Un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus, care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, dezvăluie o investigație internațională.
- Contactați de jurnaliștii care au participat la investigația internațională, Rareș Mănescu a spus că a părăsit campania lui Geoană „în urmă cu cinci luni”, în timp ce candidatul la alegerile prezidențiale a spus că „nu are informații despre afacerile” lui Mănescu.
- Contactat și de Digi24.ro, Rareș Mănescu a confirmat indirect că a făcut parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană.
Investigația a fost realizată de jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și au participat reporteri Context.ro din România, Delfi, Dossier Center, Rise Moldova și reporter.london.
Concret, aceștia arată că Rareș Mănescu, fost primar din Sectorul 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus în timp ce se ocupa de campania lui Mircea Geoană pe vremea în care acesta era secretar general adjunct la NATO.
Citește și: Candidatul Mircea Geoană folosește însemnele și logo-ul NATO în campania prezidențială din România
Potrivit investigației, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus, Aleksei Kozlov, care spune că este specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului.
Când a început parteneriatul cu Mănescu
Registrul Comerțului din România a înregistrat primul document de constituire a companiei lui Kozlov și Mănescu pe 31 mai, potrivit informațiilor oficiale primite de Context.ro.
Era vorba de o cerere prin care se verifica dacă numele viitoarei companii Beluga Ventures e disponibil.
În dosarul de înființare al SRL-ului românesc a fost inserat și un proces-verbal din 24 aprilie 2024 al consiliului de administrație al companiei lui Kozlov din Estonia.
Noua sa afacere din România urma să fie înregistrată cu ajutorul firmei sale din Tallinn. Documentul care a ajuns în România menționează că planul de afaceri pentru România data încă din 13 ianuarie 2022.
În ceea ce privește implicarea lui Rareș Mănescu în campania lui Mircea Geoană, reporterii au obținut un mail intern din luna aprilie, în care fostul primar din Sectorul 6 apărea drept coordonator al campaniei pe București. Mănescu le-a transmis jurnaliștilor că a părăsit campania lui Geoană „în urmă cu cinci luni”.
Totodată, contact de jurnaliștii de la Context.ro, Mircea Geoană a spus: „Nu am avut și nici nu am informații despre afacerile domnului Rareș Mănescu”.
Contactat și de Digi24.ro, Rareș Mănescu a confirmat indirect că a făcut parte din campania candidatului Mircea Geoană:
„Reporter: „Voiam să întreb – când ați făcut parte din echipa de campanie a domnului Mircea Geoană?”
Rareș Mănescu: „Nu mai știu”
Reporter: „Dar ați făcut parte din echipa de campanie..”
Rareș Mănescu: „Vă mulțumesc!” și a închis telefonul.
Digi24.ro l-a contactat și pe Mircea Geoană pentru a oferi un punct de vedere, însă candidatul independent nu a răspuns până în momentul publicării acestui articol.
Cine este partenerul de afaceri al lui Mănescu
Jurnaliștii au demonstrat că Alexei Kozlov are și o identitate secretă, pe care a folosit-o pentru a face propagandă pentru Rusia. Sub aliasul Alex Krepchinsky, Kozlov a postat, după invazia din 2014, materiale pro-rusești, potrivit investigației.
Tot sub acest pseudonim, în urmă cu aproape 10 ani, Kozlov recurta pe internet activiști ucraineni care să susțină Federația Rusă și le oferea bani pentru a colecta informații despre alți cetățeni ucraineni, notează jurnaliștii.
Totodată, Krepchinsky a fost, de asemenea, citat de numeroase ori de Newsfront, un site de propagandă din Crimeea pe care SUA l-au sancționat pentru presupuse legături cu Serviciul Federal de Securitate (FSB), agenția de informații a Rusiei. Kozlov a negat că ar fi Krepchinsky, însă „reporterii din rețeaua OCCRP au adunat probe clare că Kozlov și Krepchinsky sunt una și aceeași persoană”, subliniază jurnaliștii.
Potrivit anchetei, Krepchinskiy a mers în Crimeea de mai mult de 10 ori între 2015 și 2020.
În materie de afaceri, acesta mai are un start-up în Republica Moldova și România, în care este partener de afaceri cu un mercenar moldovean care a luptat împotriva Ucrainei și care acum locuiește în Moscova.
Citește investigația, pe larg, aici.
Vizitele lui Geoană la Moscova
În anul 2009, presa relata despre o vizită privată pe care Mircea Geoană a avut-o la Moscova, când era președinte al Senatului, unde s-a întâlnit cu un consilier al fostului președinte rus Dmitri Medvedev (propagandist rus cunoscut în ultimii ani pentru amenințările transmise, inclusiv la adresa României. În prezent este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse).
Întâlnirea din aprilie 2009 ar fi fost aranjată de un afacerist rus care atunci avea interese în domeniul energetic din România și despre care s-a scris că a făcut parte din GRU.
„Nu pot decat sa va confirm ca Mircea Geoana a fost la Moscova. Ca sa aveti imaginea completa, aduceti-va aminte ca dupa luna aprilie, am spus „e bine ca pleaca din CSAT”. Aveam in vedere exact acest lucru, nu poti sa fii vicepresedinte CSAT si sa pleci la intalniri organizate la Moscova fara sa informezi presedintele CSAT”, a fost reacția fostului președinte Traian Băsescu, în 2009, la postul B1 TV.
Ulterior, în 2011, scurgerea de date Wikileaks scotea la iveală o telegramă prin care Ambasada SUA de la București nota că „un mare mister este modul cum abordează Geoană Rusia” și menționa existența a două vizite secrete la Moscova. Geoană nu a oferit o reacție cu privire la aceste acuzații.
„Desi Geoana se confrunta cu critici dupa dezvaluirea a doua vizite secrete la Moscova in 2009, campania sa n-a fost afectata de subiect. Calatoria cea mai recent dezvaluita a implicat faptul ca Geoana s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vantu”, potrivit telegramei care a apărut în Wikileaks.
Editor : M.G.