Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

„Copii legați de mâini și împușcați”. Mărturii în premieră despre crimele de război comise de militari din trupele speciale britanice

mai 14, 2025

Burduja: 62 de noi contracte pentru producția de energie în 32 de județe. Cine spune că UE nu ajută România, fie nu înţelege, fie minte

mai 14, 2025

Constanţa: Copil de 8 ani, căutat de poliţişti după ce a plecat dintr-un parc din Mangalia şi nu a ajuns acasă

mai 14, 2025

Un antreprenor american a vrut să testeze pe clienți produsul său „made in USA”. A avut zero vânzări

mai 14, 2025

Video Impactul prăbușirii leului: mai multe medicamente ieftine ar putea fi retrase de pe piață. Avertismentul producătorilor

mai 14, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Influența ordinelor lui Trump asupra prețului medicamentelor în Europa. Guvernele examinează implicațiile deciziilor de la Casa Albă
Sănătate

Influența ordinelor lui Trump asupra prețului medicamentelor în Europa. Guvernele examinează implicațiile deciziilor de la Casa Albă

By Sala de Presămai 14, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Guvernele europene examinează dacă președintele american Donald Trump le poate obliga să plătească mai mult pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă, după ce liderul de la Casa Albă a emis un ordin executiv de reducere a prețurilor medicamentelor în SUA, provocând agitație în industria farmaceutică mondială, scrie Reuters.

Luni, Trump a luat în vizor guvernele care plătesc o fracțiune din suma pe care americanii trebuie să o scoată din buzunar pentru medicamente și a dispus utilizarea politicii comerciale pentru a obliga alte țări să plătească mai mult pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă.

Administrația Trump dorește să reducă diferența dintre prețurile medicamentelor din SUA și cele din alte țări dezvoltate, cum ar fi multe țări din Europa, unde medicamentele eliberate pe bază de rețetă costă, în medie, o treime din prețul din Statele Unite.

Ministrul industriei și afacerilor din Danemarca, Morten Bodskov, intenționează să se întâlnească cu producătorii de medicamente din țara sa pentru a discuta despre acest ordin. El nu a dat detalii despre întâlnire.

„Incertitudinea (cauzată) de SUA este dăunătoare pentru întreaga lume”, a declarat el pentru Reuters. „Companiile farmaceutice daneze se numără printre cele mai bune din lume și sunt de o importanță majoră pentru Danemarca. Mesajul lui Trump nu schimbă acest lucru.”

Țara cu șase milioane de locuitori a beneficiat de expansiunea Novo Nordisk de cererea foarte mare pentru medicamentul său împotriva diabetului Ozempic și pentru Wegovy, unul dintre noile medicamente puternice pentru slăbit, vizat de Trump în eforturile sale de a reduce prețurile.

Novo, a treia cea mai mare companie listată la bursă din Europa, cu o valoare de 265 miliarde de euro (295,74 miliarde de dolari), a declarat că așteaptă cu interes întâlnirea.

În SUA, prețurile medicamentelor sunt stabilite în urma unor negocieri complexe între managerii de beneficii farmaceutice, care acționează ca intermediari între producătorii de medicamente și angajatorii clienți și asigurătorii de sănătate, și care au fost criticați pentru că umflă costurile. În Europa, țările au, în general, sisteme de sănătate publică care negociază direct cu producătorii și mențin costurile la un nivel scăzut.

Comisia Europeană, executivul UE, va evalua impactul ordinului lui Trump asupra companiilor europene, a declarat marți un purtător de cuvânt pentru reporterii de presă.

„Știm că industria farmaceutică se confruntă cu provocări atât în SUA, cât și în UE”, a spus purtătorul de cuvânt, menționând că președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit luna trecută cu directorii executivi pentru a discuta preocupările legate de amenințarea tarifelor americane asupra medicamentelor.

Eforturile lui Trump din primul său mandat – printr-un ordin executiv mai limitat, axat pe anumite medicamente acoperite de programul guvernamental Medicare – au fost blocate de o instanță judecătorească.

Trump a declarat că, dacă producătorii de medicamente nu reduc prețurile, ar putea fi loviți de tarife. Administrația sa a lansat luna trecută o anchetă privind importurile de produse farmaceutice, ca un potențial precursor al impunerii de taxe pe medicamente din motive de securitate națională.

„Statele Unite nu vor mai subvenționa asistența medicală din țări străine, așa cum făceam până acum”, a declarat Trump luni. „Nu critic companiile farmaceutice. Critic mai mult țările decât companiile farmaceutice.”

Deși americanii plătesc semnificativ mai mult pentru medicamente, ei au acces la un număr mai mare de tratamente. În ultimele trei decenii, în SUA au fost lansate cu aproximativ 55% mai multe medicamente pentru cancer decât în Marea Britanie, potrivit unui studiu din 2024, deschis într-o filă nouă în British Medical Journal.

Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a declarat că firma susține o repartizare mai echitabilă a costurilor farmaceutice la nivel mondial, dar că schimbările trebuie să evite „perturbarea îngrijirii pacienților, subminarea poziției de lider a SUA în domeniul biotehnologiei sau inhibarea inovării”.

