Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Eurovision – Favoriţii ediţiei 2025 şi ultimii câştigători – VIDEO

mai 12, 2025

Emmanuel Macron cere armistițiu în Ucraina stabilit împreună cu SUA. „Rușii trebuie să spună da. Nu trei zile pentru a distra galeria”

mai 12, 2025

Ce țări au cel mai bun nivel de trai și unde se trăiește cel mai prost. România a căzut două locuri în raportul ONU

mai 12, 2025

Trump Tower de Damasc? Cum încearcă noul lider sirian să-l farmece pe preşedintele SUA pentru a-i ridica sancţiunile

mai 12, 2025

Un avion a luat foc pe unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume, după ce copilotul a încurcat stânga cu dreapta

mai 12, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Înalta Curte a admis contestaţiile pentru 15 dintre apropiaţii lui Horaţiu Potra și menține mandatul de arestare pe numele lui
Justiție

Înalta Curte a admis contestaţiile pentru 15 dintre apropiaţii lui Horaţiu Potra și menține mandatul de arestare pe numele lui

By Sala de Presămartie 13, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis contestaţiile pentru 15 dintre apropiaţii lui Horaţiu Potra, anchetaţi pentru mai multe infracţiuni, printre care şi tentativă la infracţiunea de acţiuni contra ordinii constituţionale. Contestaţia depusă de Horaţiu Potra, fiul său şi alte patru persoane a fost respinsă. Decizia magistraţilor este definitivă.

Înalta Curte a decis, joi, să admită contestaţiile a 15 persoane împotriva deciziei din 28 februarie, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală. 11 dintre ei vor fi cercetaţi în arest la domiciliu, iar ceilalţi patru, sub control judiciar.

„Desfiinţează, în parte, încheierea atacată şi rejudecând: În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală de arestare preventivă a inculpaţilor M.D., L.B.F., B.C.S., M.O.C., L.C.M., G.M.A, D.V.L., D.M., T.C., A.I., C.A.I., L.T. şi P.D.C. În baza art. 227 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 202 alin. 1 şi 3 Cod de procedură penală dispune luarea măsurii arestului la domiciliu, prevăzută de art. 202 alin. 4 lit. d Cod procedură penală, raportat la art. 218 Codul de procedură penală, faţă de inculpaţii B.C.S. (…), M.O.C. (…), L.C.M. (…), G.M.A. (…), D.V.L. (…), D.M. (…), T.C. (…), A.I. (…), C.A.I.(…), L.T. (…) şi P.D.C. (…) pentru o perioadă de 17 de zile, începând cu data de 13 martie 2025 până la data de 29 martie 2025, inclusiv”, se arată în minuta instanţei, potrivit News.ro.

De asemenea, aceştia au mai multe obligaţii, printre care şi purtarea permanentă a unui dispozitiv electronic de supraveghere.

Înalta Curte a mai hotărât ca alte patru persoane să fie anchetate sub control judiciar.

„În baza art. 204 alin. 12 Cod procedură penală cu referire la art. 211 şi următoarele Cod procedură penală înlocuieşte măsura arestării preventive luată faţă de inculpaţii M.D. şi L.B.F. precum şi măsura arestului la domiciliu luată faţă de inculpaţii S.D. şi A.M.S., cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, de la data de 13 martie 2025 până la data de 11 mai 2025, inclusiv”, a menţionat sursa citată.

Mandatul lui Potra rămâne în vigoare

Magistraţii Înaltei Curţi au respins contestaţia formulată de Horaţiu Potra, care este dat în urmărire.

„Respinge contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi de inculpaţii P.H., P.A.C., P.D., L.I., L.A.F. şi H.M.I. împotriva încheierii nr. 90 din data de 28 februarie 2025, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr. 462/1/2025”, a mai transmis ÎCCJ.

Decizia magistraţilor este definitivă.

