Un judecător federal a interzis joi din nou administraţiei preşedintelui Donald Trump să refuze cetăţenia unor copii născuţi în SUA, folosind o excepţie pentru a trece peste decizia recentă a Curţii Supreme a SUA care a restricţionat capacitatea judecătorilor de a bloca această politică şi alte politici la nivel naţional, relatează Reuters.
Judecătorul federal Joseph Laplante a luat această decizie în cadrul unei audieri la Concord, New Hampshire, după ce apărătorii drepturilor imigranţilor i-au cerut să acorde statut de acţiune colectivă unei plângeri pe care au depus-o pentru a reprezenta orice copii al căror statut de cetăţenie ar fi ameninţat de implementarea ordonanţei executive a lui Trump care restrânge cetăţenia automată la naştere.
Decizia este departe de a fi ultima în bătălia juridică legată de ordonanţa lui Trump, semnată în ianuarie, în prima sa zi de la revenirea în funcţie.
Judecătorul şi-a suspendat decizia timp de şapte zile pentru a oferi administraţiei Trump timp să facă apel, lucru despre care un avocat al Departamentului Justiţiei la audiere a spus că se va întâmpla cu siguranţă.
Laplante, numit de preşedintele republican George W. Bush, a fost de acord ca reclamanţii să poată acţiona provizoriu în mod colectiv, permiţându-i să emită o nouă ordonanţă judecătorească menită să blocheze implementarea politicii preşedintelui republican la nivel naţional.
Avocaţii Uniunii Americane pentru Libertăţi Civile i-au cerut să facă acest lucru după ce Curtea Supremă, pe 27 iunie, a emis o decizie, cu şase voturi pentru şi trei împotrivă, care restrânge trei ordonanţe naţionale emise de judecători în acţiuni separate împotriva directivelor lui Trump.
Decizia Curţii Supreme înseamnă că bebeluşii născuţi în unele părţi ale Statelor Unite din părinţi care nu sunt cetăţeni americani sau rezidenţi permanenţi legali riscă să le fie refuzată obţinerea cetăţeniei şi să fie expuşi expulzărilor. Dar decizia a conţinut o excepţie pentru acţiunile în justiţie colective care caută despăgubiri în numele unui grup de persoane aflate în situaţii similare la nivel naţional.
Laplante, care într-un caz similar a concluzionat deja că ordinul lui Trump este neconstituţional, a spus că hotărârea sa privind interdicţia „nu a fost o decizie dificilă”, deoarece copiii ar putea fi privaţi de cetăţenie prin ordinul lui Trump, care urma să intre în vigoare pe 27 iulie, după decizia Curţii Supreme.
„Aceasta este o daună ireparabilă, dacă luăm în considerare doar cetăţenia”, a spus el în timpul audierii. „Este cel mai mare privilegiu care există în lume”, a adăugat el.
Într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Harrison Fields, a numit decizia „o tentativă evidentă şi ilegală de a ocoli ordinul clar al Curţii Supreme împotriva ajutoarelor universale.”
„Decizia acestui judecător ignoră statul de drept prin abuzarea procedurilor de certificare a acţiunilor colective”, a spus el. „Administraţia Trump va lupta ferm împotriva tentativelor acestor judecători de district discreţionari de a împiedica politicile pe care preşedintele Trump a fost ales să le implementeze”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Ordonanţa lui Trump cere agenţiilor federale să refuze recunoaşterea cetăţeniei copiilor născuţi în SUA care nu au cel puţin un părinte care este cetăţean american sau rezident permanent legal, cunoscut şi sub numele de posesor de ‘green card’.
Peste 150.000 de nou-născuţi ar fi privaţi de cetăţenie anual, dacă ordonanţa lui Trump ar intra în vigoare la nivel naţional, conform reclamanţilor din diferite cazuri care contestă măsura.
Editor : A.R.