În fiecare septembrie, milioane de turiști se adună la München pentru Oktoberfest. Cu toate acestea, adevăratul centru al culturii germane a berii se află la trei ore de metropola germană, către nord, în orașul medieval Bamberg, scrie BBC.

În timp ce München este adesea considerat inima culturii germane a berii, cu milioane de turiști care ajung în oraș în fiecare an pentru Oktoberfest, adevăratul centru al fabricării berii germane se află în acest oraș medieval inclus pe lista UNESCO, la 230 km spre nord: Bamberg.

Orașul este o alternativă sofisticată și relaxantă pentru pasionații de bere care preferă calitatea și varietatea decât cantitatea.

Bamberg, orașul unde se produc 2.500 de tipuri de bere

Spre deosebire de vărul său sudic, unde șase fabrici de bere controlează producția și distribuția de bere în Munchen și în jurul său, Bamberg găzduiește 10 fabrici de bere de familie în centrul orașului și 174 în regiunea înconjurătoare Franconia Superioară, producând aproximativ 2.500 de beri diferite. Cu cea mai mare densitate de berării găsite oriunde pe glob, regiunea revendică titlul neoficial de „Capitala mondială a berii”.

Sursa citată mai scrie că înainte de Revoluția Industrială, fiecare bere produsă în Europa de Nord era o bere de tip Rauchbier, rezultatul unui proces de malț care a presupus uscarea malțului verde – orz care a fost germinat, dar neuscat încă – într-un cuptor încălzit de un foc de lemn de fag. Abia după ce primul cuptor de malț fără fum a fost brevetat de Sir Nicholas Halse în Anglia, la 23 iulie 1635, berile fără fum au devenit noul standard, iar Rauchbier a dispărut în obscuritate.

În timp ce unele fabrici de bere artizanală încă mai produc bere afumată în prezent, există doar două fabrici de bere în lume care o produc după metode tradiționale cu propriile operațiuni de malț – Schlenkerla și Brauerei Spezial, o altă fabrică de bere din Bamberg.

Berăriile orașului oferă soiuri și preparate de specialitate pentru fiecare gust

„Stilul nostru de viață modern merge mână în mână cu producția de masă”, explică un localnic.

„Acest lucru face ca produsele noastre de zi cu zi să fie mai accesibile, dar rezultatul este o pierdere naturală a diversității. Este foarte trist când diversitatea aromelor se pierde, motiv pentru care este important să păstrăm aromele vechi”, a mai povestit acesta pentru BBC.

 

 

Editor : Iulia Bălăianu

Share.
Exit mobile version