De la conservarea apei la extinderea energiei solare, Las Vegas investește milioane de dolari în măsuri de sustenabilitate. Orașul, renumit pentru lumini strălucitoare, exces și hedonism promovează inițiativele de sustenabilitate, scrie BBC.
„Efortul a început cu seriozitate în 2005”, spune Marco Velotta, care servește ca ofițer de sustenabilitate al orașului, „și a fost accelerat cu Recovery Act în 2009”. Atunci, actul federal a stabilit ținte pentru energia regenerabilă, conservarea apei, reciclarea și clădirile verzi.
50% din energia electrică din Nevada, generată din resurse regenerabile până în 2030
Orașul a reușit să facă o investiție inițială de 75 de milioane de dolari (58 de milioane de lire sterline) în proiecte de durabilitate. În ciuda unei creșteri dramatice a populației, consumul de apă a scăzut „semnificativ”, spune ofițerul de susteabilitate al orașului. Până în 2030, acesta se așteaptă ca 50% din toată energia electrică din Nevada să fie generată din resurse regenerabile.
Fâșia Las Vegas, în special, și-a dublat eforturile de a trece la energie regenerabilă. Majoritatea stațiunilor au dezvoltat inițiative de sustenabilitate datorită unui program de reducere a impozitului pe proprietate cu 50% pe o durată de 10 ani, oferit anterior de oraș (schema s-a închis acum).
De asemenea, stațiunile trebuie să respecte standardul statului de a obține energie din surse regenerabile de 40%. „Majoritatea au depășit 40%”, spune Velotta.
„Las Vegas a parcurs un drum lung într-o perioadă scurtă de timp. Inițial și turiștii au fost surprinși de eforturile de sustenabilitate ale orașului. Cu toate acestea, de când Las Vegas a devenit lider în acest domeniu, sustenabilitatea a devenit o parte din povestea generală a orașului”, a continuat acesta.
Instalație solară pentru a alimenta 11 hoteluri
Gigantul MGM Resorts International a dezvoltat o instalație solară de 100 de megawați pentru a alimenta 11 dintre proprietățile sale din Las Vegas, echivalentul cu alimentarea a 27.000 de case.
Sectorul comercial din Las Vegas reprezintă o treime din consumul total de energie din Nevada. Las Vegas este al doilea în SUA pentru capacitatea solară pe cap de locuitor, Honolulu fiind numărul unu.
Compania își propune să își aprovizioneze toată energia din surse regenerabile până în 2030.
Problema conservării apei
Las Vegas se află în deșertul Mojave, lipsit de apă, astfel, conservarea apei face parte din eforturile lanțului hotelier de a-și face operațiunile durabile, spune Michael Gulich, vicepreședinte pentru sustenabilitatea mediului la MGM Resorts International.
El spune că proprietățile hotelului MGM de pe fâșie au conservat 16 miliarde de galoane de apă din 2007, datorită politicilor „agresive” privind apa. Acestea includ înlocuirea ierbii cu amenajări prietenoase cu deșertul, instalarea de robinete eficiente din punct de vedere al apei în toate proprietățile și reutilizarea apei în acvarii și în Fântâna Bellagio.
Șeful hotelului pentru sustenabilitate, Brandon Morrison, spune că în timpul construcției, 13.000 de tone de oțel au fost salvate din cadrul unei dezvoltări care a fost abandonată în timpul centrului economic din 2008. Firma a investit peste 1 miliard de dolari (772 de milioane de lire sterline) în îmbunătățiri ale eficienței energetice, adaugă el.
Sursa citată mai scrie că încă există provocări mari în față pentru acest oraș extrem de consumator de energie.
„Sursele primare de emisii de gaze cu efect de seră în oraș sunt duble: transportul, în special din mașini și camioane, și utilizarea excesivă a aerului condiționat”, spune Lehmann. „Fiind un oraș tânăr din deșert – cu doar 119 de ani – Las Vegas trebuie să lucreze cu sârguință pentru a fi plin de resurse și durabil.”
Stațiuni cu propriile sisteme de energie solară
Mai multe stațiuni își dezvoltă propriile sisteme de energie solară, care includ sisteme de rezervă pentru baterii, astfel încât energia solară să poată fi stocată și utilizată atunci când Soarele apune. Peste 97% din apa folosită în Las Vegas este reciclată, adaugă Lehmann, vital având în vedere epuizarea rapidă a râului Colorado de care orașul depinde pentru apă dulce.
„Este îmbucurător pentru noi să observăm că la un moment dat Las Vegas era privit ca un oraș al deșeurilor și al excesului”, spune Velotta. „Cu toate acestea, prin eforturile noastre extinse de sustenabilitate, suntem acum recunoscuți ca lider mondial în sustenabilitate și angajamentul de mediu.”
Editor : Iulia Bălăianu