Liberalul Ionuț Stroe reacționează după ce ministrul de Externe, Oana Țoiu, a vorbit despre posibilitatea reintroducerii taxelor consulare pentru românii din diaspora. El spune că o astfel de decizie riscă să crească ruptura dintre stat și românii din străinătate.
„Anunțul recent privind posibilitatea introducerii unor noi taxe pentru cetățenii români din diaspora, menționat de ministerul de Externe, nu poate fi tratat cu superficialitate. Este esențial să avem toate datele și analizele înainte de a lua o astfel de decizie care riscă să adâncească ruptura dintre stat și milioanele de români din afara granițelor”, a scris Stroe pe Facebook.
„Înainte de a discuta despre taxe suplimentare, ar fi corect și necesar să se facă pași suplimentari concreți în direcția debirocratizării și modernizării sistemului consular: simplificarea procedurilor de programare, prelungirea și adaptarea programului de lucru cu publicul, digitalizarea suplimentară a procedurilor pentru obținerea actelor, colaborare reală între MAE, MAI și MJ pentru fluidizarea fluxurilor, utilizarea inteligenței artificiale pentru fluxurile de comunicare eficientă și transparentă cu cetățenii(call-center, chatbox)”, a continuat el.
Țoiu a vorbit sâmbătă despre posibilitatea reintroducerii unor taxe consulare pentru românii din străinătate, arătând că există consulate cu liste de aşteptare de câteva luni.
„Asta nu poate să rămână aşa. Oamenii au nevoie să aibă o relaţie cu statul lor. Nu putem să le cerem să fie mândri că sunt români, ambasadorii României în afară, să păstreze relaţia cu acasă, dacă nici măcar n-au acces la serviciile de care au nevoie. Şi atunci, pentru că nu mai există surse semnificative de buget care să genereze investiţiile necesare, protejăm ce e cel mai important şi anume relaţia identitară cu statul român. Vrem să ne asigurăm că găsim soluţii ca tot ce înseamnă certificate de naştere, documente de identitate, de călătorie, acelea de bază, nu regim de urgenţă, să poată să fie obţinute gratuit în continuare”, a spus Țoiu.
Totodată, ministrul de Externe a declarat că s-a dezvoltat „un ecosistem de paraziţi”, adică firme care au făcut diverse site-uri şi care fac programări pe bani pentru serviciile consulare.
„Sunt nişte oameni care au făcut milioane de euro, probabil, cerând taxe pe servicii consulare. Cetăţenii s-au înscris acolo, echipele astea la rândul lor i-au înscris, le-au făcut programări la consulat. Persoana respectivă a venit la ghişeu, a avut parte de serviciul respectiv. Nu putem să întreţinem această reţea de companii parazite, care exploatează în acelaşi timp şi românii din diaspora de bună credinţă şi statul român, văduvindu-l de aceste resurse”, a spus ea.
Stroe a recunoscut că există această problemă”.
„Nu putem ignora realitatea gravă a firmelor care intermediază contra cost relația dintre cetățean și stat, blocând programările la consulate și profitând de haos. Problema reală nu sunt românii care cer servicii, ci intermediarii care parazitează acest sistem. Prin urmare, adevărata urgență este blocarea acestor practici abuzive, nu taxarea în plus a celor care oricum fac eforturi să rămână conectați cu România”, a spus el.
„E foarte ușor să ceri noi taxe. Dar e un drum periculos care alimentează frustrarea și, în cele din urmă, ne mirăm că tot mai mulți români din diaspora aleg să voteze cu extremiști”, a conchis Stroe.
Editor : M.B.