Vedem adesea o mulțime de reclame care au în prim plan produse ce promit că albesc dinții într-un timp scurt, fără să fie nevoie de intervenția unui medic specialist. În realitate, însă, produsele folosite acasă nu au efectul mult dorit. Medicul stomatolog Cristina Obreja a explicat pentru Digi24 ce rezultate poate avea o pastă de dinți pentru albire și ce înseamnă o igienă orală corectă.

Avem acces cu ușurință la mai multe sortimente de pastă de dinți sau produse care pretind că albesc dinții și care, aparent, pot fi folosite acasă, fără vreun efect advers, cu rezultatele după doar câteva folosiri. Medicii stomatologi atrag atenția consumatorilor că aceste produse pot duce la creșterea sensibilității dentare și, inclusiv, la apariția unor probleme medicale.

Produse care promit albirea dinților: mit sau realitate?

„În ultimii ani se discută tot mai mult despre microbiomul bucal. Vorbim, de fapt, despre totalitatea microorganismelor care trăiesc în cavitatea bucală și care mențin un echilibru pentru ca noi, oamenii, să avem o sănătate orală corespunzătoare. În momentul în care acesta se dezechilibrează încep să apară și problemele dentare.

Oamenii trebuie să îngrijească acest microbiom, iar asta presupune folosirea unei paste de dinți și ape de gură potrivite, cu ingrediente naturale, în detrimentul celor care conțin diverși detergenți și pot dezechilibra microbiomul”, a declarat medicul stomatolog.

Efectul pastelor de dinți pentru albire nu se ridică întotdeauna la nivelul așteptărilor

„Pastele de dinți care promit o albire rapidă nu se ridică întotdeauna la nivelul așteptărilor, iar persoanele care aleg să le folosească pot avea așteptări nerealiste de la produsul respectiv. De fapt, aceste produse conțin o concentrație mică de principiu activ și, de multe ori, după folosire, se vede doar o slabă diferență de nuanță, 

Trebuie făcută o diferență între o curățare mai eficientă a dinților, care prin îndepărtarea plăcii bacteriene par mai albi, și albirea dentară reală, care înseamnă modificarea intrinsecă a nuanței smaltului. De multe ori, o pastă pentru albire poate fi abrazivă, pentru a curăța dinții, ceea ce poate fi și destul de invaziv pentru smaltul dentar.”, a precizat medicul specialist.

Benzi sau alte produse cosmetice pentru albirea dinților: funcționează sau nu?

„Produsele cosmetice recomandate pentru albirea dinților, precum benzi (strips) sau orice alte forme care se comercializează nu sunt întotdeauna cele mai sănătoase pentru dinți, de aceea trebuie să fim precauți cu folosirea acestora. Aceste produse pot fi agresive și pot demineraliza smalțul, de aceea nu sunt cele mai indicate.

Există multe cazuri de pacienți care ajung în cabinet cu smalțul demineralizat după ce au folosit produse de albire care nu au fost recomandate de medic.

Dacă, într-adevăr, o persoană își dorește să își albească dinții, cel mai indicat ar fi să apeleze la o albire profesională, făcută și supravegheată de medicul specialist în cabinet. Sunt recomandate albirile cu laser, pentru că sunt proceduri dovedite ca fiind cel mai puțin invazive și care nu afectează smalțul dentar. Orice procedură care este făcută în cabinet conține concentrații active, cu rezultate mai bune și mai stabile în timp.”, a mai declarat medicul.

Periajul dentar este esențial pentru sănătatea dinților

„Indiferent dacă o persoană optează sau nu pentru o albire este nevoie de o îngrijire atentă și în permanență a dinților, pentru a menține sănătatea orală.

Periajul dentar trebuie făcut de două ori pe zi, dimineața și seara. Să nu uităm niciodată de periajul de seara pentru că, dacă peste noapte vor rămâne resturi alimentare printre dinți ori în cavitatea bucală, acestea vor fermenta și pot apărea probleme dentare (carii, inflamarea gingiilor etc).

Detartrajul trebuie făcut o dată la 6 luni, însă, din păcate, în România încă ne confruntăm cu lispa de informație și responsabilitate în acest sens, iar oamenii nu merg periodic în cabinetele de specialitate.”, conchide medicul stomatolog Cristina Obreja.

Share.
Exit mobile version