Rusia a avertizat luni că perspectivele pentru extinderea ultimului pact rămas între Moscova și Washington pentru controlul armelor nucleare nu pare promițătoare și că situația pare să fie în impas, informează Reuters.

Noul Tratat de reducere a armelor strategice, sau Noul „START”, care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite și Rusia le pot desfășura, precum și desfășurarea de rachete și bombardiere terestre și submarine pentru a le livra, urmează să expire în mai puțin de un an, pe 5 februarie 2026.

Președintele american Donald Trump, în timpul primului său mandat prezidențial, a retras SUA dintr-un alt tratat important – Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF) – iar acordul New START este acum singurul pact rămas.

Ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, care supraveghează relațiile cu SUA și controlul armelor, a declarat luni într-un briefing de presă la Moscova că perspectivele pentru discuțiile privind modificarea și extinderea acordului par sumbre pentru moment.

„În ceea ce privește dialogul nostru în domeniul stabilității strategice (nucleare) și al situației post-Noul START, situația nu pare foarte promițătoare”, a spus Riabkov. „La 5 februarie 2026, pactul expiră și după aceasta nu va mai exista”.

Trump a declarat în ianuarie că dorește să lucreze pentru reducerea armelor nucleare, adăugând că crede că Rusia și China ar putea sprijini reducerea propriilor capacități de arme.

„Ne-ar plăcea să vedem denuclearizarea și vă spun că președintelui Putin i-a plăcut foarte mult ideea de a reduce din punctul de vedere al energiei nucleare. Și cred că restul lumii i-am fi făcut să urmeze, iar China ar fi venit și ea”, a spus Trump.

Kremlinul, comentând observațiile lui Trump, a declarat la acea vreme că președintele rus Vladimir Putin a precizat clar că dorește să reia cât mai curând posibil discuțiile privind reducerea armelor nucleare. Dar Riabkov a spus că, în timp ce SUA doreau discuții pe trei căi asupra armelor – inclusiv cu China – Moscova a vrut discuții în cinci părți. Rusia vrea ca Marea Britanie și Franța – de asemenea puteri nucleare – să fie incluse în orice discuții.

„SUA propun un format de discuții în trei și vrem un format în cinci. Ne învârtim în cerc”, a spus Riabkov.

Acesta a legat, de asemenea, progresul privind acordul unui nou tratat nuclear de politica mai largă a Washingtonului față de Rusia, într-un moment în care Trump spune că explorează cum să pună capăt războiului din Ucraina, în timp ce economia rusă încearcă să înfrunte cele mai dure sancțiuni occidentale vreodată.

„În ceea ce privește (reînnoirea) Noului START, așa cum a spus Putin, nimic nu ne împiedică să ținem discuții și suntem pregătiți pentru asta. Dar asta depinde dacă vom vedea o schimbare reală în politica Washingtonului față de Rusia”, a declarat Riabkov. „Dar acest lucru nu s-a întâmplat încă și, prin urmare, este prematur să vorbim despre asta. Ceasul ticăie”.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version