Procesul bărbatului acuzat că l-a înjunghiat pe renumitul autor britanico-indian Salman Rushdie de mai multe ori în 2022, lăsându-l orb la un ochi, începe luni statul New York, scrie BBC.
Hadi Matar, un bărbat în vârstă de 27 de ani din New Jersey, este acuzat de tentativă de omor și agresiune. El a pledat nevinovat.
Atacul, care a fost filmat, a avut loc la istoricul Institut Chautauqua din nord-vestul New York-ului, unde Salman Rushdie urma să țină o prelegere.
În cadrul procesului vor fi audiați mai mulți martori. Salman Rushdie se va afla printre ei.
Ce s-a întâmplat atunci cu Salman Rushdie?
Rushdie, în vârstă de 77 de ani, urma să țină o prelegere la Institutul Chautauqua la 12 august 2022, unde urma să discute despre modul în care SUA este un refugiu sigur pentru scriitorii exilați.
La acea prelegere, un bărbat, despre care procurorii susțin că este Hadi Matar, a urcat pe scenă și i-a atacat pe Salman Rushdie și pe intervievatorul său.
Rushdie a fost înjunghiat cel puțin o dată în gât și în abdomen, au declarat autoritățile. El a suferit, de asemenea, leziuni hepatice.
Intervievatorul present pe scenă alături de Rushdie, Henry Reese, a suferit un traumatism cranian minor și a fost dus la un spital local. Între timp, Salman Rushdie a fost transportat cu avionul la un spital din Erie, Pennsylvania, unde a suferit o intervenție chirurgicală și a fost conectat la un ventilator.
Mulți dintre participanții la conferință au asistat la incident. O înregistrare video postată online arată momentul în care oamenii au urcat pe scenă imediat după atac, iar poliția a declarat că un medic din public i-a acordat lui Rushdie primul ajutor.
La scurt timp după aceea, poliția l-a arestat pe Hadi Matar, care avea 24 de ani la momentul incidentului.
De ce a fost amenințat cu moartea Rushdie?
Timp de mulți ani, Salman Rushdie a fost ținta unor amenințări cu moartea după ce și-a publicat romanul Versetele satanice în 1988.
Romanul suprarealist și postmodern a fost inspirat din viața profetului musulman Mahomed. Acesta a stârnit indignare în rândul unor musulmani, care au considerat conținutul său drept blasfemie, și a fost interzis în unele țări.
Amenințările l-au forțat pe Rushdie să se ascundă timp de nouă ani și a călătorit adesea cu o echipă de securitate, temându-se pentru viața sa.
Însă, în ultimii ani, autorul în vârstă de 77 de ani a declarat că a crezut că amenințările la adresa sa s-au diminuat. Cu două săptămâni înainte de atac, el a declarat unei reviste germane că simte că viața sa este „relativ normală”.
Citește și
Franța se pregătește pentru un nou proces de mediatizare maximă, cel al chirurgului care a abuzat sute de copii, unii sub anestezie
Cine este Hadi Matar?
Matar, suspectul în acest caz, este un american din Fairview, New Jersey. S-a născut în SUA din părinți care au emigrat din Liban.
La momentul arestării sale, poliția a declarat că nu are un motiv pentru presupusul atac.
Ulterior, suspectul a acordat un interviu din închisoare publicației New York Post, în care l-a lăudat pe ayatollahul Khomeini, liderul suprem al Iranului, care a emis o fatwa – sau un decret – prin care cerea execuția lui Rushdie după publicarea cărții Versetele satanice.
El nu a spus dacă presupusele sale acțiuni au fost influențate de fatwa.
Matar a declarat publicației că a citit doar câteva pagini din roman. El a adăugat că a fost inspirat să meargă la Chautauqua după ce a văzut un tweet care anunța că Salman Rushdie se va afla la acele ceremonii.
„Nu cred că este o persoană foarte bună”, ar fi spus Matar. „Este o persoană care a atacat islamul”.
Separat de acuzațiile aduse de tribunalul din Chautauqua County, Matar a fost acuzat de un tribunal federal că a furnizat sprijin material grupului militant Hezbollah, cu sediul în Liban, conform unei acuzații deschise în iulie anul trecut.
Hezbollah este desemnată organizație teroristă de către statele occidentale, Israel, țările arabe din Golf și Liga Arabă.
Hadi Matar a pledat nevinovat în cazul din comitatul Chautauqua. La un moment dat, echipa sa de avocați a încercat, fără succes, să mute procesul într-un alt comitat, susținând că riscă un proces inechitabil din cauza lipsei unei comunități arabo-americane în zonă și a publicității din jurul cazului foarte mediatizat.
El a rămas în arest la închisoarea din comitatul Chautauqua. Dacă va fi găsit vinovat atât de tentativă de omor, cât și de agresiune, riscă cel mult 32 de ani după gratii.
Care a fost fatwa ayatollahului Khomeini împotriva lui Salman Rushdie?
În lumea islamică, mulți musulmani au reacționat cu furie la publicarea cărții și Rushdie a fost amenințat cu moartea.
Acesta a fost nevoit să se ascundă, iar guvernul britanic l-a plasat sub protecția poliției. Iranul a întrerupt rapid relațiile cu Regatul Unit în semn de protest.
La un an după publicarea Versetelor satanice, ayatollahul Khomeini a cerut execuția lui Rushdie. El a oferit o recompensă de 3 milioane de dolari într-o fatwa, care este un decret legal emis de un lider religios islamic.
Zeci de persoane au murit în timpul protestelor față de roman, în timp ce altele – inclusiv traducătorul japonez al cărții – au fost ucise după fatwa.
Recompensa pentru capul lui Rushdie rămâne activă și, deși ulterior guvernul iranian s-a distanțat de decretul lui Khomeini, o fundație religioasă iraniană cvasi-oficială a adăugat încă 500.000 de dolari la recompensă în 2012.
După atac, Iranul a negat „categoric” orice legătură cu presupusul autor. Unele mass-media iraniene au lăudat atacul și l-au descris pe Rushdie drept un apostat – o persoană care și-a abandonat sau și-a negat credința – în relatările lor.
Ce face acum Salman Rushdie?
Scriitorul a petrecut șase săptămâni în spital după atac. A supraviețuit, dar rănile i-au afectat ficatul, și-a pierdut vederea la un ochi și a rămas cu o mână paralizată.
De atunci, el a publicat o carte de memorii despre atac, intitulată Knife.
Autorul urmează să depună mărturie în cadrul procesului. El a declarat anterior pentru BBC Newshour că nu era sigur dacă vrea să se confrunte cu presupusul său atacator în instanță.
„Există o parte din mine care de fapt vrea să meargă și să stea în instanță și să se uite la el și există o altă parte din mine care pur și simplu nu vrea să se afle acolo”, a spus el.
În memoriile sale, Rushdie se gândește la ce i-ar spune presupusului său atacator.
„Mi se pare că am foarte puține să-ți spun”, a scris el. „Viețile noastre s-au atins pentru o clipă și apoi s-au separat. A mea s-a îmbunătățit din acea zi, în timp ce a ta s-a deteriorat. Ai făcut un pariu prost și ai pierdut”.
Editor : S.S.