Coreea de Nord folosește războiul din Ucraina ca un teren de testare pentru propriile capacități militare, arată un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Rusia ar putea furniza Coreei de Nord tehnologie pentru drone și rachete în schimbul trupelor nord-coreene care luptă în regiunea Kursk. Postul japonez NHK, citând mai multe surse familiarizate cu relațiile dintre Rusia și Coreea de Nord, a raportat la 8 februarie că Rusia a fost de acord să ajute Coreea de Nord să dezvolte și să producă în masă diverse tipuri de drone în schimbul susținerii de către forțele nord-coreene a efortului de război al Rusiei împotriva Ucrainei.
NHK a menționat că Rusia rămâne reticentă în a ajuta Coreea de Nord să dezvolte arme nucleare, temându-se că testele nucleare nord-coreene ar putea tensiona și mai mult relațiile cu Statele Unite și complica relațiile cu Republica Populară Chineză (RPC).
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a remarcat la 8 februarie că Rusia răspândește în mod specific tehnologie modernă în Coreea de Nord, inclusiv tehnologia dronelor, și a declarat pentru Reuters la 7 februarie că mii de trupe nord-coreene au revenit la lupta activă în regiunea Kursk după o scurtă pauză.
O brigadă ucraineană care operează în regiunea Kursk a publicat, la 8 februarie, o înregistrare video în care se pare că forțele nord-coreene efectuează atacuri alături de forțele ruse în regiunea Kursk.
Surse sud-coreene au raportat recent că Rusia a retras trupele nord-coreene de pe câmpul de luptă din regiunea Kursk la mijlocul lunii ianuarie 2025, posibil pentru odihnă și reconstituire sau pentru a regândi modul în care Rusia folosește aceste trupe.
„ISW evaluează că cei de la conducerea Coreei de Nord folosesc războiul din Ucraina ca un teren de testare pentru propriile capacități militare”, se arată în raport.
Se menționează că Reuters a raportat la 6 februarie că rachetele balistice nord-coreene lansate de forțele ruse începând cu decembrie 2024 au demonstrat o precizie semnificativ îmbunătățită, probabil „un exemplu de îmbunătățire a capacităților nord-coreene obținute prin alianța Coreea de Nord-Rusia”.
Analiștii remarcă faptul că Rusia continuă să își extindă capacitățile militare, indicând faptul că Kremlinul nu are niciun interes imediat pentru negocieri sau o pace durabilă cu Ucraina.
ISW a subliniat că astfel de planuri rusești sugerează că Rusia, și nu Ucraina, este „partea care refuză negocierile de bună-credință și împinge în mod activ spre un război prelungit mai degrabă decât spre pace, creând în același timp condiții pentru a se pregăti pentru un potențial conflict mai larg cu NATO”.
După cum s-a raportat, serviciile de informații sud-coreene au declarat că Coreea de Nord a trimis aproximativ 11 000 de soldați pentru a sprijini Rusia în războiul său împotriva Ucrainei. Dintre acestea, 300 au fost deja ucise și alte aproximativ 2 700 au fost rănite.
Editor : S.S.