Craterul lăsat în urmă de atacul aerian masiv israelian care l-a ucis pe Hassan Nasrallah a fost luminat în roșu pentru primul memorial public după moartea liderului Hezbollah. Locul unde acesta a fost ucis de bombele israeliene s-a umplut de mii de oameni care au venit cu lumânări și i-au plâns moartea în timp ce discursurile lui se auzeau în boxe, informează BBC.

Mii de oameni s-au strâns la locul unde fostul lider Hezbollah Hassan Nasrallah a fost ucis de un atac aerian israelian, după ce gruparea a permis accesul în zonă și organizarea unui memorial public, pentru prima dată.

Craterul uriaș lăsat de lovitura de la Beirut a fost luminat în roșu și împodobit cu steaguri Hezbollah. În centrul său erau torțe care proiectau fascicule de lumină pe cerul nopții. Bărbații, femeile și copiii au plâns la vederea craterului, în timp ce mulțimea scanda „La slujba ta, Nasrallah”, un strigăt obișnuit printre susținătorii Hezbollah.

Nasrallah a condus Hezbollah timp de mai bine de 30 de ani, timp în care gruparea a devenit o forță formidabilă în Liban, iar el a ajuns una dintre cele mai influente figuri din Orientul Mijlociu.

Un acord de încetare a focului convenit între Hezbollah și Israel miercuri a deschis calea pentru ca suburbia de sud unde a fost ucis Nasrallah, pe 27 septembrie, să fie deschisă jurnaliştilor şi publicului. Gruparea a păzit până acum îndeaproape accesul în suburbia, cunoscută sub numele de Dahieh, în special locul unde a fost asasinat Nasrallah, care a fost complet închis.

Se pare că lovitura israeliană care l-a ucis pe liderul Hezbollah a fost compusă din până la 80 de bombe pentru spargerea buncărelor și a distrus mai multe clădiri rezidențiale din Harek Hreik, cartierul care formează centrul operațiunilor Hezbollah din Beirut.

Când mulțimii i s-a permis accesul pentru prima dată, sâmbătă seara, oamenii s-au strâns în jurul gropii rămase după ce s-au prăbușit clădirile de aici și au urcat pe marginile craterului. Mulți țineau în sus lumânări și poze cu Nasrallah, care avea 64 de ani, în timp ce un discurs al fostului lider era redat la boxe.

„În aceste două luni și jumătate am refuzat să credem că a dispărut cu adevărat”, a spus Narjis Khshaish, 31 de ani, care plângea și ținea strâns în mâini o lumânare. „Toți așteptam să ajungem în acest loc pentru a primi binecuvântările lui”, a spus ea.

Moussa Dirani, 57 de ani, și-a adus fiul adolescent la eveniment. „Este foarte trist și dureros să vezi acest loc”, a spus el. „Dar rezistența nu se oprește cu Nasrallah, moartea lui ne dă puterea de a continua pe calea lui.”

Sutele de steaguri Hezbollah de la eveniment vor „continua să zboare sus”, a spus Fida Nasreddine, 34 de ani. „Suntem alături de Hassan Nasrallah până la ultima suflare”, a spus ea.

Asasinarea lui Nasrallah a șocat Libanul și întreaga lume când a apărut vestea în septembrie. Rareori a fost văzut în public de la războiul Hezbollah din 2006 cu Israelul și a fost protejat strict.

Gruparea a fost grav afectată de mai multe asasinate, dar sentimentul de sărbătoare în zonele dominate de Hezbollah din Beirut „nu poate fi respins ca nesincer”, a declarat David Wood, un analist libanez la Crisis Group.

„Realizările pe care Hezbollah le-a promovat, menținerea operațiunilor sale terestre împotriva Israelului, asigurându-se că zeci de mii de israelieni nu se pot întoarce la casele lor și având un impact sever asupra economiei Israelului, nu cred că acele realizări nu înseamnă și cred că mulți dintre susținătorii săi vor vedea un element de victorie în asta”, a spus acesta.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version