Ilie Bolojan a declarat că mamele care sunt în concediu de creșterea a copilului vor plăti contribuții la sănătate la fel ca pensionarii cu pensii mai mari de 3.000 lei. Premierul a adăugat că nu există „soluţii magice” şi că niciun sistem de sănătate din lume nu poate funcţiona cu mulţi beneficiari şi puţini oameni care contribuie.

„Și mămicile, în perioada în care au un copil mic, au nevoie de servicii medicale importante”, a afirmat Ilie Bolojan, lună seară la Antena 1.

Premierul a explicat, referitor la tot ceea ce înseamnă contribuția la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru a avea un sistem de sănătate mai bun, „nu există soluții magice”, chestionat de ce a fost anulată asigurarea de sănătate la mamele care sunt în concediu de creștere a copilului.

Citește și: Ilie Bolojan explică de ce a scăzut impozitul pentru venituri din jocuri de noroc. Ce așteptări are premierul de la noul șef al ANAF

„Ce trebuie înțeles? Astăzi avem 6.300.000 de români care contribuie și avem 16,5 milioane de beneficiari. Niciun sistem, nicăieri, nu poate funcționa în felul acesta. Și atunci, ce a trebuit să facem? Să căutăm cum creștem numărul de contributori, oameni care plătesc. Și cum creștem acest lucru? Am crescut prin două metode.

Pe de-o parte, pentru pensiile care sunt peste 3.000 de lei, doar pe diferența care depășește 3.000 de lei, ar urma să se plătească 10% această contribuție, pentru că toți seniorii noștri, toți vârstnicii noștri au nevoie de servicii de sănătate și această contribuție mică, poate mare din pensia lor, dar mică raportat la un tratament complex, înseamnă o sumă foarte mică cu care contribuie”, a completat șeful Guvernului.

„Nu mai putem fi o ţară de excepţii, pentru că nu ne mai putem permite” spune Bolojan

Ilie Bolojan precizează că nu mai putem și „o țară de excepții”, deoarece România nu își mai poate permite acest lucru, chiar dacă este empatic cu populația, atunci când vine vorba de măsura Guvernului de a anula unele facilități.

„Și că ne place, că nu ne place, și mămicile, în perioada în care au un copil mic, au nevoie de servicii medicale importante și atunci, din nou, în această logică, la fel cum am anulat și o bună parte din celelalte excepții, trebuie să contribuie cu sumă infim de mică raportat la beneficiile pe care sistemul medical le pune în practică. Nu mai putem fi o țară de excepții, pentru că nu ne mai putem permite. Nu pentru că un Guvern vrea să anuleze niște facilități. Dacă ascultăm fiecare categorie socială care a fost până acum scutită de aceste lucruri, eu le dau dreptate. Empatic, sunt de acord cu ei”, a explicat premierul.

El a adăugat că „problema este ce facem în situația în care nu mai ai bani, în care restanțele de plată la Casa de Sănătate sunt de câteva miliarde pe care nu am avut bani să le plătim”.

Citește și: Varianta finală a noilor măsuri fiscale. Pe ce și-a angajat Guvernul răspunderea

„În care lunile trecute am plătit doar salariile în sănătate și nu am putut să plătim ceilalți furnizori. Și atunci, în această situație, ce facem? E o logică de normalitate. Încercăm să contribuie fiecare categorie, cât mai puțin, de la cât mai mulți oameni, pentru că altfel sistemul nu mai poate funcționa. Acesta este realitatea. Nu pentru că avem ceva cu o categorie sau alta. Deci, eu înțeleg aceste lucruri, dar știți, totul este perfect cât timp ai bani”, a mai spus el.

Premierul a afirmat că România nu mai are aceste resurse și atunci Executivul trebuie să ia decizii raționale.

„Nu există servicii gratuite, cineva le plătește. Dacă cei care beneficiază, pentru că sunt într-un context al vieții în care au nevoie de aceste servicii medicale nu contribuie și ei cu o sumă minimă măcar, cineva va contribui. Asta înseamnă creditele pe care le plătim și așa mai departe, lucruri care nu le vedem. Deci, trebuie să le explicăm deschis românilor care este situația”, a conchis prim-ministrul Bolojan.

Editor : A.P.

Share.
Exit mobile version