Prețuri confidențiale

Șapte experți în stabilirea prețurilor medicamentelor și avocați au declarat pentru Reuters că nu este clar cum ar putea administrația să solicite în mod legal detalii confidențiale din contractele dintre producătorii de medicamente și guverne. Aceste informații ar fi necesare, întrucât ordinul lui Trump prevede ca producătorii de medicamente să comunice obiectivele de preț în termen de o lună.

Măsurile stricte de limitare a costurilor și politicile de rambursare împiedică producătorii de medicamente să perceapă mai mult pentru medicamentele noi de la Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie, care se confruntă cu dificultăți financiare, a declarat Daniel Howdon, economist în domeniul sănătății la Universitatea din Leeds.

„Dacă nu va avea loc o revizuire a legislației sau a politicii britanice, ordinul lui Trump nu va putea duce la creșterea prețurilor”, a afirmat acesta.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Germania a declarat pentru Reuters că nu este posibil să se prevadă modul în care va fi pus în aplicare ordinul SUA.

Germania dispune de un „cadru clar definit pentru negocierea prețurilor medicamentelor între asigurările de sănătate obligatorii și industria farmaceutică”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Apelul adresat țărilor dezvoltate de a plăti mai mult pentru medicamente, astfel încât SUA să poată plăti mai puțin, vine în contextul în care cresc îngrijorările că incertitudinea cauzată de războiul comercial declanșat de Trump va afecta economia deja fragilă a blocului format din 27 de țări.

Chiar și cu amenințarea tarifelor, guvernele ar putea fi incapabile și reticente să cheltuiască mai mult pentru medicamente, în special în contextul îmbătrânirii populației și al reducerii bugetelor pentru sănătate, a declarat analistul UBS Trung Huynh.

Guvernul britanic nu publică prețurile pe care le plătește pentru medicamentele din cadrul NHS, dar o sursă din cadrul Departamentului britanic pentru Sănătate și Asistență Socială (DHSC) a declarat că prețurile pentru unele tratamente sunt aproximativ un sfert din cele plătite de SUA.

DHSC nu a răspuns la solicitarea de comentarii.

Cu toate acestea, o sursă din cadrul unui producător european de medicamente a declarat pentru Reuters că administrația Trump ar putea exercita în continuare presiuni pentru a încerca să oblige guvernele să își modifice practicile de stabilire a prețurilor, în vigoare de mult timp în sistemele naționale de sănătate.

„Interpretez acest lucru ca o demonstrație a tuturor instrumentelor de negociere de care dispune”, a declarat Anna Kaltenboeck, economist în domeniul sănătății la Verdant Research, „și ca o amenințare credibilă, având în vedere disponibilitatea sa de a impune tarife până în prezent”.

Editor : B.E.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Video Impactul prăbușirii leului: mai multe medicamente ieftine ar putea fi retrase de pe piață. Avertismentul producătorilor

11 medici, amendați în scandalul infecțiilor nosocomiale de la spitalul din Târgu Jiu. Aveau microbi sub unghiile lungi și inele

Şeful Clinicii de Neurochirurgie de la „Bagdasar-Arseni” şi managerul Institutului de Neurologie, sub control judiciar pentru mită

Care este cel mai bun moment din zi pentru a lua vitamina C: dimineața sau seara? Explicația medicului pentru o absorbție eficientă

O fetiță de 3 ani a murit la Spitalul din Târgu Jiu. Medicii cred că a înghițit medicamentele surorii sale, părinții neagă

Inovația în sănătate: cum tehnologia și Medicii Buni duc intervențiile chirurgicale la nivelul următor în Spitalele MedLife

Suferea de o afecțiune gravă. Cum a fost salvat un tânăr

Consumul de șampanie ar putea reduce riscul de stop cardiac brusc

Doar cinci minute de reclamă la junk food determină copiii să mănânce mai mult

Alegerile Editorului

Burduja: 62 de noi contracte pentru producția de energie în 32 de județe. Cine spune că UE nu ajută România, fie nu înţelege, fie minte

mai 14, 2025

Constanţa: Copil de 8 ani, căutat de poliţişti după ce a plecat dintr-un parc din Mangalia şi nu a ajuns acasă

mai 14, 2025

Un antreprenor american a vrut să testeze pe clienți produsul său „made in USA”. A avut zero vânzări

mai 14, 2025

Video Impactul prăbușirii leului: mai multe medicamente ieftine ar putea fi retrase de pe piață. Avertismentul producătorilor

mai 14, 2025

Kelemen Hunor îndeamnă românii să iasă duminică la vot: Trecutul nu e o soluţie. Să nu vă lăsaţi soarta în mâinile altora

mai 14, 2025

Cele mai recente știri

Video Accident pe Dunăre între două nave mai mici și o barjă. O persoană a fost scoasă la mal, despre alte două nu se știe nimic

mai 14, 2025

Irina Begu s-a calificat în sferturi la Parma

mai 14, 2025

În Belarus, țara dictatorului Lukașenko, este penurie de cartofi, simbol al identității naționale

mai 14, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.