Scumpirile accelarate din ultimul an obligă românii să muncească mai mult ca să își poată acoperi cheltuielile zilnice. Tot mai mulți își iau și un al doilea loc de muncă. Pe o singură platformă de recrutare, numărul de aplicări pentru locurile de muncă part-time a crescut, de la începutul anului, cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, și numărul joburilor cu jumătate de normă a crescut cu 20%.
Nicu are 23 de ani, a studiat Teologia, iar în prezent are două joburi. Îmbină munca cu pasiunea pentru a se putea întreține.
-Sunt videograf și editor și, în același timp, încerc să fac și social media, și culturism natural. Sunt momente în viață când trebuie să faci mai multe lucruri în același timp să îți atingi obiectivele.
Din 1,6 milioane de aplicări înregistrate de la începutul acestui an pe o platformă de recrutare, peste 230 de mii au fost pentru joburile part-time, iar o treime din acestea pentru joburi remote. Cei mai mulți își iau al doilea job pentru un venit suplimentar.
Bogdan Badea – director platformă de recrutare online: Pentru cei mai mulți dintre ei, o opțiune concretă și fezabilă este aceasta de a-și găsi al doilea loc de muncă să le sporească veniturile, dar îl privesc și ca pe o plasă de siguranță.
-În primul rând financiar, că e bine să mai ai o sursă de venit în plus, să nu îți pui toate ouăle în același coș.
Cei mai mulți candidați au fost interesați de ofertele scoase în piață de angajatorii din retail, call-center, servicii și IT. Pe lângă acestea, locurile de muncă din marketing, relații publice și domeniul financiar sunt la mare căutare.
Media salarială netă, pentru cei care lucrează cu jumătate de normă este de 3.000 lei pe lună. În construcții, transport și vânzări sunt cele mai bine plătite joburi part-time, spun specialiștii.
Bogdan Badea – director platforma recrutare online: Pentru joburile part-time pornim de la 2.500 – 3.000 lei/ lună, vorbim de competențe mai ridicate pentru cei care lucrează part-time sau remote și pot ajunge la 4.000 – 5.000, dar depinde de sector și industria în care se lucrează.
Din cele peste 667.000 de contracte individuale de muncă active, peste 500.000 de români au contracte la angajatori diferiți, câte două locuri de muncă, arată datele de la Inspecția Muncii.
Editor : A.P.