Iranul „nu a complotat niciodată” pentru asasinarea lui Donald Trump în timpul campaniei electorale americane de anul trecut și nu o va face niciodată în viitor, a declarat președintele Masoud Pezeshkian pentru Lester Holt de la NBC News într-un interviu exclusiv la Teheran.
Întrebat despre presupusul complot împotriva lui Trump descris de autoritățile americane, Pezeshkian a spus: „Acesta este încă unul dintre acele planuri pe care Israelul și alte țări le concep pentru a promova iranofobia. … Iranul nu a încercat niciodată și nici nu intenționează să asasineze pe nimeni. Cel puțin din câte știu eu”.
Holt l-a întrebat apoi pe Pezeshkian: „Spuneți că nu a existat niciodată un complot iranian pentru a-l ucide pe Donald Trump?” „Niciunul”, a răspuns Pezeshkian.
Întrebat dacă Iranul este dispus să promită că nu va exista niciun atentat la viața lui Trump, Pezeshkian a spus: „Nu am încercat niciodată acest plan și nu o vom face niciodată”.
Interviul este primul acordat de Pezeshkian presei străine de la alegerile prezidențiale din SUA. Acesta a fost realizat în prezența unui interpret guvernamental, care a tradus în timp real. „NBC News a revizuit traducerea în mod independent, iar acolo unde există discrepanțe, acest articol se bazează pe traducerea independentă”, se precizează în articolul citat.
În noiembrie, Departamentul de Justiție a inculpat un bărbat iranian pentru o presupusă tentativă de a-l ucide pe Trump atunci când acesta era candidat republican la Președinție. Alte două persoane au fost inculpate pentru că ar fi plănuit să ucidă un jurnalist și activist american de origine iraniană care a criticat guvernul iranian pentru tratamentul aplicat femeilor.
Autoritățile americane au declarat că acest complot făcea parte din eforturile Iranului de a răzbuna moartea unui general iranian de rang înalt, Qasem Soleimani, care a fost ucis la Bagdad într-un atac al unei drone americane ordonat de Trump în timpul primului său mandat.
La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Iranul a trimis un mesaj scris prin intermediul diplomaților elvețieni în care spunea că nu va încerca să îl ucidă pe Trump, potrivit unui oficial american, a relatat NBC News.
Guvernele americane și europene afirmă că Iranul încearcă de mai mulți ani să reducă la tăcere iranienii din străinătate care au criticat regimul.
Anul trecut, Regatul Unit l-a convocat pe un diplomat iranian cu rang înalt, după ce Teheranul a țintit jurnaliștii iranieni stabiliți în Marea Britanie pentru intimidare. Un jurnalist a fost înjunghiat în picior într-un atac atribuit Iranului. Teheranul neagă acuzațiile.
În primul mandat al lui Trump, tensiunile cu Iranul au crescut
În timpul primului mandat al lui Trump, tensiunile dintre Statele Unite și Iran au crescut. În 2018, Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear din 2015 dintre Iran și puterile mondiale, care limita programul nuclear al țării în schimbul unei relaxări a sancțiunilor economice americane.
Trump a reimpus sancțiunile și a introdus măsuri punitive suplimentare. Administrația Biden a purtat apoi discuții indirecte cu Iranul pentru a încerca să relanseze acordul nuclear din 2015, însă discuțiile nu au dus la încheierea unui acord.
Pezeshkian, care s-a prezentat drept un moderat relativ, a declarat că, în principiu, Iranul este deschis dialogului cu a doua Administrație Trump. Dar a spus că Statele Unite nu și-au respectat angajamentele în trecut și că au încercat să răstoarne Guvernul iranian.
„Problema pe care o avem nu constă în dialog”, a declarat Pezeshkian. „Este în angajamentele care rezultă din discuții și dialog și pe care va trebui să le respectăm”.
Atunci când Iranul a purtat discuții cu marile puteri cu privire la programul său nuclear, „am respectat toate angajamentele la care trebuia să ne angajăm”, a spus el. „Dar, din păcate, cealaltă parte a fost cea care nu și-a respectat promisiunile și obligațiile”.
El a adăugat: „Avem această îndoială că, indiferent cât de mult ne angajăm în conversație și dialog, ei încearcă să răstoarne Guvernul, nu să rezolve problemele”.
De la retragerea lui Trump din acordul nuclear în 2018, Iranul a ignorat dispozițiile acestuia, a blocat unele inspecții ale ONU și a făcut progrese în activitatea sa de îmbogățire a uraniului. Potrivit oficialilor americani, Iranul și-a mărit dramatic stocul de uraniu îmbogățit și, cel mai probabil, are suficient material fisionabil pentru a produce mai mult de o duzină de arme nucleare dacă ar decide să construiască un arsenal atomic.
Speculații
Revenirea lui Trump la Casa Albă și progresul programului nuclear al Iranului au generat speculații conform cărora Statele Unite și Israelul ar putea lua măsuri militare pentru a împiedica Iranul să construiască o bombă nucleară.
Pezeshkian a declarat că Iranul nu caută războiul, dar ar fi pregătit să se apere dacă siturile sale nucleare ar fi atacate.
„Vedeți, destul de natural, vom reacționa la orice acțiune. Nu ne temem de război, dar nu îl căutăm”, a spus el, adăugând: „Sper clar că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece va fi în detrimentul tuturor actorilor, nu numai și numai al nostru”.
Pezeshkian a declarat că adversarii Iranului acuză Teheranul că încearcă să construiască bomba „pentru a fabrica un fel de pretext”.
Dar el a adăugat: „Acest lucru nu este adevărat”.
Recente eșecuri pentru Teheran
De când Pezeshkian a fost ales în iulie, Iranul a suferit o serie de eșecuri grave în ceea ce privește rețeaua sa proxy „axa rezistenței” din regiune. Armata israeliană a afectat puternic forțele Hezbollah din Liban și militanții Hamas din Fâșia Gaza, iar regimul Assad din Siria – un aliat apropiat al Teheranului – s-a prăbușit luna trecută. Iar Israelul a lovit ținte din Iran cu aparentă impunitate.
Dar Pezeshkian a negat că poziția Iranului ar fi fost slăbită.
„Nu văd nicio legătură”, a spus el. El a adăugat că, „în comparație cu anul trecut în interiorul țării, suntem mai coerenți. Suntem mai puternici. Avem o participare mai bună. Avem o securitate mai solidă în țară”.
Statele Unite au acuzat Iranul că este complice la atacul terorist al Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, invocând lunga istorie a Teheranului de înarmare și finanțare a grupării.
Interviul a avut loc în timpul unor discuții diplomatice intense menite să ajungă la un acord de încetare a focului în Gaza între Israel și Hamas, după luni de discuții indirecte care au implicat Egiptul, Qatar, Statele Unite și alte țări.
Întrebat dacă Iranul are un rol de jucat în medierea unui posibil acord, Pezeshkian a declarat: „Facem tot ce ne stă în putință pentru ca pacea să prevaleze în regiune”.
Editor : Marina Constantinoiu