Fostul şef al NATO Jens Stoltenberg, care a devenit marţi noul ministru de finanţe al Norvegiei, a declarat că angajarea unui dialog cu administraţia Trump în domeniul comerţului este esenţială pentru evitarea tarifelor, în timp ce Europa se pregăteşte pentru un potenţial război comercial transatlantic, relatează Reuters.
Numirea politicianului şi diplomatului veteran, respectat pe scară largă, într-un moment de tensiuni comerciale globale ar putea da guvernului laburist norvegian, aflat în dificultate, un impuls în sondajele de opinie înainte de alegerile parlamentare din septembrie.
„Principalul meu sfat este că trebuie să petrecem timp colaborând (cu americanii), să mergem (la Washington) şi să vorbim cu administraţia, aşa cum am făcut la NATO”, a declarat Stoltenberg reporterilor în timp ce îşi prelua postul în cadrul Ministerului de Finanţe al Norvegiei. „Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a evita impunerea de tarife asupra Norvegiei”, a asigurat el.
Stoltenberg a fost prim-ministru al Norvegiei în 2000-2001 şi 2005-2013. Apoi, el a condus alianţa militară occidentală timp de un deceniu, inclusiv în timpul primului mandat al preşedintelui american Donald Trump, plecând din post, după prelungirea mandatului la NATO, în octombrie anul trecut.
La NATO, Stoltenberg a fost supranumit „Trump-whisperer” (sfetnicul lui Trump – n.r.) pentru că l-a convins pe preşedintele republican să rămână alături de alianţă după ce acesta s-a plâns, în timpul primului său mandat, că aliaţii cheltuiesc prea puţin pentru apărare şi a ameninţat că se va retrage.
Norvegia, o ţară non-UE cu 5,5 milioane de locuitori şi cu o economie orientată spre export, se teme că ar putea fi vulnerabilă la un război comercial transatlantic în cazul în care Trump îşi pune în aplicare ameninţarea de a impune tarife vamale pentru bunurile din Uniunea Europeană. Principalele exporturi ale Norvegiei sunt petrolul, gazele şi peştele.
Partidul de Centru, eurosceptic, din Norvegia a părăsit joi guvernul în urma unei dispute privind adoptarea politicilor energetice ale Uniunii Europene, lăsând Partidul Laburist de centru-stânga să guverneze singur.
Laburiştii au rămas în urmă în sondaje înainte de votul din septembrie. Stoltenberg a fost foarte popular printre norvegieni în perioada în care a fost la NATO şi după aceea şi ar putea stimula perspectivele laburiştilor.
În vârstă de 65 de ani, el este economist de formaţie şi a fost ministru de finanţe în perioada 1996-1997. Este văzut ca un centrist pragmatic.
În 2022, Stoltenberg ar fi trebuit să devină şeful băncii centrale a Norvegiei, dar nu şi-a asumat acest rol după ce preşedintele SUA de atunci, Joe Biden, i-a cerut să continue să fie şeful NATO.
În timpul primului său mandat de prim-ministru, Stoltenberg a instituit aşa-numita regulă a cheltuielilor, o regulă autoimpusă care prevede că guvernele norvegiene nu ar trebui să utilizeze pentru bugetul naţional mai mult de 4% din valoarea totală a fondului suveran de investiţii. De atunci, această regulă a fost redusă chiar la 3%, pe măsură ce valoarea fondului a crescut.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].