Sistemul judiciar din România este unul dintre cele mai eficiente din Uniunea Europeană, susține un judecător din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care citează datele unui studiu realizat în UE.
Judecătorul Alin Ene, membru CSM, a publicat pe Facebook o statistică referitoare la durata proceselor din România, dar și la volumul de activitate al instanțelor din țară, în comparație cu media europeană.
Datele publicate de Alin Ene vizează anul 2023 și fac parte dintr-un studiu al Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției (CEPEJ).
Principala concluzie a judecătorului Alin Ene este că sistemul de justiție din România „se menține, în continuare, pe primele locuri la capitolul eficiență”.
„Prin eforturile enorme constante, cu suportul asigurat de personalul auxiliar, judecătorii români reușesc în continuare nu numai să anuleze efectele firești ale numărului foarte mare de cauze, ci chiar în anumite materii să soluționeze de 4 ori mai multe dosare decât media europeană (…) Așadar, comparativ cu media europeană, justiția din România este mai rapidă, de 4 ori mai încărcată și de 4 ori mai eficientă”, a mai subliniat judecătorul CSM, în postarea publicată pe pagina lui de Facebook.
CITEȘTE ȘI: Radu Marinescu, despre pensiile magistraților: „Trebuie o lege simplă, fără atâtea componente”. Formula propusă de ministrul Justiției
Durata proceselor din România, sub media europeană
Din datele publicate de acesta, reiese că durata proceselor din România se situează sub media europeană.
- Un proces civil și comercial în primă instanță durează, în medie, 247 de zile, în timp ce în România durează 218 zile (media proceselor din țară);
- Un proces civil și comercial în a doua instanță durează, în medie, 204 zile, în timp ce în România durează 204 zile (media proceselor din țară);
- Un proces penal în primă instanță durează, în medie, 134 de zile, în timp ce în România durează 118 zile (media proceselor din țară);
- Un proces penal în a doua instanță durează, în medie, 148 de zile, în timp ce în România durează 111 zile (media proceselor din țară);
Judecătorii din România sunt mai încărcați decât colegii europeni
O altă concluzie care reiese din datele publicate de Alin Ene este că judecătorii din România au soluționat într-un an mai multe dosare în comparație cu media europeană.
- În România sunt, în medie, aproape 7 dosare civile/comerciale soluționate în primă instanță la 100 de locuitori, în timp ce media europeană e de aproape 2.
- În România, rata dosarelor civile/comerciale soluționate în a doua instanță, la 100 de locuitori, este în medie de aproximativ 1, în timp ce media europeană e de 0.18.
- În România sunt, în medie, aproape 2 dosare penale soluționate în primă instanță la 100 de locuitori, în timp ce media europeană e de 1,59.
- În România, rata dosarelor penale soluționate în a doua instanță, la 100 de locuitori, este în medie de 0,13, în timp ce media europeană e de 0.14.
În același timp, potrivit datelor publicate de judecătorul CSM, volumul de activitate al instanțelor din România este „de până la patru ori mai mare decât media europeană”.
„Toate acestea sunt posibile doar datorită eforturilor considerabile ale personalului din justiție, orelor suplimentare lucrate și neplătite, zilelor de concediu de odihnă neefectuate și pierdute după 1 an și jumătate”, a adăugat judecătorul Alin Ene în postarea citată.
Editor : M.G.