Teheranul a transmis că va considera Statele Unite responsabile pentru orice atac israelian asupra instalațiilor sale nucleare, într-o declarație care tensionează și mai mult contextul celei de-a cincea runde de negocieri dintre Iran și SUA privind viitorul programului nuclear iranian, informează The Guardian.

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a lansat acest avertisment joi, după ce în presa americană au apărut informații conform cărora serviciile de informații americane ar fi ajuns la concluzia că Israelul plănuiește un atac asupra instalațiilor nucleare iraniene – cu sau fără sprijinul SUA – în cazul în care negocierile ar eșua.

Israelul a declarat în repetate rânduri că va ataca infrastructura nucleară a Iranului, iar Donald Trump a afirmat că SUA ar face același lucru dacă negocierile eșuează.

Apel la ONU

Într-o scrisoare adresată Națiunilor Unite, Araghchi a declarat că „Iranul avertizează ferm împotriva oricărei acțiuni aventuriste a regimului sionist israelian și va răspunde decisiv la orice amenințare sau act ilegal comis de acest regim.”

El a adăugat că Iranul va considera Washingtonul „participant” la orice astfel de atac, iar Teheranul va fi nevoit să adopte „măsuri speciale” pentru a-și proteja instalațiile și materialele nucleare împotriva oricăror atacuri sau acte de sabotaj. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) va fi informată ulterior despre aceste măsuri.

Un consilier al liderului suprem iranian a declarat în aprilie că Teheranul ar putea suspenda cooperarea cu inspectorii AIEA sau ar putea muta materialul îmbogățit în locații sigure și confidențiale.

Gardienii Revoluției amenință SUA

Într-o declarație separată publicată joi, Gardienii Revoluției din Iran au afirmat că Israelul va primi un „răspuns devastator și decisiv” dacă va ataca Iranul.

„Ei încearcă să ne sperie cu războiul, dar calculează greșit, pentru că nu cunosc sprijinul popular și militar puternic pe care Republica Islamică îl poate mobiliza în condiții de război”, a spus purtătorul de cuvânt Alimohammad Naini.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat marți că cererile SUA ca Teheranul să înceteze îmbogățirea uraniului sunt „excesive și scandaloase”, cel mai clar semnal până acum că Iranul nu va renunța la capacitatea sa. Totuși, el a spus că nu se așteaptă ca negocierile cu SUA să aibă succes.

Linia roșie a Washingtonului

Trimisul special american, Steve Witkoff, a insistat că linia roșie a Washingtonului este ca Iranul să înceteze complet îmbogățirea uraniului. În acordul din 2015 încheiat cu șase puteri mondiale, din care Trump s-a retras în 2018, Iranului i se permitea să îmbogățească uraniu până la 3,67% – suficient pentru producerea de combustibil pentru centrale nucleare civile.

De atunci, Iranul a îmbogățit uraniul până la 60%, apropiindu-se de nivelul necesar pentru fabricarea unei bombe nucleare. Araghchi a spus inițial că această cerere publică a SUA privind zero îmbogățire nu se regăsește și în discuțiile private, dar problema a devenit, se pare, punctul central al negocierilor.

Explicând determinarea Iranului de a îmbogăți uraniul pe propriul teritoriu, Ellie Geranmayeh, de la Consiliul European pentru Relații Externe, a declarat că „Iranul chiar simte că a plătit un preț uriaș pentru dreptul de a îmbogăți uraniu pe sol propriu. Nu doar că a investit miliarde în infrastructură, dar a pierdut miliarde și prin sancțiuni și prin pierderi din vânzarea de petrol. Oficialii iranieni cred că au plătit cu sânge, făcând referire la oamenii de știință asasinați în ultimele decenii pentru implicarea lor în acest program. Acest program, și dreptul la îmbogățire a uraniului pentru scopuri civile, a devenit acum o chestiune de mândrie națională.”

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version