Piața imobilară are de suferit în urma instabilității de pe scena politică. În această perioadă, românii amână cumpărarea unei proprietăți, spun cei din domeniu. Cu 15% au scăzut vânzările la nivel național în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2024. În contrast, prețurile au crescut, cu 12%. Cele mai căutate sunt apartamentele cu 2 si 3 camere. În cele mai bune zone din Capitală, metrul pătrat se vinde și cu 5.000 de euro, potrivit dezvoltatorilor imobiliari.

Florin și Elena vor să cumpere un apartament cu 3 camere într-o zonă centrală, în București. Nu prea se pot apropia de prețuri însă.

-Noi chiar intenționăm, da. Dar acum sincer nu știu în cât timp, dar intenționăm. Prețurile sunt mari! Sincer, eu vin din alt oraș și vreau să îmi cumpăr un apartament aici sau în Brasov și mi se par foarte mari. Suntem tineri și muncim pe rupte ca să luăm.

În București, prețul mediu pe metru pătrat este de 1.963 de euro, cu 9% mai mult ca anul trecut.

Toma Filipovici – purtător de cuvânt APAIR: Segmentul de apartamente vechi a accelerat cel mai mult cu o creștere de 21%. Ăsta e un semn că cererea s-a reorientat către unități deja livrate. Cele mai căutate apartamente sunt cele de 2 și 3 camere în zone precum Floreasca, Aviatorilor, Tineretului.

În cartierele de top din București, cum ar fi Aviatorilor sau Herăstrău, prețul pe metrul pătrat ajunge și la 5 mii de euro.

Victor Căpitanu – dezvoltator imobiliar: Prețurile depind foarte mult de zonă, locația are impactul cel mai mare în prețul unui apartament, dar are mare importanță și priveliștea, vecinii. Acum, în București, cele mai căutate și implicit cele mai scumpe cartiere sunt cartierul Floreasca, Herăstrău.

În nordul Capitalei un apartament se vinde cu 120 de mii de euro, iar pentru 3 camere prețul urcă la 165 de mii de euro.

La nivel național, Cluj-Napoca rămâne în top cu o medie de 3.000 euro pe metru pătrat, iar la polul opus sunt Oradea, Iași și Craiova, sub 1.850 euro.

Editor : A.P.

Share.
Exit mobile version