Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Dragoș Pîslaru, despre banii de la CE pentru 2028-2035: 60 miliarde de euro pentru România. O sumă care vine cu condiţii stricte

iulie 20, 2025

Incendiu cu degajări mari de fum, în Piaţa Alexandru din Iaşi. Nu au fost victime

iulie 20, 2025

Meciul Petrolul-FCSB: Darius Olaru – Ştiu că nu sunt la nivelul la care am fost. Am nevoie de meciuri

iulie 20, 2025

Un ceai și-o îmbrățișare cu un pui de leu: oferta unui restaurant din China

iulie 20, 2025

Oana Țoiu, despre interdicția lui Ion Ceban de a intra în țara noastră: Nu există vreo datorie a României de a da detalii

iulie 19, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Judecătoria din România desființată după 15 ani de încercări. Zeci de mii de lei pe an pentru un sediu care trebuia demolat din 2007
Justiție

Judecătoria din România desființată după 15 ani de încercări. Zeci de mii de lei pe an pentru un sediu care trebuia demolat din 2007

By Sala de Presăiulie 19, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

O judecătorie din țară a fost desființată oficial la începutul acestei săptămâni printr-o Lege promulgată de președintele Nicușor Dan, după 15 ani de încercări. Este vorba de judecătoria Însurăței, situată într-un oraș din județul Brăila, a cărei activitate era suspendată încă din anul 2016. Pentru sediul instanței, care trebuia demolat încă din anul 2007, statul plătea anual 50.000 de lei pentru întreținere. 

Judecătoria Însurăței a fost înființată în anul 1992 și pusă în funcțiune în anul 1994. Instanța a fost arondată orașului Însurăței, din județul Brăila, dar și mai multor comune din jur și servea în jur de 50.000 de persoane. 

Activitatea judecătoriei a fost suspendată încă din anul 2016, dar desființarea oficială s-a produs la începutul acestei săptămâni, printr-o Lege promulgată de președintele Nicușor Dan. 

Avea activitatea suspendată din 2016

În 2016, odată cu suspendarea activității instanței, Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care a mutat procesele de pe rolul Judecătoriei Însurăței la Judecătoriile din Brăila și Făurei. 

Guvernul motiva atunci că, din cei doi judecători care activau în cadrul instanței, nu mai lucra efectiv niciunul: unul se pensionase, iar celălalt se afla în concediu de creștere a copilului. 

În același timp, niciun alt judecător, nici din cadrul instanțelor de pe raza Curții de Apel Galați, dar nici absolvent al Institutului Național al Magistraturii, nu își dorea să lucreze la Judecătoria Însurăței.

„Suspendarea activității a fost determinată în principal de lipsa personalului, astfel că, deși existau posturi vacante, tinerii absolvenți nu optau pentru această instanță”, a argumentat Ministerul Justiției, în anul 2025. 

În paralel cu Judecătoria Însurăței a fost desființat și Parchetul arondat acestei instanțe. Din trei posturi de procuror prevăzute în schema de personal, niciunul nu era ocupat.

„Numărul de dosare aflat pe rolul acestui parchet este sub media pe țară a dosarelor soluționate de parchetele de pe lângă judecătorii”, a argumentat Guvernul, în anul 2016, Hotărârea prin care a suspendat activitatea judecătoriei și parchetului.

Un judecător de la Însurăței avea de soluționat peste 1.800 de dosare în 2015

Ultimele decizii date la nivelul Judecătoriei Însurăței datează din 19 iulie 2016. În acea zi, toate procesele de pe rolul instanței au fost transferate, după caz, Judecătoriei Brăila sau Judecătoriei Făurei.

Din ultimul raport de activitate, pentru anul 2015, reiese că la Judecătoria Însurăței au fost judecate 3788 de dosare, dintre care 382 penale și 3406 civile. 

În 2015, la această instanță activau doi judecători și un judecător stagiar, iar fiecare magistrat a avut de soluționat, practic, 1894 de dosare. Judecătorul stagiar se ocupa doar de cauzele de executare silită, după cum reiese din raportul de activitate. 

Judecătorii de la instanța din Însurăței reclamau că încărcătura era „cu mult peste media națională” și că „depășea numărul optim de cauze care trebuie să revină unui judecător pentru ca activitatea acestuia să fie eficientă”.

În același timp, judecătorii reclamau că resursele materiale pe care le-au avut la dispoziție în anul 2015 „au fost relativ insuficiente atât pentru ca instanța să își poată desfășura activitatea, dar și pentru creșterea calității activității instanței”.

50.000 de lei anual pentru întreținerea unui sediu care trebuia demolat din 2007

Desființarea judecătoriei a fost propusă și în anul 2010, dar și în anul 2013 (când un alt proiect pentru desființarea instanței a fost respins de Parlament).

