cu un deceniu, dar locuitorii au respins ideea, spunând că o astfel de construcție ar strica peisajul.

Orașul a ales până la urmă să facă mai multe parcuri și zone de agrement. Cercetătorii au constatat recent că vegetația abundentă din parcurile noi construite a absorbit mai multă apă decât ar fi putut structura de beton abandonată să oprească.

Cei care au susținut construcția canalului artificial au fost orbiți de ideea că natura poate fi înfrântă, în loc să încerce să lucreze alături de natură – am ajuns prea departe acum ca să ne mai permitem să gândim așa.

Regiunea Miami-Dade va fi înghițită de ape în proporție de 60%

La Miami, creșterea nivelului apei și uraganele tot mai violente au creat furtuna perfectă. Străzile se inundă în mod regulat, iar infiltrarea apei sărate în sistemul de canalizare amenință aprovizionarea cu apă potabilă a orașului. Pe măsură ce furtunile devin tot mai puternice, costul reconstruirii și consecințele suportate de localnici vor continua să crească.

Ceea ce este și mai alarmant este că în Miami are loc un boom demografic și imobiliar, în ciuda faptului că regiunea Miami-Dade va fi înghițită de ape în proporție de 60% în următorii 25 de ani.

Sezonul incendiilor de vegetație din California a devenit tot mai lung, mai fierbinte și mai letal, fiind alimentat de o combinație de secetă, căldură extremă și gestionarea proastă a pădurilor. Incendiile distrug case și peisaje, dar produc și mult fum care sufocă comunitățile locale.

Mulți experți sunt pesimiști în privința viitorului orașului Los Angeles. Unul dintre ei a prezis chiar că ar putea deveni „primul megalopolis fantomă din lume”, când companiile de asigurări nu vor mai oferi niciun fel de asigurări pentru casele din oraș din cauza repetatelor dezastre naturale ce ar putea devasta regiunea în următorul deceniu.

Prea cald în sud, prea frig în nord. Chicago ar putea și el să se scufunde

În timp ce căldurile extreme reprezintă principala problemă în sudul Americii, condițiile extreme de frig sunt îngrijorătoare pentru locuitorii din nordul țării.

Orașe precum Chicago au trecut prin perioade cu temperaturi extrem de scăzute din cauza perturbării vortexului polar. Aceste condiții intense de ger care se produc brusc pun presiune pe rețelele electrice, amenință viețile oamenilor și fac viața de zi cu zi mult mai periculoasă.

Din cauza încălzirii globale, iernile vor fi în general mai blânde, dar vor avea loc evenimente izolate de frig extrem mult mai puternice, care vor distruge infrastructura și vor pune în pericol viața celor surprinși în aceste condiții.

Chicago, un oraș construit într-o fostă zonă de mlaștină, ar putea de asemenea să se scufunde dacă vor avea loc prea multe inundații.

Și cu toate că orașele din nordul Statelor Unite și din așa-numitul „vest mijlociu” au fost mult timp considerate locuri bune în care să te adăpostești de efectele extreme ale schimbărilor climatice care ar putea devasta alte zone din țară, experții avertizează că haosul climatic nu le va cruța nici pe ele.

Editor : Raul Nețoiu

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Vladimir Putin şi Nicolas Maduro au semnat un acord strategic. Ce prevede parteneriatul între Rusia și Venezuela

Veniturile Rusiei din vânzarea de petrol și gaze s-au prăbușit în luna aprilie. Care este motivul

Analiză Vladimir Putin are motive să sărbătorească Ziua Victoriei, dar petrecerea ar putea fi de scurtă durată, scrie CNN

Ambasada SUA la Bucureşti, de Ziua Victoriei: „Libertatea este neprețuită. Partenerii trebuie să se angajeze în propria lor securitate”

Nicu Ștefănuță solicită Comisiei Europene să intensifice supravegherea online, în contextul alegerilor prezidențiale din România

Galerie Foto Xi Jinping a sosit la Moscova pentru discuţii cu Vladimir Putin. Liderul chinez participă la parada de Ziua Victoriei

Forțele de apărare ale Ucrainei: În ciuda „armistițiului” declarat de Putin, încleștările pe front continuă. Unde se dau lupte grele

La Vatican a fost ales primul papă american din istorie – cardinalul Robert Prevost. Numele ales de el este Leon al XIV-lea

Furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents. Suspectul de la magazinul de bricolaj rămâne în arest pentru încă 90 de zile

Alegerile Editorului

Poliţia din oraşul turc Lice arde 20 de tone de canabis în centrul oraşului şi provoacă locuitorilor halucinaţii timp de mai multe zile

mai 10, 2025

Vladimir Putin şi Nicolas Maduro au semnat un acord strategic. Ce prevede parteneriatul între Rusia și Venezuela

mai 10, 2025

Romanian Business Leaders: Viitorul României este într-o Europă unită, liberă și prosperă. Nu vom tolera niciun pas înapoi

mai 10, 2025

Emmanuel Macron pecetluieşte cu Donald Tusk o alianţă francezo-poloneză împotriva Rusiei. ”Vreau să subliniez că, atunci când Rusia a decis acest război de agresiune împotriva Ucrainei, în februarie 2022, am putut, în cinci zile, să desfăşurăm trupe în România”

mai 10, 2025

Veniturile Rusiei din vânzarea de petrol și gaze s-au prăbușit în luna aprilie. Care este motivul

mai 10, 2025

Cele mai recente știri

Reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă se oprește. Anunțul Nuclearelectrica

mai 9, 2025

Emil Boc: „Nu pot să-i reproşez nimic lui Crin Antonescu, n-a făcut nicio greşeală”. Turul 2 „un referendum pro-Europa sau anti-Europa”

mai 9, 2025

Florin Ene, psihiatru: Ţinta este autonomia copilului / Se dezvoltă prin încredere progresivă / Copilul nu trebuie să fie un sperios, nu trebui să aibă sentimentul de ţinut în cuşcă / Modelul de familii post-decembriste s-a cam schimbat

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.