SoftBank este pe cale să finalizeze o investiţie primară de 40 de miliarde de dolari în OpenAI, la o evaluare de 260 de miliarde de dolari, potrivit unor surse citate de CNBC.
Potrivit informaţiilor, SoftBank va furniza finanţarea în decurs de 12 până la 24 de luni, prima tranşă fiind aşteptată chiar din această primăvară. Evaluarea OpenAI ar urma să ajungă la 300 de miliarde de dolari. SoftBank va avea posibilitatea de a sindicaliza până la 10 miliarde de dolari din această sumă.
Noua rundă de finanţare ar face din SoftBank cel mai mare investitor în OpenAI, depăşind Microsoft.
În octombrie, startup-ul de inteligenţă artificială fusese evaluat la 157 de miliarde de dolari de investitori privaţi.
Iniţial, se aştepta ca noua finanţare să evalueze OpenAI la 340 de miliarde de dolari, dar surse apropiate tranzacţiei au declarat ulterior că suma finală va fi mai aproape de 300 de miliarde.
O parte din investiţie ar urma să fie direcţionată către Stargate, un parteneriat între SoftBank, OpenAI şi Oracle, anunţat de preşedintele Donald Trump în ianuarie. Proiectul prevede investiţii de miliarde de dolari în infrastructura AI din SUA.
OpenAI îşi extinde influenţa globală
De la lansarea ChatGPT la sfârşitul anului 2022, OpenAI s-a impus ca un jucător-cheie în cursa pentru inteligenţa artificială generativă, concurând agresiv cu xAI-ul lui Elon Musk, Microsoft, Google, Amazon, Meta şi Anthropic. Se estimează că piaţa AI generativă va depăşi un trilion de dolari în venituri în următorii zece ani.
Noua rundă de finanţare vine la scurt timp după ce SoftBank s-a angajat luni să cheltuie 3 miliarde de dolari anual pentru tehnologia OpenAI, atât pentru uz propriu, cât şi pentru subsidiara sa, producătorul britanic de cipuri Arm. Cele două companii au anunţat şi lansarea unui joint venture numit ”SB OpenAI Japan”, prin care vor promova tehnologia AI în mediul de afaceri japonez.
În ianuarie, OpenAI a lansat ChatGPT Gov, o platformă AI concepută special pentru guvernul SUA, oferind un nivel de securitate mai ridicat decât ChatGPT Enterprise. OpenAI a susţinut că platforma va permite agenţiilor guvernamentale să proceseze „informaţii sensibile şi nepublice” într-un mediu de găzduire securizat.
Creşterea OpenAI, pe fondul unei concurenţe tot mai mari
Investiţia SoftBank vine într-un moment în care OpenAI se confruntă cu o concurenţă tot mai puternică din partea rivalilor chinezi. În ianuarie, DeepSeek, un startup chinez, a ajuns în topul clasamentelor din Apple App Store după lansarea modelului său AI, DeepSeek R1. Modelul s-a remarcat prin eficienţa sa, fiind antrenat la un cost mult mai mic decât modelele americane.
CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a recunoscut performanţele modelului chinez, numindu-l ”impresionant” într-o postare pe X.
”Vom lansa modele mult mai bune, dar e revigorant să avem un nou competitor!”, a scris Altman.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.