  • Atunci, s-a considerat că nu trebuie desființată pentru din cauza distanței mari de la Însurăței (și comunele de lângă) la Brăila sau Făurei, ceea ce ar afecta accesul locuitorilor acelei zone la justiție. 
  • În 2025, în decizia oficială de desființare, Ministerul Justiției argumentează, însă, că în prezent sunt posibilități de transport între orașele din județ și că se pot desfășura ședințe de judecată prin videoconferință. 

În 2010, Ministerul Justiției argumenta într-un răspuns transmis unui parlamentar că instanța are un „volum foarte mic de activitate”, că erau dificultăți de ocupare a posturilor de judecător, dar și că are un sediu inadecvat.

Instituția cita o expertiză din 2007 și argumenta că sediul în care activa Judecătoria Însurăței nu prezenta siguranță pentru personal și justițiabili și că trebuia demolat. Cheltuielile de întreținere pentru acel sediu se ridicau la 73.761 de lei în anul 2009.

„Deși clădirea în care își desfășoară instanța activitatea pare funcțională, aspectul fizic în general necesită multe îmbunătățiri”, notau și judecătorii fostei instanțe în ultimul raport de activitate, din 2015. Aceștia reclamau: 

  • Ferestrele sunt foarte învechite, se pierde căldura pe timpul iernii;
  • Spațiul destinat arhivei se prezintă în condiții improprii, nu mai exista loc fizic pentru această activitate;
  • Nu existau aparate de aer condiționat în birourile instanței (cu excepția birourilor președintelui și judecătorilor)

Din expunerea de motive a Legii prin care Judecătoria Însurăței a fost desființată, publicată în anul 2025, reieșea că sediul instanței „se află într-o stare de degradare accentuată, necesitând reparații capitale ale căror costuri se ridicau în 2020 la 2,57 de milioane de lei”.

Din același document reiese că, deși activitatea instanței a fost suspendată din 2016, statul încă plătea cheltuieli pentru întreținerea sediului în valoare de 50.000 de lei pe an. 

Editor : M.G.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Nicuşor Dan atacă la CCR o altă lege iniţiată de deputatul Silviu Vexler, referitoare la regimul cultelor

Vasile Coman, primar în Vişeu de Sus, și Ion Horj, fost șef de direcție silvică, puși sub acuzare într-un dosar de corupție

Elena Udrea, despre problemele penale ale lui Florian Coldea: Ce faci altora ţi se întoarce ţie

Elena Udrea află astăzi daca va fi eliberată. Tribunalul Prahova judecă contestația DNA la decizia de liberare condiționată

Cât de mari sunt salariile judecătorilor din România comparativ cu cele din alte țări UE. Date prezentate de CSM

Încă o lună de arest pentru mercenarii lui Horațiu Potra. Liderul grupării este de negăsit

Video Predoiu: Suspectul crimei din Mureș a scăpat de Poliție pentru că a fost ajutat inclusiv de victimă

Exclusiv Ministrul Radu Marinescu, despre extrădarea „fugarilor”: „În 99% dintre situații, avem succes”. Anunț despre Potra și Paul al României

Exclusiv Femicidul în România. Radu Marinescu: „Avem nevoie de educație. Bărbatul nu trebuie să considere femeia un obiect”

Alegerile Editorului

Incendiu cu degajări mari de fum, în Piaţa Alexandru din Iaşi. Nu au fost victime

iulie 20, 2025

Meciul Petrolul-FCSB: Darius Olaru – Ştiu că nu sunt la nivelul la care am fost. Am nevoie de meciuri

iulie 20, 2025

Un ceai și-o îmbrățișare cu un pui de leu: oferta unui restaurant din China

iulie 20, 2025

Oana Țoiu, despre interdicția lui Ion Ceban de a intra în țara noastră: Nu există vreo datorie a României de a da detalii

iulie 19, 2025

Superliga: A venit prima victorie pentru campioană, Petrolul Ploieşti – FCSB 0-1

iulie 19, 2025

Cele mai recente știri

Oana Ţoiu: Trebuie să trecem de la a ajuta Ucraina să reziste la a o ajuta să câştige. Rezistența sa diminuează riscul asupra României

iulie 19, 2025

Ce nume își serbează onomastica pe 20 iulie. Mesaje și urări de „La mulți ani” pentru sărbătoarea Sfântului Ilie

iulie 19, 2025

Oana Ţoiu, despre posibilitatea reintroducerii unor taxe consulare pentru românii din diaspora: În acest moment sunt câteva consulate unde există liste de aşteptare de luni de zile. Asta nu poate să rămână aşa

iulie 19, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.