În 28 februarie, magistraţii ICCJ au dispus arestarea preventivă a 16 dintre cele 18 persoane reţinute în dosarul care vizează mai multe infracţiuni, între care tentativă la infracţiunea de acţiuni contra ordinii constituţionale.

Alte două persoane au fost plasate în arest la domiciliu, în timp ce Horaţiu Potra a primit mandat de arestare în lipsă, la fel şi fiul său şi încă un bărbat.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au solicitat arestarea preventivă pentru 21 de inculpaţi pentru tentativă la infracţiunea de acţiuni contra ordinii constituţionale, în dosarul în care au avut loc percheziţii la apropiaţi ai lui Călin Georgescu. Dintre aceştia, 18 au fost reţinuţi, pentru ceilalţi propunerea fiind formulată în lipsă.

„În urma audierilor efectuate în cursul zilelor de 26 şi 27 februarie 2025, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, astăzi, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 21 de inculpaţi şi reţinerea a 18 dintre aceştia sub aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni:

– tentativă la infracţiunea de acţiuni contra ordinii constituţionale, prev. de art. 32 rap. la art. 397 alin.2 Cod penal,

– nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prev. de art. 342 alin. 2 din Cod penal,

– orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, prev. de art. 37 lit. a din Legea nr. 126/1995 republicată,

– instigare publică, prev. de art. 368 alin. 1 Cod penal., toate cu aplicarea disp. art.38 alin. 1 Cod penal”, arăta PICCJ.

De asemenea, procurorul a formulat propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru cei 18 inculpaţi reţinuţi, precum şi pentru un număr de 3 inculpaţi în lipsă.

Propunerea de luare a măsurii arestării preventive a fost înaintată judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Arsenalul lui Potra

Procurorii care au făcut zeci de percheziţii în dosarul care vizează apropiaţi ai lui Călin Georgescu, inclusiv pe Horaţiu Potra, au găsit un adevărat arsenal: zeci de arme letale, încărcătoare, grenade, lansatoare şi puşti mitralieră. Au fost descoperite de asemenea sume mari de bani cash – 3.300.000 de dolari, 700.000 de lei – dar şi 24 de kilograme de aur sub formă de lingouri.

„În urma celor 47 de percheziţii efectuate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Poliţia Română, au fost descoperite şi ridicate peste 25 de kilograme de aur (lingouri), peste 3,3 milioane de dolari, peste 700.000 de lei, 43.000 de euro, 13.000 dirham, 21.000 de dinari sârbeşti, peste 40 de încărcătoare (de la arme letale, de diferite calibre), 51 de grenade (militare, ofensive/defensive), 44 de bucăţi de lovituri de lansator, 21 de pistoale letale (majoritatea calibrul 9x19mm), 7 pistoale/puşti mitralieră letale (calibrul 7,62mm şi 7,65mm), peste 20 de cutii/pachete/pungi cu muniţie letală, 6 piese de arme, 4 materiale explozive, două aruncătoare/lansatoare de grenade, un fitil detonant, o lunetă, precum şi alte bunuri”, se arata într-un comunicat dat publicităţii de către Parchet.

Descinderile au avut loc la adrese din judeţele Sibiu, Mureş, Ilfov, Timiş şi Cluj, la apropiaţi ai lui Călin Georgescu. Au fost făcute percheziţii la locuinţele a 27 de persoane şi la patru sedii de firmă.

Una dintre persoanele la care s-au făcut percheziţii este mercenarul Horaţiu Potra, politician din Mediaş. În casa acestuia, într-un seif incastrat sub podea, au fost descoperite pachete cu teancuri de dolari, politicianul spunând că legea nu îl obligă să îşi ţină banii la bancă. Tot la Potra au fost descoperite numeroase arme, el declarând că îşi „asumă” nerespectarea regimului armenilor şi muniţiei şi refuzând să facă alte comentarii cu privire la armele deţinute ilegal.

„Decât să mori în legalitate, mai bine să trăieşti în ilegalitate”, a spus Potra.

