Ministerul Finanţelor anunţă că în primul trimestru al acestui an suma investită în titluri de stat a fost de 17,4 miliarde de lei, de trei ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit ministrului Tánczos, 80% din această sumă reprezintă investiţii noi, „semn că din ce în ce mai mulţi aleg titlurile de stat”.
„17,4 miliarde de lei este suma investită în acest an în titluri de stat — de trei ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceste investiţii înseamnă că dobânda plătită de stat pentru finanţarea deficitului bugetar ajunge în buzunarul românilor. 80% din această sumă reprezintă investiţii noi, semn că din ce în ce mai mulţi aleg titlurile de stat. În plus, avem perspectiva ca în lunile următoare să atragem şi sume mai mari reinvestite din rambursările emisiunilor din anii precedenţi. Tocmai am încheiat o nouă ediţie a programului FIDELIS, care, în cele trei ediţii derulate în acest an, a înregistrat 85.000 de subscrieri şi aproape 8 miliarde de lei investiţi. Continuăm cu subscrieri lunare, iar eu recomand tuturor această investiţie sigură, cu o dobândă avantajoasă şi neimpozabilă.”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Finanţelor, Tánczos Barna.
Fidelis III din 2025, desfăşurată între 4 – 11 aprilie, a înregistrat o valoare a subscrierilor de peste 1,34 miliarde lei, prin 16.408 de ordine. Aproape 2600 de români s-au alăturat campaniei „România are sânge de rocker, acum şi de investitor”, desfăşurată de Ministerul Finanţelor în parteneriat cu „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” şi Rock FM. Aceştia au investit peste 99,63 milioane lei, beneficiind de o dobândă de 7.60%, cu 1% mai mare decât cea oferită pentru emisiunile clasice cu scadenţa la 1 an.
Cele mai accesate emisiuni ale acestei ediţii au fost: emisiunea în lei, cu scadenţa de 1 an, dobânda de 6,60%, cu un total de peste 480 milioane de lei, investiţi prin 5794 ordine şi emisiunea în euro, cu scadenţa la 7 ani, dobânda de 6%, cu o sumă totală investită de peste 58 milioane euro, echivalentul a peste 290 milioane lei, plasată prin 2726 ordine.
Emisiunea în euro, cu scadenţa la 2 ani şi dobânda de 3,30%, a strâns un interes de peste 42 milioane euro, echivalentul a aproape 214 milioane lei, plasate prin 1803 ordine. În ceea ce priveşte emisiunea în lei, cu scadenţa de 3 ani şi dobânda de 7,30%, investitorii au plasat peste 149 milioane lei, prin 1935 ordine, iar emisiunea în lei cu scadenţa de 5 ani şi dobânda de 7,60% a cumulat peste 108 milioane lei, prin 1558 ordine.
Potrivit Ministerului finanţelor, valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
Donatorii-investitori care au făcut dovada donării de sânge începând cu 1 octombrie 2024 au beneficiat de scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei.
Începând cu ediţia din 4 – 11 aprilie 2025 a programului, donatorii-investitori pot subscrie titluri FIDELIS în limita unui plafon maxim de 100.000 lei, în tranşa dedicată.
Cei care investesc în titlurile de stat Fidelis se bucură de facilităţi precum posibilitatea de a vinde titlurile înainte de maturitate, primind dobândă aferentă perioadei de deţinere, câştigurile cumulate din dobânzi şi profituri sunt neimpozabile şi flexibilitate în administrarea şi diversificarea portofoliului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].