Iranul a anunțat vineri că vrea un acord „serios şi echitabil” cu Statele Unite privind programul nuclear iranian, cu o zi înaintea unor negocieri între cele două ţări în Oman, relatează AFP, citată de news.ro.
Negocierile au loc în contextul ameninţărilor recente, venite din partea preşedintelui SUA, Donald Trump, de a recurge la opţiunea militară în cazul unui eşec şi de a impune noi sancţiuni americane programului nuclear iranian.
Statele occidentale suspectează Iranul că ar încerca să creeze o armă nucleară. Iranul a respins acuzațiile, insistând că investițiile în domeniul nuclear au doar scop pur civil.
„Departe de a prezenta doar un spectacol şi de a se mulţumi să vorbească în faţa camerelor, Teheranul caută un acord serios şi echitabil”, a declarat, vineri, Ali Shamkhani, un consilier al liderului suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei.
Negocierile din Oman – primele de acest gen din 2018 încoace- au loc după săptămâni de război al declaraţiilor între Statele Unite şi republica islamică. Nici formatul şi nici durata negocierilor nu au fost însă precizate, anunță AFP.
Donald Trump a amenințat Iranul cu „opţiunea militară”
Emisarul american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff şi ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi sunt cei doi oficiali care vor lua parte la negocierile din Oman, țară cu rol de mediator în acest caz.
Potrivit agenţiei iraniene de presă Tasnim, delegaţiile urmează să sosească sâmbătă în Oman şi să înceapă negocieri indirecte în aceeași zi, după-amiaza, prin intermediul şefului diplomaţiei Omanului, Badr al-Busaidi.
„Dăm o adevărată şansă diplomaţiei, cu deplină bună-credinţă (…). America ar trebui să aprecieze această decizie, care a fost luată în pofida retoricii sale ostile”, a declarat ministrul iranian de Externe.
Donald Trump avertiza, miercuri, că o intervenţie militară împotriva Iranului este „întru totul” posibilă dacă negocierile nu vor avea succes: „Dacă trebuie să recurgem la forţă, vom recurge la forţă. Israelul va fi, evident, foarte implicat, va fi un lider.”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, adept al unei politici dure împotriva Iranului, consideră drept „inevitabilă” opţiunea militară împotriva țării arabe, în cazul în care negocierile rămân fără răspuns.
”Dacă partea americană nu ridică exigenţe irelevante şi lasă de o parte ameninţările şi intimidarea, există şanse bune să se ajungă la un acord”, a declarat, în replică, vineri, Majid Takht-Ravanchi, adjunctul ministrului iranian de Externe.
Iranul a suferit în ultimele luni din cauza înfrângerilor militare repetate ale aliaţilor săi în fața armatei israeliene. Este vorba despre Hamas, în Fâşia Gaza şi despre Hezbollah, în Liban.
Iar noile sancţiuni impuse arată că Washingtonul este, la rândul său, „un inamic al Iranului”, scriu jurnaliștii publicației conservatoare Kayhan, care cataloghează drept o „strategie sortită eşecului” încercarea de a obţine ridicarea acestor sancțiuni. De partea cealaltă, mai multe publicaţii reformatoare îşi exprimă speranţa unor consecinţe pozitive asupra economiei iraniene a negocierilor cu Statele Unite.
Editor : C.A.