Pacienţii care fac implant dentar şi care caută informaţii despre cea mai bună soluţie privind materialul folosit sunt adeseori puşi în situaţia de a alege între un implant din zirconiu şi unul din titan. Medicul Lorelei Nassar, implantolog care a studiat şi practicat şi în România, dar şi afara ţării, a explicat care sunt situaţiile în care se recomandă titanul şi când este cel mai bine ca implantul folosit să fie din zirconiu.
Nassar, care este chirurg maxilo-facial şi implantolog, a explicat că există inovaţii în ceea ce priveşte tehnologiile prin care se prelucrează cele două materiale să poată rezista pe termen cât mai lung.
”Ne referim la timpul de viaţă al unui implant, la câţiva ani de zile. Or, folosind aceste tehnologii inovative de prelucrare, implanturile pot fi purtate cu mândrie şi bucurie chiar şi o viaţă întreagă. Câteodată inserţia implantului se face pe un teren osos precar. Osul poate să fie mai slăbit sau poate să fie mai îngust şi atunci titaniumul poate să fie uşor întrezărit prin grosimea mucoasei. Să nu uităm, se continuă de implant acest bont protetic pe care sunt aşezaţi dinţii, astfel încât, prin grosimea mucoasei, bontul protetic poate şi el să fie vizibil. Nu vizibil neapărat, dar se întrezăreşte. Or, există persoane cu exigenţe estetice legate de ocupaţie sau, pur şi simplu, pentru că ei îşi doresc ceva cât mai aproape de perfect, pentru care această aparenţă este de netolerat. Şi atunci ei solicită zirconiul. Zirconiul este un material în totalitate alb, care dă o aparenţă mult, mult superioară. Dificultatea constă în faptul că în curba de învăţare, de împrietenire cu acest material, sunt mult mai puţini ani. El este mult mai greu de prelucrat ca şi design şi, de aceea, implanturile făcute din zirconiu sunt un pic mai grosiere”, a arătat Lorelei Nassar.
Medicul a făcut şi recomandări, arătând că, în funcţie de situaţia particulară a pacientului, trebuie folosit un material sau celălalt.
”Sfatul meu personal este să se meargă către zirconiu în ce priveşte lucrările protetice şi să se folosească cu precădere, cu predilecţie implantul din titanium, deoarece curba de învăţare în ce priveşte titanium este mult mai avansată. Rezistenţa lor este similară sau aproape identică, dar design-ul implanturilor din titanium este mult mai prietenos, este mult mai accesibil şi permite să jonglăm mai mult noi, ca şi operatori, cu situaţiile clinice, servind un număr mult mai mare de pacienţi şi o cazuistică mult mai diversă. Pe când implanturile din zirconiu pot fi poziţionate doar în cazuri foarte, foarte specifice, în care parametrii osoşi sunt foarte generoşi şi în care prelucrarea, după cum spuneam, pentru a se insera aceste implanturi, este mult mai riguroasă”, a adăugat Lorelei Nassar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].