Fostul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană a reacţionat după discursul vicepreşedintelui american J.D. Vance, arătând că pentru a depăşi această „adevărată criză de credibilitate” va fi nevoie de mult mai mult decât de alegeri prezidenţiale „impecabil organizate”.
„Nu e uşor să fii român azi la Conferinţa de Securitate de la Munchen. Discursul vicepreşedintelui J.D. Vance a readus cazul României în atenţia lumii întregi. Taberele politice de acasă vor încerca să exploateze electoral sau să minimizeze sensul declaraţiilor lui Vance. Problema de credibilitate democratică şi percepţia de inconsecvenţă strategică a României sunt însă extrem de periculoase în cel mai complicat şi imprevizibil moment din istoria recentă a României şi a Europei. În condiţiile astea, să nu fim surprinşi că se întâmplă lucruri majore lângă noi şi asistăm ca simpli observatori”, a scris Geoană vineri, pe Facebook, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, pentru a depăşi această adevărată criză de credibilitate va fi nevoie de mult mai mult decât de alegeri prezidenţiale impecabil organizate, ci de o adevărată conversaţie naţională. „Nu doar între politicieni, ci cu toţii. Trebuie să spunem cu sinceritate cine suntem şi ce fel de societate ne dorim, ce fel de stat, economie şi, da, ce fel de reputaţie vrem să avem în lume”, a declarat Geoană, care a candidat în toamnă la președinția României.
Vineri, vicepreşedintele american, J.D. Vance, a acuzat aliaţii europeni ai SUA că ar cenzura libertatea de exprimare şi că subminează valorile democratice, într-un discurs susţinut la Conferinţa de Securitate de la Munchen, relatează agenţiile Reuters, DPA şi AFP, el criticând în acest sens poziţia unui fost comisar european care a salutat anularea alegerilor prezidenţiale din România.
„Am fost uimit când un fost membru al Comisiei Europene a spus că i-a plăcut faptul că Guvernul României a anulat alegerile. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci probabil că se va întâmpla şi în Germania, este ceva şocant pentru ‘urechea’ americană. Când vedem instanţele europene anulând alegeri şi oficiali spunând că le vor anula pe altele, trebuie să ne întrebăm dacă trăim în standardele noastre înalte ale democraţiei. De fapt, trebuie să facem mai mult decât să vorbim despre valori democratice, trebuie să trăim respectându-le”, a indicat vicepreşedintele SUA.
Editor : B.E.