Preşedintele UDMR Kelemen Hunor susţine că solicitarea Curţii Constituţionale privind decontarea banilor pentru medicamente reprezintă o dovadă de tupeu. Liderul UDMR explică faptul că banii solicitaţi de CCR erau mascaţi sunt forma unor cheltuieli sociale. ”Dacă ştiam că există, l-aş fi rugat pe Tanczos să nu lase aşa în buget”, a spus Kelemen Hunor, cu trimitere la colegul său de partid, ministrul Finanţelor Tanczos Barna. De asemenea, Kelemen Hunor susţine că salariul directorului Romsilva, care se ridică la 44.000 lei brut pe lună, înseamnă ”foarte mult” şi a cerut desfacerea contractului colectiv de muncă pentru angajaţii instituţiei.
Liderul UDMR Kelemen Hunor a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, de ce a tăiat din bugetul pe 2025 banii de medicamente pe care i-au cerut judecătorii CCR.
”Eu nici nu ştiam că există aşa ceva. Am văzut după dezbaterile din comisie şi foarte bine că s-a tăiat. Dacă ştiam că există l-aş fi rugat pe Tanczos (ministrul de Finanţe – n.r.) să nu lase aşa în buget. Erau ascunse – cheltuieli sociale. Ce înseamnă cheltuieli sociale la CCR? A fost o întrebare o întrebare pertinentă din partea lui Claudiu Năsui”, a spus Hunor. Cel care a semnalat ”cheltuielile sociale” prinse în bugetul CCR a fost deputatul USR Claudiu Năsui.
Întrebat dacă solicitarea CCR i se pare o dovadă de tupeu, liderul UDMR a răspuns: ”Da, da, da, cum să nu? Şi de acolo, şi din altă parte, dacă există aşa ceva trebuie tăiat. Categoric”.
De asemenea, Kelemen Hunor a comentat şi salariul de 44.000 de lei brut pe care îl încasează lunar şeful Romsilva.
„Foarte mult. Acum am aflat şi eu că în contractul colectiv de muncă ei au introdus ceva absolut ireal, cum au făcut şi alţii, spre exemplu Televiziunea publică, că dacă i se desface contractul de muncă sau iese la pensie primeşte nu-ştiu-câte salarii brute compensatorii. De ce? Aşa ceva nu există. Ei spun: „Aşa e în contractul colectiv de muncă”. Trebuie desfăcut contractul colectiv de muncă fiindcă nu e corect. Ei spun: ”Domnule, avem o responsabilitate, noi aducem bani”. Da, dar aduceţi bani din pădurea ţării, a statului, nu e a voastră. Aveţi monopol pentru că aşa a vrut la un moment dat statul, a dat lege prin care v-a încredinţat să aveţi grijă de păduri, de resursele minerale, că mai sunt şi alte instituţii, nu doar Romsilva. Luăm bucată cu bucată şi facem puţină ordine”, a explicat Kelemen Hunor.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, i-a reproşat directorului Romsilva valoarea salariului, pe care a calificat-o drept ”disproporţionat de mare”.
„Mie mi se pare că 44.000 lei, dacă reţin cuantumul brut al acestui salariu pe lună, fără să îl compar cu salariul meu sau cu salariul altui demnitar, mi se pare că pentru o structură naţională în situaţia în care este astăzi Regia, e un salariu disproporţionat de mare. Aceasta este opinia mea şi asta e ceea ce i-am comunicat şi personal”, a spus Fechet, la finalul unei întâlniri cu directorul instituţiei, subordonatul său.
Şeful Romsilva, Marius-Dan Siiulescu, a replicat, în legătură cu salariul primit pentru funcţia pe care o ocupă, că valoarea este stabilită de Consiliul de Administraţie, conform legislaţiei în vigoare.
„Salariul directorului general este stabilit de Consiliul de Administraţie, conform legislaţiei în vigoare. Eu nu fac propuneri. Este Ordonanţa 109, pe guvernanţă corporativă. Vedeţi acolo cadrul legal prin care se stabileşte. În cadrul acestei discuţii cu domnul ministru, am demarat discuţii cu sindicatul privind modificarea contractului colectiv de muncă şi aducerea la realitatea anului 2025. Contractul colectiv de muncă din Romsilva este valabil până în 2026. O să deschidem aceste negocieri cu sindicatul, pentru că numai împreună cu sindicatul putem modifica acest contract colectiv de muncă”, a punctat directorul general al Romsilva.
Potrivit datelor Romsilva, instituţia a înregistrat, în perioada 2019 – 2023, un profit brut cumulat de 792,65 milioane lei, din care 716,71 milioane lei au mers către bugetul de stat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.