Lucrările dentare compuse din pivot sau coroană sunt esențiale în stomatologie și sunt utilizate într-o varietate de proceduri, având un rol crucial în restaurarea sau reconstrucția dinților și, implicit, menținerea funcționalității acestora. În prezent, în cabinetele de specialitate se folosesc materiale diferite pentru componentele dentare, în funcție de nevoi și context, iar medicul stomatolog Cristina Obreja a explicat pentru Digi24 care sunt dezavantajele lucrărilor dentare care au în compoziție metal.

Un pivot dentar constă într-un dispozitiv proteic, utilizat pentru a reconstrui dinții care au suferit pierderi semnificative din coroana dentară. Este alcătuit din tijă, parte care se introduce în canalul radicular al dintelui și nucleu, respectiv partea coronară, care servește ca bază pentru coroana dentară.

O coroană dentară este lucrarea proteică aplicată pe dinte, cu ajutorul căreia se restaurează forma și funcționalitatea acestuia.

Din ce materiale sunt confecționate lucrările dentare

Materialele utilizate în stomatologie sunt diverse și depind de tipul de lucrare dentară necesară. Printre cele mai utilizate materiale în stomatologia generală amintim: titanul, zirconia, ceramica, porțelanul, compozitele dentare sau aliajele metalice. Avantajele materialelor includ, pe lângă durabilitate, și aspectul estetic, respectiv potrivirea exactă cu nuanța dintelui natural.

„Plombele de amalgam sunt, de fapt, un aliaj complex care conține mai multe metale printre care și cupru, argint, staniu, dar și mercur într-un procent mai mare. La bază, acest aliaj este unul instabil deoarece, mercurul din compoziție se vaporizează, în mod constant, din plombă, pe tot parcursul existenței sale în gură.”, a precizat medicul stomatolog.

Plombele cu amalgam au fost interzise în Uniunea Europeană din ianuarie 2025.

Riscuri la care te supui dacă ai lucrări dentare din metal

Metalul este un material durabil, motiv pentru care este utilizat adesea pentru realizarea lucrărilor dentare, atât pentru coroane, cât și punți, pivoți sau alte lucrări care necesită o rezistență ridicată.

“Nichelul și cromul sunt metale intens folosite, pe scară largă, pentru realizarea lucrărilor dentare, desi este demonstrat, prin studii, faptul că acestea nu sunt sigure pentru sănătate. Ambele au potențial alergen și pot reprezenta un risc pentru sănătatea pacienților, la nivel gastrointestinal sau hematologic.

Lucrările dentare din metal pot elibera în gură, respectiv organism, crom și nichel, iar concentrația acestora în sângele pacienților care sunt purtători de coroane dentare, pivoți sau proteze din acest material poate fi una ridicată.

Metalele din pivoții și coroane dentare corodeaza în contact cu saliva, iar acest fenomen (coroziunea) este acompaniată și de un alt fenomen dăunător, respectiv producerea de microcurenți sau galvanism bucal.

Ca urmare a galvanismului bucal, din aliaje sunt eliberate metale grele (Nichel, Crom, Mercur, Beriliu, Cupru, etc) care pătrund în organism și se pot depune la nivelul mai multor organe precum: oase, ficat, rinichi, creier, afectând buna funcționare a acestora.”, a declarat Cristina Obreja.

Cum se manifestă sensibilitatea la lucrările dentare din metal

Metalele dentare, precum nichel, crom, titanium, sau alte substanțe/aditivi din compoziția metalelor, pot cauza reacții alergice la anumite persoane sensibile.

“Sensibilitatea la nichel se poate manifesta la nivelul cavității orale sub forma unor stomatite (infecție a mucoasei bucale) sau chiar sub forma unui lichen plan bucal (boală inflamatorie care afectează mucoasa bucală și apare frecvent pe interiorul obrajilor și marginile limbii).

De asemenea, gingia poate căpăta o culoare gri în zonele unde există coroane sau pivoți metalici, iar acesta este semnul că acolo au migrat ioni metalici.

Pe timpul nopții, arcadele dentare se ating și se mișcă, iar microcurenții sunt transformați în impulsuri, care pot interfera cu sistemul neurovegetativ al unui pacient purtător. Primele semne se pot manifesta prin dureri de cap, insomnii, oboseală cronică”, a mai precizat sursa Digi24.

Materiale stomatologice non-toxice pentru restaurari dentare

„Vestea bună este că există și materiale dentare cu grad înalt de biocompatibilitate, cum ar fi ceramica, zirconiul, ori fibra de sticlă. Până când lumea medicală va veni cu suficiente dovezi legate de efectele negative ale anumitor aliaje dentare, putem apela la materiale considerate în acest moment non-toxice, pentru realizarea de coroane, lucrări și pivoți dentari.”, conchide medicul stomatolog Cristina Obreja.

Share.
Exit mobile version