Cel puţin 161 de persoane sunt încă de negăsit după inundaţiile devastatoare din Texas, care au făcut deja peste 100 de morţi, a anunţat marţi guvernatorul statului, în timp ce preşedintele Donald Trump este aşteptat să viziteze regiunea calamitată vineri, împreună cu prima-doamnă Melania Trump, relatează AFP.

„Numai în comitatul Kerr, 161 de persoane sunt considerate dispărute”, a declarat guvernatorul Greg Abbott într-o conferinţă de presă, precizând că acest bilanţ se bazează pe numărul de persoane date dispărute de prieteni, rude şi vecini.

Echipele de salvare continuă căutările în condiţii dificile, chiar dacă speranţele de a găsi supravieţuitori sunt din ce în ce mai slabe, la cinci zile după inundaţiile care au făcut aproape 110 morţi. Numai în comitatul Kerr, cel mai grav afectat, s-au înregistrat 87 de morţi, dintre care 30 de copii, a anunţat marţi dimineaţă şeriful comitatului, Larry Leitha, într-o conferinţă de presă.

În total, au fost raportate cel puţin 108 decese legate de inundaţii în centrul statului, potrivit autorităţilor. Printre victime se numără 27 de copii şi monitori ai taberei creştine pentru fete Camp Mystic, situată pe malul râului Guadalupe. Tabăra găzduia aproximativ 750 de persoane. „În prezent, cinci participanţi la tabăra Mystic şi un monitor sunt în continuare dispăruţi”, a precizat Larry Leitha.

Elicoptere, drone şi echipe însoţite de câini special dresaţi sunt pe teren, în ciuda condiţiilor dificile, a precizat locotenent-colonelul Ben Baker, de la corpul de vânători din Texas. „A pătrunde adânc în mormanele (de resturi) este foarte periculos”, a explicat el. „Este mizerie, apa este încă prezentă”, a adăugat el, subliniind totodagtă impactul tragediei asupra stării psihice a salvatorilor. „Este tragic să fii martor la pierderea unei vieţi omeneşti. Dar să vezi că este un copil care şi-a pierdut viaţa este extrem de greu”, a declarat el.

Speranţele de a mai găsi supravieţuitori sunt acum minime, la cinci zile după inundaţiile care au lovit această zonă turistică, vineri, în plin weekend prelungit pentru Ziua Independenţei. 

În localitatea Hunt, epicentrul catastrofei, echipele de căutare scormonesc noroiul şi mormanele de moloz, în timp ce elicopterele survolează zona. Javier Torres, în vârstă de 24 de ani, sapă în noroi în căutarea cadavrului bunicii sale, după ce a localizat rămăşiţele bunicului său şi ale celor doi copii care locuiau la ea.

„Ştiu că oamenii încep să fie obosiţi, dar primesc întăriri şi voluntari se prezintă” la faţa locului, a asigurat ministrul securităţii interne, Kristi Noem, în cadrul şedinţei de cabinet care a avut loc la Casa Albă. Preşedintele american Donald Trump a confirmat că se va deplasa la locul dezastrului vineri, însoţit de soţia sa, Melania.

Luni, Casa Albă a respins criticile potrivit cărora reducerile bugetare din serviciile meteorologice naţionale au afectat fiabilitatea prognozelor şi alertelor. „A da vina pe preşedintele Trump pentru aceste inundaţii este o minciună odioasă, care nu are niciun sens în această perioadă de doliu naţional”, a denunţat purtătoarea de cuvânt Karoline Leavitt. Ea a afirmat că serviciile meteorologice americane (NWS) au emis „prognoze şi alerte precise şi în timp util”.

O alertă a fost lansată puţin după ora 01:00 dimineaţa, dar mulţi locuitori dormeau sau îşi opriseră telefoanele.

Inundaţiile bruşte au fost provocate de ploile torenţiale care au făcut ca nivelul apei din Guadalupe să crească cu opt metri în doar 45 de minute. Au căzut brusc aproape 300 de litri de ploaie pe metru pătrat, adică o treime din precipitaţiile medii anuale.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version