Persoanele fizice care obțin venituri din cedarea în folosință a bunurilor personale sunt obligate, potrivit legislației în vigoare, să își înregistreze contractele de închiriere la organul fiscal competent, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea sau producerea modificării acestuia. Potrivit ordinului ANAF, din ianuarie 2025 există noi reguli privind înregistrarea contractelor de închiriere în România în cazul în care un bun este deținut în comun.
Potrivit Codului civil, contractele de cedare a folosinței bunurilor sunt cuprinse în denumirea generică a contractelor de locațiune. Locaţiunea este contractul prin care o parte, numită locator, se obligă să asigure celeilalte părţi, numite locatar, folosinţa unui bun pentru o anumită perioadă, în schimbul unui preţ, denumit chirie.
Cum sunt definite veniturile din cedarea folosinței bunurilor
Sumele de bani și/sau veniturile în natură obținute odată cu cedarea bunurilor mobile sau imobile de către proprietar, uzufructurar sau alt deținător legal, altele decât veniturile din activități independente, reprezintă venituri din cedarea folosinței bunurilor.
În această categorie sunt incluse:
- închirieri și subînchirieri de bunuri mobile și imobile (de exemplu: locuințe, case de vacanță, garaje, terenuri, inclusiv părți din acestea);
- arendarea bunurilor agricole;
- închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală;
Înregistrarea contractului de închiriere la ANAF: Reguli noi din ianuarie 2025
Cine depune declarația dacă același imobil este deținut de mai mulți proprietari
Potrivit ordinului ANAF, din ianuarie 2025, obligația declarării contractului de închiriere nu va mai putea fi interpretată diferit în cazul unui singur proprietar, dar nici în cazul coproprietății, dacă bunul este deținut în comun.
Astfel, obligația înregistrării contractului de închiriere la ANAF revine proprietarului, uzufructuarului (persoană care deține un drept real de folosință asupra unui bun) sau altei persoane desemnate în contract.
“Prin O.U.G.128/2024 pentru modificarea Codului fiscal s-a stabilit că prin contractele de închiriere încheiate începând cu data de 1 ianuarie 2025, precum și prin actele de modificare a acestora, în situaţia în care bunul este de ţinut în comun, se desemnează proprietarul, uzufructuarul sau alt deţinător legal care îndeplineşte obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi.”
Astfel, contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimonial personal, altele decât veniturile din arendare și cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală au obligaţia înregistării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent.”, este precizat în documentul ANAF.
Unde se depune cererea de înregistrare a contractelor de locațiune
Cererea de înregistrare a contractelor de locaţiune, însoţită de o copie a contractului de închiriere se poate depune:
- la registratura organului fiscal central competent.
Prin mijloace electronice de transmitere la distanţă precum:
- prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV) – rubrica Depunere declarație unică;
- pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.
Formularul C168 pentru veniturile din chirii realizate după 1 ianuarie 2025
Formularul electronic al cererii de înregistrare a contractelor de locaţiune (Formularul C168) poate fi descărcat accesând portalul ANAF, secțiunea Servicii online, rubrica Declarații electronice.
În vederea înregistrării contractului, proprietarii depun cererea, dar și o copie a contractului de închiriere. Conformitatea cu originalul a copiei contractului de închiriere se efectuează de către locator prin înscrierea menţiunii „conform cu originalul” şi prin semnătura acestuia.
Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS)
Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor, din una sau mai multe surse și/sau categorii, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, dacă aceste venituri, cumulate după caz cu alte venituri, sunt cel puţin egale cu plafonul de 6 salarii minime brute pe ţară.
Noutate începând cu anul 2025
Potrivit ANAF, ca urmare a desființării declaraţiei unice estimative, CASS se va declara în anul următor realizării veniturilor în Declaraţia Unică (Formular 212), capitolul I, care se depune până cel târziu în 25 Mai a anului următor celui de realizare a veniturilor, data până la care se efectuează şi plata.
„Nedepunerea „Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, până la data prevăzută în legislația fiscală, se sancționează cu amendă cuprinsă între 50 și 500 de lei conform art. 336 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.”, potrivit ghidului ANAF
Editor : C.S.