Inspectorii ANSVSA au verificat aproape 2.700 de unități din industria alimentară înaintea minivacanței de 1 Mai, potrivit News.ro. Au fost aplicate sute de amenzi, iar 16 unități au fost închise sau suspendate. Autoritatea a reținut peste 2 tone de alimente cu risc pentru sănătatea publică și a anunțat că acțiunile vor continua și în perioada următoare.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a desfășurat, în perioada 17–28 aprilie 2025, controale la 2.711 unități din industria alimentară. Acțiunea a fost organizată în contextul minivacanței de 1 Mai, pentru protejarea consumatorilor și pregătirea sezonului estival.
„Scopul principal al acţiunii este protejarea sănătăţii consumatorilor, în condiţiile unei afluenţe crescute de turişti şi a intensificării rulajului de mărfuri în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic, obiectiv pe care ANSVSA îl menţine şi în zilele următoare, prin continuarea acţiunilor de control”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.
Verificări în peste 2.700 de unități
Verificările s-au desfășurat în restaurante, pizzerii, cofetării, magazine alimentare, supermarketuri, pensiuni și târguri de produse alimentare. Mai exact, au fost controlate:
- 797 de restaurante
- 59 de pizzerii
- 25 de cantine
- 97 de cofetării-patiserii
- 233 de laboratoare de cofetărie
- 113 pensiuni turistice
- 270 de supermarketuri
- 650 de magazine alimentare
- 221 de unități mobile de vânzare
- 222 de târguri și expoziții de produse alimentare
- 24 de puncte gastronomice locale
În urma controalelor, ANSVSA a aplicat 286 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 2.842.400 de lei. Au fost emise 10 ordonanțe de suspendare a activității și 6 ordonanțe de interzicere a activității. Inspectorii au reținut oficial 2.311 kilograme de produse alimentare (carne, pește, pulpe de pui și ouă) care prezentau risc pentru sănătatea publică.
Ce nereguli au găsit inspectorii
Conform instituției, inspectorii au urmărit cu prioritate condițiile de igienă în care sunt recepționate, depozitate, preparate și vândute alimentele.
Printre cele mai frecvente nereguli constatate se numără:
- nerespectarea normelor de depozitare
- întreținerea deficitară a spațiilor și echipamentelor
- folosirea ustensilelor insalubre
- etichetare incorectă sau lipsa etichetelor
- expunerea produselor neambalate
- utilizarea spațiilor neautorizate
- lipsa trasabilității produselor
Pe lângă măsurile coercitive, inspectorii ANSVSA le-au oferit operatorilor economici și recomandări pentru îmbunătățirea igienei și siguranței alimentare, ca parte a pregătirilor pentru sezonul turistic de vară.
„Recomandăm tuturor consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare doar din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar-veterinar. Protejarea sănătăţii publice este şi va rămâne o prioritate constantă pentru ANSVSA”, afirmă președintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu.
Editor : Ș.A.