Iranul a exclus luni orice posibilitate de a-şi suspenda procedura de îmbogăţire a uraniului pentru a ajunge la un acord cu SUA în dosarul nuclear, după ce discuţiile pe acest subiect au fost anterior calificate drept „foarte, foarte bune” de către preşedintele american Donald Trump.
Ţările occidentale, cu SUA în frunte, şi Israelul – inamicul declarat al Teheranului şi considerat de experţi singura putere nucleară în Orientul Mijlociu – suspectează Teheranul că ar dori să se doteze cu arma nucleară. Iranul neagă că ar avea astfel de ambiţii militare, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Emisarul american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, care participă din 12 aprilie la discuţii din partea Washingtonului, a apreciat că SUA „nu pot autoriza nici măcar un procent din capacitatea de îmbogăţire a uraniului pentru Iran”.
Teheranul, care îşi apără dreptul la energie nucleară civilă, consideră această cerere drept o „linie roşie” contrară prevederilor Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP), printre semnatarii căruia se numără şi Iranul.
Iranul şi SUA, care au purtat vineri la Roma a cincea rundă de discuţii cu privire la programul nuclear iranian, sub medierea Omanului, nu au înregistrat niciun progres semnificativ la aceste convorbiri, pe care le-au calificat drept „constructive”, afirmând că sunt pregătite pentru noi discuţii.
Luni însă Teheranul a exclus orice posibilitate de a suspenda îmbogăţirea uraniului pentru a ajunge la un acord.
„Această informaţie este rodul imaginaţiei şi este în totalitate falsă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Esmail Baghai, întrebat într-o conferinţă de presă cu privire la o astfel de eventualitate.
Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), ţara îmbogăţeşte în prezent uraniu la 60%, mult peste limita de 3,67% permisă de acordul nuclear din 2015 încheiat cu marile puteri şi din care Statele Unite s-au retras în 2018.
Iranul susţine că s-a derobat de angajamentele sale ca represalii la retragerea americană.
Experţii estimează că uraniul îmbogăţit cu peste 20% poate avea potenţiale aplicaţii militare. Pentru a construi o bombă, îmbogăţirea trebuie dusă până la 90%.
Preşedintele american Donald Trump, care face apel la liderii iranieni să ajungă la un acord, ameninţă cu bombardarea Iranului în cazul unui eşec al diplomaţiei.
„Am avut discuţii foarte, foarte bune cu Iranul”, a declarat Trump duminică în New Jersey, înainte de a se îmbarca în avionul său spre Washington.
„Nu ştiu dacă vă voi anunţa despre lucruri bune sau rele în următoarele două zile, dar am sentimentul că va fi ceva bun. Am făcut progrese reale, progrese serioase”, a adăugat el.
Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene a anunţat luni că un responsabil AIEA, organismul nuclear al ONU, va efectua o vizită în Iran în următoarele zile.
Editor : A.R.