Toate loturile de pe Autostrada Transilvaniei se află în lucru, la 20 de ani după Bechtel, iar cele două loturi executate de UMB se vor finaliza la sfârşitul acestui an, a afirmat, joi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă prilejuită de semnarea contractului pentru execuţia primului lot al drumului expres Arad – Oradea.
„Pe autostrada Transilvania, UMB are două contracte, de la Nădăşelu la Nuşfalău, de la Nuşfalău la Poarta Sălajului, e cu tunelul Meseş. Am semnat acum vreo lună şi ceva contractul pe Suplacu de Barcău – Chiribiş, se lucrează, cred că Erbaşu e cel care a câştigat, se dă drumul în sfârşit şi pe Chiribiş – Biharia, deci pe toate loturile de pe autostrada Transilvaniei în acest moment se lucrează, ceea ce este un lucru important. La 20 de ani după Bechtel (…) iată că se lucrează pe toate loturile de pe autostrada Transilvaniei şi termenul pentru cele două loturi (executate de UMB – n. r.)… acolo este problema cu pasajele, dar termenul pentru rest a rămas undeva la sfârşitul acestui an”, a spus Grindeanu, citat de Agerpres.
La rândul său, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a explicat că pasajele fac obiectul altui contract şi vor fi şi acestea finalizate cât mai repede.
„Am reuşit luna trecută să închidem şi ultimul contract pe care îl mai aveam pe autostrada Transilvaniei, cel cu tunelul Meseş. În momentul de faţă avem contracte pentru toate loturile acestei autostrăzi. De asemenea, ne-am propus, alături de antreprenor, să finalizeze cele două contracte, mă refer la contractele UMB-ului, anul acesta. Din păcate, vremea nu a fost prea bună, fiind o perioadă de timp ploioasă. Sper să-şi revină, astfel încât să ne ţinem de ce ne-am angajat. Cele două viaducte care fac obiectul acum al altui contract, din discuţiile purtate cu antreprenorul, acesta este foarte bine mobilizat şi îşi doreşte şi el, de asemenea, să finalizeze anul viitor cele două pasaje cât mai repede posibil. Evident, sunt anumite perioade tehnologice care nu pot fi scurtate, dar se lucrează pe ele, astfel încât să le finalizeze cât mai repede posibil, să avem toată autostrada Transilvania în circulaţie”, a susţinut Pistol.
El a dat asigurări că există „o gândire cu anumite descărcări, astfel încât să fructificăm cât mai mult din ce se construieşte”, în condiţiile în care pasajele vor fi gata după finalizarea celor două loturi construite de UMB.
„Deja avem o gândire cu anumite descărcări, astfel încât să fructificăm cât mai mult din ce se construieşte. Ca dovadă, avem şi acel nod de la Românaşi, care a fost atribuit şi care acum se află în perioada de execuţie. Îmi doresc ca şi el să fie finalizat anul acesta, pentru că face parte din gândirea pe care o avem de a pune în valoare aproape tot ce se va realiza pe cele două contracte ale UMB-ului”, a arătat şeful CNAIR.
În ceea ce priveşte lotul câştigat de antreprenorul Erbaşu, acesta se află în faza de execuţie.
„A fost emis ordinul de începere, este bine mobilizat, a intrat în teren şi activităţile sunt demarate. Este prematur în momentul acesta să vorbim de un progres foarte mare, dar se află în execuţie şi a depăşit foarte multe probleme birocratice, mai ales de început de contract”, a punctat Cristian Pistol.
Întrebat despre podul de la Buzău, în privinţa căruia au apărut informaţii despre calitatea proastă a asfaltului, Pistol a dat asigurări că problemele vor fi remediate şi în luna iunie se va circula pe el.
„Ştiţi foarte bine că podul de la Buzău nu este dat în circulaţie. Sunt anumite probleme tehnice care au fost discutate, atât cu antreprenorul cât şi cu proiectantul lucrării. Ştiu că s-au găsit soluţii pentru remedieri. Acestea vor fi remediate, iar în iunie eu zic că vom circula pe el”, a subliniat acesta.
În plus, în iulie se vor finaliza cei 10 km pe drumul expres Craiova – Piteşti care fac legătura cu autostrada A1, iar în august se va circula pe DEx Brăila – Galaţi.
„Pe Craiova – Piteşti mai vorbim de vreo 10 km, exact acei 10 km care fac legătura cu autostrada A1. Eu am venit duminică de la Timişoara cu maşina şi la intersecţia drumului expres care vine dinspre Craiova cu autostrada A1, după Piteşti, erau multe utilaje, se lucra. Urmare a discuţiilor cu colegii de la CNAIR, cred că în iulie aceşti 10 km vor fi finalizaţi. În mare, cei 10 km sunt finalizaţi. Vorbim de lucrări care au rămas de făcut la intersecţia cu A1, carosabilul până la Albota, unde în acest moment cobori de pe DEx, în mare e terminat. Nodul rutier – acolo mai e de lucru şi eu cred că într-o lună, o lună şi jumătate, maxim două, se finalizează. Mai sper, dacă tot vorbim de Argeş, ca la sfârşitul acestei luni, undeva început de iunie, să dăm în circulaţie până la Curtea de Argeş, pe Sibiu – Piteşti, şi undeva în luna, sper, august, Brăila – Galaţi”, a adăugat ministrul Sorin Grindeanu.
Editor : A.P.