Dosar de siguranță națională

Dosarul vizează infracţiuni de iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, precum şi aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid împotriva umanităţii şi de crime de război, precum şi răspândirea, în spaţiul public, a unor idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe.

În cadrul aceluiaşi dosar, procurorii fac cercetări şi pentru iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, dar sunt vizate şi infracţiuni de aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizaţii, instigare publică, fals în declaraţii privind sursele de finanţare a campaniei electorale, comunicarea de informaţii false, acţiuni împotriva ordinii constituţionale, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi orice operaţiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept.

Anchetatorii precizează că vasta operaţiune „a avut drept scop documentarea şi investigarea activităţilor infracţionale ale persoanelor vizate, probarea legăturilor infracţionale, respectiv identificarea de bunuri şi înscrisuri folosite în activitatea infracţională”.

Călin Georgescu, ridicat din trafic, dus la audieri şi inculpat pentru acţiuni împotriva ordinii constituţionale, comunicarea de informaţii false, fals în declaraţii în formă continuată privind sursele de finanţare a campaniei electorale şi declaraţile de avere, a susţinut că ancheta care îl vizează îi „aminteşte de mentalitatea şi sistemul comunist din anii ’50”.

Printre cei audiaţi în dosar se număra şi fostul mercenar din Legiunea Străină Eugen Sechila, care a fost ridicat cu mandat de pe Aeroportul Henri Coandă din Capitală, de unde urma să se îmbarce într-o cursă internă spre Oradea.

Editor : B.P.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

„Cauza a rămas în nelucrare”. Judecătorul care a menținut controlul judiciar asupra lui Călin Georgescu îl critică pe procuror

Foto Un bărbat a fost prins în flagrant de procurorii DIICOT după ce a comandat peste 6 kilograme de canabis din Spania

Un primar ales în urma scrutinului parţial de duminică este vizat de o anchetă a Parchetului European pentru fraudă cu fonduri UE

CSM anunță îmbunătățiri în sistemul de digitalizare a instanțelor. Ce se întâmplă cu documentele depuse online

Instanța a admis parțial cererea lui Călin Georgescu privind controlul judiciar. Ce are voie să facă fostul candidat la președinție

Fostul primar al Ploieştiului, Andrei Volosevici, a fost trimis în judecată

Dosar penal pentru vătămare corporală din culpă după accidentul feroviar din Constanța. Ce au descoperit anchetatorii

Judecătoria Sectorului 1, așteptată să se pronunțe asupra prelungirii controlului judiciar al lui Călin Georgescu

Implicarea Rusiei în alegerile anulate din România: Șoșoacă a fost prima opțiune a Kremlinului. Călin Georgescu, varianta de rezervă

Alegerile Editorului

Emmanuel Macron cere armistițiu în Ucraina stabilit împreună cu SUA. „Rușii trebuie să spună da. Nu trei zile pentru a distra galeria”

mai 12, 2025

Ce țări au cel mai bun nivel de trai și unde se trăiește cel mai prost. România a căzut două locuri în raportul ONU

mai 12, 2025

Trump Tower de Damasc? Cum încearcă noul lider sirian să-l farmece pe preşedintele SUA pentru a-i ridica sancţiunile

mai 12, 2025

Un avion a luat foc pe unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume, după ce copilotul a încurcat stânga cu dreapta

mai 12, 2025

Război în Ucraina: Mai mulţi miniştri europeni se reunesc luni la Londra

mai 12, 2025

Cele mai recente știri

Cu ce echipă italiană de fotbal din Serie A ține „până la capăt” noul papă Leon al XIV-lea

mai 12, 2025

Antonescu: La Simion nu îmi place tonul uşor arogant / La Dan m-a izbit că nu a răspuns la trei, patru întrebări foarte concrete şi că la tema Coldea nu a găsit niciun fel de formă de a se delimita

mai 12, 2025

Bilanț sinistru: 39 de copii au fost uciși şi 97 daţi dispăruţi în războiul dintre facţiunile cartelului fondat de El Chapo

mai 12, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.