Rapoartele mass-media siriene susţin că avioanele de război israeliene au efectuat zeci de atacuri în întreaga ţară, inclusiv în capitala Damasc, potrivit BBC.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), cu sediul în Marea Britanie, a declarat că au avut loc peste 100 de lovituri asupra unor ţinte militare. Un centru de cercetare suspectat de legături cu producţia de arme chimice s-a numărat printre siturile lovite, conform rapoartelor mass-media locale. Israelul afirmă că acţionează pentru a împiedica armele să ajungă „în mâinile extremiştilor” în urma răsturnării regimului Assad.
Luni, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit pentru a discuta situaţia din ţară după căderea preşedintelui Bashar al-Assad şi a declarat că va lucra la o declaraţie în zilele următoare.
”Consiliul, cred, a fost mai mult sau mai puţin unit cu privire la necesitatea de a păstra integritatea teritorială şi unitatea Siriei, de a asigura protecţia civililor, de a se asigura că ajutorul umanitar ajunge la populaţia nevoiaşă”, a declarat reporterilor ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia. SOHR afirmă că au avut loc sute de lovituri aeriene israeliene în ultimele două zile, inclusiv asupra unui sit din Damasc despre care se spune că a fost folosit pentru dezvoltarea de rachete de către oamenii de ştiinţă iranieni.
Potrivit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), organismul ONU de supraveghere a armelor chimice, o armă chimică este o substanţă chimică utilizată pentru a provoca intenţionat moartea sau vătămarea prin proprietăţile sale toxice, externe.
Utilizarea armelor chimice este interzisă în temeiul dreptului internaţional umanitar, indiferent de prezenţa unei ţinte militare valide, deoarece efectele acestor arme sunt nediscriminatorii prin natura lor. Nu se ştie unde sau câte arme chimice deţine Siria, dar se crede că fostul preşedinte Bashar al-Assad a păstrat stocuri şi că declaraţia pe care a făcut-o a fost incompletă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].