Trei bărbaţi au fost găsiţi vinovaţi marţi pentru provocarea unor incendii, la Londra, la depozite cu echipamente pentru Ucraina, oficialii britanici susţinând că atacul a fost comandat de grupul mercenar rus Wagner şi că este un exemplu de activitate malefică desfăşurată în numele Moscovei în Marea Britanie, relatează Reuters.

Liderul grupului, Dylan Earl, în vârstă de 21 de ani, a pledat deja vinovat de incendiere agravată în cazul incendiului din 2024, care a vizat companii ce livrau către Ucraina echipamente satelitare de la Starlink, compania lui Elon Musk. Starlink şi dispozitivele satelitare sunt vitale pentru apărarea Ucrainei împotriva invaziei continue a Rusiei. Earl este prima persoană condamnată în temeiul Legii privind securitatea naţională, după ce a recunoscut rolul său într-un complot care viza un magazin de vinuri şi un restaurant din cartierul londonez Mayfair, cu intenţia de a-l răpi pe proprietar, un critic de marcă al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Jake Reeves, în vârstă de 23 de ani, a pledat de asemenea vinovat înainte de proces pentru incendiere agravată şi pentru o acuzaţie în temeiul Legii privind securitatea naţională de obţinere de beneficii materiale de la o agenţie de informaţii străină.

Marţi, un juriu de la tribunalul Old Bailey din Londra i-a condamnat pe alţi trei bărbaţi – Nii Kojo Mensah, 23 de ani, Jakeem Rose, 23 de ani, şi Ugnius Asmena, 20 de ani – pentru incendiere agravată, deşi aceştia au negat acuzaţia.

Un al patrulea bărbat, Paul English, 61 de ani, a fost achitat.

Ashton Evans, de 20 de ani, şi Dmitrijus Paulauskas, în vârstă de 23 de ani, au negat două acuzaţii legate de deţinerea şi necomunicarea unor informaţii despre acte teroriste. Evans a fost condamnat pentru o acuzaţie şi achitat pentru a doua, în timp ce Paulauskas a fost achitat pentru ambele acuzaţii, izbucnind în lacrimi şi aprobând cu capul decizia juriului.

Condamnările sunt cele mai recente acuzaţii de activităţi maligne ale Moscovei în Marea Britanie, după ce un grup de bulgari a fost condamnat în martie pentru că ar fi fost dirijat de fugarul Jan Marsalek, de la Wirecard, să spioneze pentru serviciile secrete ruse.

În ultimii ani, Londra a acuzat Rusia sau agenţii săi că ar fi în spatele unor comploturi de spionaj şi misiuni de sabotaj în Marea Britanie şi în întreaga Europă, şeful serviciilor secrete britanice afirmând că agenţii ruşi încearcă să provoace „haos”.

Kremlinul a negat acuzaţiile, iar ambasada sa la Londra a respins orice implicare în incendiul de la depozit, afirmând că guvernul britanic dă vina în mod repetat pe Rusia pentru orice „rău” se întâmplă în Marea Britanie.

MAI MULŢI INTERMEDIARI

Autorităţile britanice afirmă că, de la expulzarea spionilor ruşi în urma otrăvirii agentului dublu rus Serghei Skripal în 2018, Moscova a trebuit să se bazeze în principal pe criminali motivaţi de câştiguri financiare sau pe persoane cu nemulţumiri pentru a desfăşura activităţi în numele său.

Comandantul Dominic Murphy, şeful Comandamentului Antiterorism al poliţiei londoneze, a declarat că ambele comploturi în care a fost implicat Earl arată „proiectarea activităţii statului rus în Regatul Unit”.

El a afirmat că Rusia şi alte state, precum Iranul, s-au adaptat la răspunsul autorităţilor britanice la activităţile ostile, aproximativ 20% din activitatea poliţiei antiteroriste fiind legată de state străine.

„Am transformat Regatul Unit într-un mediu ostil pentru aceste guverne, dar, ca urmare, acestea s-au diversificat şi contactează acum persoane relativ tinere pentru a acţiona în numele lor ca intermediari în desfăşurarea activităţilor lor”, a declarat Murphy.

Earl – care, împreună cu Evans, s-a declarat vinovat şi de trafic de cocaină – a schimbat sute de mesaje cu un aparent coordonator Wagner care l-a încurajat să găsească legături cu huliganii din fotbal, militanţii republicani irlandezi şi grupuri criminale de profil înalt.

Earl şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa de a lupta pentru Wagner, un grup terorist interzis în Marea Britanie, care a fost puternic implicat în primele etape ale războiului Rusiei în Ucraina, până când fondatorul său, Evgheni Prigojin, a condus o revoltă de scurtă durată împotriva instituţiilor de apărare ale Rusiei în 2023.

Contactul lui Earl folosea numele „Privet Bot” pe Telegram, iar investigaţia Organized Crime and Corruption Reporting Project şi a altor organizaţii de anul trecut arăta că acest cont fusese promovat pe Grey Zone, un canal afiliat grupului Wagner.

Comandantul Murphy s-a declarat convins că „este vorba de Wagner şi că statul rus le-a încredinţat aceste sarcini”.

Murphy a mai spus că se aşteaptă şi la alte acţiuni similare din partea criminalilor care acţionează ca intermediari ai statului rus.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version